Fazerinan makuinen raakakakku

Mitä saadaan aikaan, kun yhdistetään suklaa, appelsiini, herkuttelu ja terveellisyys? No Fazerinan makuinen appelsiini raakakakku tietenkin!

Raakaruoka, jauhottomuus ja maidottomuus ovat viime aikoina saaneet osakseen runsaasti huomiota. Trendeiksi ovat selkeästi nousseet luomu, lähiruoka ja gluteenittomuus, mikä näkyy lehtien artikkeleissa, blogien postausaiheissa ja varmasti myös ruokakauppojen hyllyillä.

Viikko sitten vierailin ystäväni luona Helsingissä. Kävimme tapaamassa hänen ystäviään ja ehkä eniten (positiivista) hämmennystä aiheutti se, kuinka trendiruokatietoisia hänen sekä nais- että miespuoliset ystävänsä olivat. Raakaruoka ja -kakut taidettiin mainita jokaisen suusta. Tänne länsirannikolle tällainen villitys ei ole ihan vielä päässyt kosketuksiin, mutta aivan varmasti se tännekin rantautuu jossain vaiheessa.

IMG_5223.JPG

Raakakakkuihin tutustuin jo useamman vuotta sitten, mutta jostain syystä se jäi unohduksiin. Helsingistä saadun inspiraation myötä päätin kuitenkin tarttua tuumasta toimeen ja leipoa pitkästä aikaa raakakakkua.

Mikä ihmeen raakakakku ja mitä eroa sillä on tavallisiin leivonnaisiin?

Raakaleivonnaisissa keskitytään makuun, ulkonäköön ja erityisesti raaka-aineiden laatuun. Suurin osa tavallisessa leivonnassa käytettävistä aineista korvataan eri ainesosilla, ns. paremmilla tuotteilla. Sokeri korvataan esimerkiksi luomuhunajalla, palmusokerilla tai stevialla. Viljatuotteiden sijaan käytetään pähkinöitä, manteleita, kuivahedelmiä tai kasviksia. Voi ja margariini vaihdetaan kylmäpuristettuun kookosöljyyn ja kaakaovoihin, ja tavallisen suklaan ja kaakaojauheen sijaan käytetään raakasuklaata ja raakakaakaojauhetta. Kananmunia ei käytetä. Vatkaimien ja uunin sijaan käytetään blenderiä ja pakastinta. Raakaleivonnaisia ei siis kypsennetä tai kuumenneta yli 45 asteen. Tämä takaa, että tärkeät ravintoaineet pysyvät tallella. Lähde

Ovatko raakakakut parempi vaihtoehto?

Raakakakut ovat hyvä vaihtoehto niiden kehoa hellivien ainesosien takia. Ne valmistetaan mahdollisimman käsittelemättömistä aineksista, joten kaikki vitamiinit ja hivenaineet ovat tallella. Niissä ei myöskään ole mitään väri-, lisä- tai säilöntäaineita. Ne sopivat hyvin allergikoille ja ovat erittäin muuntautumiskykyisiä. Kalorittomiahan ne eivät ole, mutta ainakin itse syön niitä hiukan paremmalla omallatunnolla. 🙂

Voiko terveellinen olla hyvää?

Kyllä voi! Tässä vaiheessa monella on varmasti mielessä se, että valkoisen sokerin, voin ja jauhojen puuttuminen tekee kakusta liian terveellistä = maistuu pahalta. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa, sillä raakakakuissa kiinnitetään tähän puoleen erityishuomiota. Maku on usein vielä parempi, sillä yksittäiset maut maistuvat vahvemmin, sillä ne eivät peity sokeri-jauhomassan sekaan. Maku on myös moninkertaisesti raikkaampi!

IMG_5248.JPG

Appelsiini-suklaa raakakakku

Pohja:

1,5dl auringonkukansiemeniä

1,5dl kaurahiutaleita

2dl taateleita

Hyvälaatuista suolaa

Täyte:

1prk kookosmaitoa

70g appelsiini-suklaata (itse käytin Maraboun)

n. 2rkl kookosöljyä

2rkl raakakaakaojauhetta

1tl vaniljasokeria/pulveria

7 taatelia

+ koristeluun suklaata

Pohja: Paahda kaurahiutaleita ja auringonkukansiemeniä kevyesti pannulla. Anna jäähtyä. Blendaa sitten taateleiden ja suolaripauksen kanssa massaksi tehosekoittimella. Massan ei tarvitse olla sileää, kunhan tuntuu jämäkältä.

Vuoraa irtopohjavuoka (18-20cm) leivinpaperilla ja taputtele taikina vuoan pohjalle.

Täyte: Sekoita kattilassa kookosmaito, kookosöljy ja paloiteltu suklaa. Keitä miedolla lämmöllä, niin että ainekset sekoittuvat ja suklaa sulaa joukkoon. Kaada seos blenderiin ja lisää loput aineet. Kaada pohjan päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa/pakastimessa mieluiten yön yli.

* Mikäli kakusta haluaa korkeamman, tuplaa täytteen ainekset.

Jos nyt ihan ohjekirjan mukaan mennään, niin eihän tämä minun kakkuni ollut ihan 100% raakakakku, ehkä 95%. Appelsiinin makuisen raakasuklaan tilalta käytin Maraboun suklaata, mutta mikäli ihan ohjeen mukaan haluaa tehdä, CoCoVilla on ihan hyvää suklaata. Ohjetta voi helposti myös varioida vaihtamalla suklaan makua. Minttu sopii esimerkiksi todella hyvin (on testattu). Nestemäisen täytteen päälle voi myös ripotella goji-marjoja, mulperimarjoja tai ihan tuoreita marjoja tuomaan makua. Kaikki on vain omasta luovuudesta kiinni.

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan raakakakkua, mikäli kiinnostus heräsi edes hiukan!

Reseptin lähteet: blogi 1  blogi 2

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *