Anni Rapinojan – Luonnon helmassa -näyttelyssä

Follow my blog with Bloglovin

Viikonloppuna sisareni tulivat luokseni poikiensa kanssa kyläilemään ja lauantaina menimme käymään Hämeenlinnan taidemuseossa Anni Rapinojan taidenäyttelyssä. Meillä kävi tuuri, koska näyttely oli samalla viikolla avattu, taiteilija oli itse kertomassa teoksien taustoista ja ideoista. En ole mikään älytön taidemuseoissa kävijä, mutta jos huomaan jonkun kiinnostavan aiheen tai minua pyydetään mukaan näyttelyyn, yleensä menen. Monasti taidemuseot ovat rakennuksina jo niin kauniita ja kulttuurihistoriallisia, että niitä on ilo katsella (varsinkin ulkomailla). Hämeenlinnan taidemuseossa en ole ikinä aikaisemmin käynyt.

Taiteilijan materiaaleja ja luonnosta kerättyä ”roskaa” oli useita hyllyllisiä.
Huuhkajan pääkallo, voikukan haivenpalloja ja pajunkissoja
Massiivisia teoksia papanoista

Täytyy kyllä antaa vielä kiitokset taidemuseon avuliaalle henkilökunnalle joka tuli heti avaamaan ovea meidän vaunukulkueelle, aulan ruuhkasta huolimatta. Esittelyn aikana myös toinen lapsista innostui oikein kunnolla parkumaan, jolloin henkilökunta katsoi kameroista, missä huoneessa esittely on menossa ja ohjasi rauhallisempaan paikkaan.

Luonnon materiaaleista tehtyjä kenkiä, laukkuja ja takkeja.

Anni kertoi hauskoja kommelluksia näyttelyiden ja reissujensa varrelta, mutta tuhot ovat säilyneet vähäisinä. Hankalaa pystyä käsittämään, miten kaikki nämä teokset pienine yksityiskohtineen oli saatu paikalle ehjänä tuotua. Esimerkiksi kengissä on käytetty massana ruispuuroa sekä silkkipaperia. Annin on täytynyt viettää elämästään todella pitkiä aikoja luonnossa koska esimerkiksi hirvenluita oli niin massiivinen määrä teoksissa käytettynä.

Näyttely oli vaiheikas ja välillä pääsi lepäilemään luonnon rauhaan eli huoneeseen johon oli heijastettu metsää seinille. Sitten kierros muuttuikin luonteeltaan ikävämmäksi kun näyttely kuvasi avohakkuita ja niiden seurauksia luonnolle. Taiteilija asuu Hailuodossa, jossa on muutamia kertoja tullut itsekkin käytyä. Oli surullista kuulla, että näissäkin kansallismaisemissa avohakkuita on tehty paljon.

Kun avohakkuita tehdään, tuhoaa se myös aluskasvillisuuden ja muurahaispesät. Muurahaiset tuhoavat punkkeja, joten avohakkuut lisäävät punkkien määrää entisestään.
Teokset Metsän varjoista ja Vaeltajat. Hirven luita.

Taidemuseossa hetki vierähti myös museon kaupassa ja lähtöä tehdessämme kuulimme, että ulkona olevissa rakennuksissakin olisi ollut jotain katsottavaa. Täytyy siis mennä asioimaan toistekkin 🙂 Oli kyllä ajatuksia herättävä elämys tämä, kaikin puolin!

Näyttelyn jälkeen menimme vielä syömään  Fifth Avenuelle joka oli laajalla ruokalistallaan positiivinen yllätys. Henkilökunta oli myös täällä erittäin ystävällistä ja avuliasta, vaikka meillä ei ollut edes pöytävarausta.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *