L niin kuin luomu

Nyt ovat maailmankirjat sekaisin. Tämä tyttö teki nimittäin kauppareissulla poikkeuksen vakkari ruokatuotteisiin ja osti tavallisen sijaan luomua. Siis mitä?! Tytölle, joka on aina pitänyt luomua hifistelynä, ylihintaisena ja kaikin puolin turhana, tämä on kyllä ennenkuulumatonta. En tiedä onko tähän vaikuttanut se, että luomu ja raaka-aineiden käsittelemättömyys ovat olleet viime aikoina pinnalla ainakin blogimaailmassa, tai että kaveripiirissä luomusta ja ruokahifistelystä on tullut vakio kauraa. Jotenkin omaan ajatusmaailmaan on nyt kuitenkin iskoutunut ajatus siitä, että luomuruoassa ehkä piileekin jokin fiksumpi ajatus, ja että on ihan okei käyttää vähän ylimääräistä laadukkaampaan ruokaan.

Viime viikot jo enteilivät pientä normien rikkomista omassa ruokavaliossa, kun yksi päivä eksyin vertailemaan luomumunien ja tavallisten hintoja. Olihan siinä pientä muutosta havaittavissa, kun silmät vilkuilivat 1,50€:n ja 4€:n pakettien välillä, eikä enää tuntunutkaan niin pahalta. Munat jäivät silloin vielä kauppaan, mutta nyt muutaman viikon jälkeen koen olevani hiukan lämmennyt ajatukselle.

IMG_5372.JPG

Suurimmalla osalla on varmasti jonkinlainen käsitys luomutuotteista, mutta osalla käsitykset luultavasti tiivistyvät lähinnä vihreään väriin, joka silloin tällöin hyppää silmille kauppojen hyllyiltä.

Luonnonmkaisessa tuotannossa tuotteet pyritään siis tuottamaan puhtaasti ja korkealaatuisesti. Elintarvikkeet on valmistettu valvotuista raaka-aineista eikä niihin käytetä lisäaineita, torjunta-aineita tai geenimuunneltuja raaka-aineita. Luomutuotanto on ihmis- ja ympäristöystävällistä ja eläinten lajinomainen käyttäytyminen pyritään ottamaan huomioon ruokinnassa ja ympäristössä. Lähde

Vaikka luomutuotteet ovat kirjaimellisesti aivan uusi tuttavuus itselleni, jokin näissä tuotteissa on alkanut kiehtoa. Ehkä se on se puhtaus ja luonnonmukaisuus tai paremmat ravintoarvot. Ruoka on nykyään niin prosessoitua ja käsiteltyä, että tuntuu hyvältä ajatukselta pystyä tarjoamaan omalle keholle parempaa ravintoa ja lisäksi vielä tukemaan kyseistä tuotantomuotoa.

Ainut haittapuoli luomutuotteissa on kuitenkin kalliimpi hinta – tai niin ainakin minä ajattelin ennen. Pienen hintavertailun jälkeen huomasin, että tämä ei todellakaan päde jokaisen tuotteen kohdalla. Esimerkiksi luomutuotettu tomaattimurska oli saman hintainen kuin tavallinen ja luomu riisikakut vain 0,50€ kalliimpia tavallisiin verrattuna. Tottakai on sitten niitä selkeitä eroja, kuten kananmunien välillä, mutta pienen googlettamisen jälkeen tulin vakuuttuneeksi, että ihan makuerojen testaamiseksi voisin kokeilla luomumunia seuraavalla kerralla – kyllä ne rahat saa johonkin turhempaankin kulutettua.

Mielenkiinnolla jään odottamaan, mihin suuntaan tämä oma villitys kasvaa!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *