Kesämatkailua Kalajoella ja muuallakin Pohjois-Pohjanmaalla

Meidän tämän kesän kaukaisin reissu suuntautui Pohjois-Pohjanmaalle ja ihan vähän siitä ylikin Kainuun puolelle. Tämä kesä on siis ollut matkustelun vuoksi todella poikkeuksellinen, yleensä kun olen tehnyt vähintään yhden ulkomaan matkan. En kyllä valita yhtään – päin vastoin – on ollut ihanaa, että työt ja reissaamisen on nyt voinut yhdistää kun on matkustanut kotimaassa ja etätyösuositus on voimassa. Lyhyempiä reissuja täällä kotimaassa onkin tullut tehtyä tälle kesää aika kosolti 🙂

Joskus kevään korvilla suunnittelimme tämän reissun ystäväni Heidin ja hänen perheensä kanssa kun sattui tulemaan puhetta, että olisi ihana päästä käymään Kalajoella. Olen ollut joskus Kalajoella kesätöissä ja nuoruudessa seurustelinkin Kalajokelaisen kanssa, joten paikka on minulle hyvin tuttu. Kun muutin Tampereelle, vuokrasin vielä muutamia kertoja Kalajoelta mökin, jossa kävimme kaveriporukalla rellestämässä. Nyt en ole vuosiin kuitenkaan siellä käynyt, tai pikemminkin päässyt käymään. Päätimme, että lasten kannalta olisi helpointa vuokrata mökki, koska reissu tulisi olemaan sen verran pitkä, eli torstaista sunnuntaihin. Reissun ajankohdaksi valikoitui heinäkuun loppu, joten siinäkin mielessä oli hyvä olla ajoissa liikenteessä vuokrauksen suhteen. Minä ja ukon tekeleeni myöskin ajattelimme tekevämme perjantain töitä, mutta pyysin sen sitten myöhemmin vapaaksi. Aluksi vuokrasimme muistaakseni Lokkilinnan kautta lomaosakkeen, mutta hiukan myöhemmin Heidi bongasi ilmeisesti Kalajoen facebook -sivuilta saman hintaisen, mutta hiukan tilavamman mökin, joten vaihdettiin siihen.

Meidän osalta suunnitelmat lopulta hiukan muuttuivat, kun tytärpuoleni pappa menehtyi ja hautajaiset osuivat juuri tuolle viikonlopulle. Hän ei siis päässytkään lähtemään mukaamme, mutta olipahan sitten sellainen extempore lapsivapaareissu meidän osaltamme. Päätettiin myös jatkaa matkaa sunnuntaina minun vanhempieni luokse Muhokselle ja sieltä heidän mökilleen/isän lapsuuden maisemiin Utajärven Keskilammille. Mökki oli juuri myyty, joten tämä reissu jäisi todennäköisesti viimeiseksi reissuksi tuohon paikkaan.

Lähdettiin Kalajokea kohti torstaina töiden jälkeen. Matkalla pysähdyttiin tankille Jalasjärven Nesteelle, missä olikin myös Pentikin ja Juustoportin myymälät, sekä muutenkin hyvä valikoima kaikenlaisia herkkuja hilloista erikoisoluisiin. Pitihän sitä sitten vähän hamstrata pitkän vapaan viikonlopun kunniaksi 😉 Kalajoelle päästiin perille sen verran myöhään, että istuttiin siinä hetki porukalla iltaa ja paineltiin nukkumaan.

Siikarysä

Perjantaina nautiskeltiin tukeva aamupala jonka jälkeen Heidin serkku Jarkko sekä miehen tekele painelivat lasten kanssa vesipuisto Jukuparkkiin. Poikaystävälläni oli normaali työpäivä, Heidillä koulutehtäviä ja minullakin hetki myös duunia, joten me päätimme jättää väliin. Sää ei myöskään ollut mikään älyttömän lämmin, niin olisi ollut harmi maksaa lipusta, jos olisinkin vaan mennyt sinne hytisemään. Se on jännä, että lapset (ja miehet) jaksavat yleensä tolskata vedessä vähän kylmemmälläkin säällä. Ehdin onneksi käymään myös aamulla pitkän lenkin ja samalla ihmettelemään, kuinka valtavasti Kalajoen hiekkasärkkien palvelut olivat laajentuneet vuosikymmenen aikana.

Puolen päivän tienoilla lähdettiin Heidin kanssa lounaalle Siikarysään. Se olikin varsin mielenkiintoinen paikka, omistajapariskunta siellä itse paisteli kalaa tulen ääressä, kuten myös hoitivat asiakkaiden palvelun ja kaiken muunkin. Tämä on selvästi sellainen paikka, mikä heille enemmänkin elämäntapa kuin työ. Otettiin Heidin kanssa puoliksi fetasalaatti ja kummallekkin siiat, leipää ja juomaa sai ottaa seisovasta pöydästä lisämaksusta. Jäätiin istumaan ihan siihen tiskille, niin pääsi seuraamaan kalan paistelua ja muorin kanssa siinä arkisia jutusteltiinkin, mies istuskeli tuppisuuna 😀 Siikarysä on ollut kalajoella vuosikymmeniä, mutta en ole tainnut aikaisemmin siellä käydä. Tosi kiva, että nyt ehti paikan näkemään ja kokemaan. Lounaan jälkeen käytiin  BeachRoséssa kahvilla ja pisteet kyllä annettava hyvästä valikoimasta. Kierreltiin myös muutama putiikki siitä läheltä lävitse ja löysin itselleni vaalean juhlavamman kukkapaidan, mitä olen etsinyt sekä uudet arskat. Iltapäivällä kun porukka oli jälleen kasassa, lämmitettiin saunaa ja istuskeltiin iltaa mökillä. Illalla intouduimme vielä lähtemään ukon tekeleeni kanssa irkkubaariin Sandy Kelttiin joka on itselleni myös uusi tuttavuus särkillä 🙂

BeachRosén valikoimaa

Lauantaina otettiin suht zillisti, syötiin taas tukeva aamupala jonka jälkeen lähdettiin särkille kiertelemään. Lapsille vuokrattiin polkuautot ja me vanhukset jäätiin istuskelemaan terassille. Päivällä lähdettiin kiertelemään Kalajoen keskustaan, missä kävimme vaateliike Stationissa ja kirpputorilla. Matkaan tarttui alelaarista helletunika ja kirpparilta lukemista. Shoppailujen jälkeen otimme pienet päivätirsat mökillä jonka jälkeen grillailtiin, saunottiin ja uitiin. Iltasella menimme vielä käymään terasseilla istumassa hetken 🙂 Sunnuntaina heräsimme suht ajoissa ja pakkasimme kimpsut ja kampsut ja suuntasimme auton vanhempieni luokse Muhokselle. Muhokselta lähdettiin oikeastaan melkein heti Utajärveä kohden mökille. Mökillä sitten suuntasimmekin hillasuolle, sellainen kun sattuu olemaan ihan liki 🙂 En ole hillaan päässyt aikoihin, joten olihan se kivaa, varsinkin kun poimittavaa riitti! Tuolla pohjoisessa nuo ötökät vain on ihan eriluokkaa kuin etelässä ja minä kun olen sellainen ötökkämagneetti, niin ilta meni nahkaa raapiessa, vaikka olikin kaiken maaliman hyttyssuojat.Vanhempieni mökillä olimmekin sitten torstaihin saakka ja hillojen poiminnan lisäksi kävimme sivistämässä itseämme Hepokönkään vesiputouksilla sekä Puolangalla pessimistitalon kahvilassa/baarissa/terassilla. Teimme tuon viikon etänä töitä, joten vapaa-aika muuten meni lähinnä porukoiden kanssa hengaillessa, syödessä, saunoessa, uidessa ja rentoutuessa 🙂 Kerrassaan mainio reissu, vaikka ei lomaa ollutkaan.

Täytyy kyllä vielä erikseen hehkuttaa tuota Puolangan pessimistien toimintaa, heillä on verkkokauppa, Youtube videoita, Lehtiä ja Puolangalla Pessimistitalo. Tuo heidän huumori on niin minuun uppoavaa, ikäni kun olen näilla seuduilla hengaillut ja näin myöhemmin lomaillut. Vein töihin näitä heidän julkaisujaan luettavaksi ja kahvipöydässä ne aiheuttikin melkoista hilpeyttä.Minulla on kertynyt kaksi viikkoa kesälomaa ja se alkaa tänään. Ensi viikolla minun pitäisi päästä hakemaan Turusta Caravan liikkeestä ihka ensimmäinen matkailuautoni, joten nyt sitten odotellaan vain sormet ja varpaat ristissä, että auto saadaan kaikelta osin kuntoon. Voisin tästä meidän karavaani innostuksestamme tehdäkin tuonnenpana ihan oman postauksensa 🙂

Mukavaa lomaa mulle ja sulle, vähintäänkin hyvää loppukesää! 🙂

perhe matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *