Kokeilevaa liikuntaa ja valmennus kokemuksia

Ajattelin pitkästä aikaa kirjoitella postausta liittyen liikuntaan ja erityisesti erilaisiin valmennuksiin liittyen. Varsinkin näin alkuvuodesta näkee paljon kuinka eri valmentajat kauppaavat omia laihdutus yms. pakettejaan, mutta ei ne nykyisin ole enää pelkästään alkuvuoden trendi.

En ole ikinä ollut ylipainoinen, enkä ole nytkään, mutta kolkyt täytettyäni painoa on tullut lisää n .10 kg. Pari kymppisenä painoni siis pyöri siinä +-55 kg, nyt oikeastaan +- 65 kg. Keveytyminen ja kiinteytyminen on minulla ajoittain mielessä tosi vahvasti, mutta sitten motivaationi saattaa laskea myös tosi nopeasti. Syön aika terveellisesti ja kasvispainotteisesti viikolla (jos ajatellaan ruokaympyrää) mutta pahimpia kompastuskiviäni ovat ehdottomasti lomat ja viikonloput. Jos olen reissussa tai ns. ”viihteellä” homma menee läskiksi. Liikunnan osalta olen käynyt salilla pari-kolme kertaa viikossa ja sitten tietysti lenkit koiran kanssa. Syksyllä ja kesällä ennen pimeitä aikoja, tein koiran kanssa pitkiä n. 6 km lenkkejä arkena lähes päivittäin. Pimeys ja kylmyys saivat kuitenkin vaikuttavat jaksamiseeni niin merkittävästi, etten jaksa ja viitsi ulkoilla samalla tavalla. Kun lähden töihin on pimeää ja kun pääsen töistä, on pimeää. Minulla on tehokas otsalamppu ja hyvät ulkoiluvaatteet, mutta eivät ne auta jaksamiseen tai motivaatioon kuin ehkä hetkellisesti.

Yleensä olen salitreenamisen aloittaessani innoissani ja sitten into laantuu myös nopeasti. Nyt olen käynyt salilla yli puolivuotta oikeasti edelleen motivoituneena, josta olen itseeni tyytyväinen. Olen myös kävellyt ja/tai pyöräillyt työmatkat, kauppareissut yms. kun ei ole enää autoakaan. Koska kaipasin lisäbuustia ja vaihtelua treeniin päätin ostaa loppu syksystä Fitclub Finlandin kautta Ilona Siekkisen ja Mikko Niirasen Bikini Body valmennuksen. En ollutkaan hetkeen kokeillut kokonaista valmennuspakettia, joten minua jopa hieman jännitti etukäteen sen aloittaminen.

Minulla on ennestään jonkin verran kokemuksia valmennuspaketeista ja muutaman kerran olen palkannut myös ihan henkilökohtaisen personal trainerin. Kokemukset ovat olleet sekä hyviä että huonoja. Ensimmäinen valmennukseni oli muistaakseni Fitfarmin Go fat Go, ja silloin taisin jatkaa sitä myös Lite paketilla. Kävin Tampereella Fressillä salilla ja myöhemmin otin sieltä myös personal trainerin. Näistä kokemukset oli tosi hyviä, varsinkin kun kävin säännöllisesti kehonkoostumusmittauksessa niin tulokset huomasi. Painoa taisi lähteä jopa 8 kg, vaikka näin jälkikäteen ajateltuna en kyllä ihan niin laiheliini enää haluaisi olla, mitä silloin olin 😀 Olihan tuolloin myös kauneusihanteet erilaisia kuin nyt. Halusin olla mahdollisimman hoikka, voisi sanoa että kuivan kesän orava 😀 Nykyisin tavoittelen enemmän sitä että olisi muodokas, mutta kiinteässä kunnossa kuitenkin.

Jossain välissä otin puolitutun kautta (..ja suosittelemana..) valmennuspaketin mikä oli ihan rahan haaskausta. Ruokavalio oli todella ympäripyöreä eli perus lautasmalli ja treeniohjelma sellainen kaikille sopiva helppoine liikkeineen. Lisäksi ”asiakastuki” ei toiminut millään tavalla: heti kun raha oli vaihtanut omistajaa niin ”valmentajasta”ei kuulunut viikkokausiin ja jouduin kyselemään materiaalin perään. Toivottavasti tämä kyseinen henkilö on vaihtanut alaa.. Sittemmin olen ottanut muutaman kerran personal trainer tunteja, yleensä silloin kun olen salilla taas innostunut aktiivisemmin käymään.

Bikini Body valmennus alkoi hyvin ja treenit kulkivat ihan ok. Painokin lähti lupaavasti laskemaan. Jossain kohtaa kuitenkin huomasin, että en pysynyt tuossa ”treenitahdissa” enää mukana, itse tykkään enemmän aerobisesta liikunnasta kuin punttien nostelusta. Lopulta pikkujoulukausi ja joulu pilasivat koko homman. Tuli taas todistettua se, että pitäisi liikunnan suhteen enemmän kuunnella itseään ja tehdä sitä mikä tuntuu mukavalta. Minulla ei ehkä riitä sitä pitkäjänteisyyttä mitä tuollaiset valmennukset vaativat. Salilla kävin ja käyn toki edelleen, mutta teen enemmän aerobista eli poljen vaikka crosstraineria tai soudan soutulaitteella kuin että nostelisin puntteja. Vatsoja ja selkälihaksia teen aina myös, yleensä oman kehon painolla. Valmennuksen aikana ja sen jälkeen (vaikka en sitä sitten totuttanutkaan täysin) huomasin kiinteytyneeni ja kehittyneeni, joten missään nimessä ei mennyt hukkaan tuo kokeilu. Sain myös hyviä liikesarjoja ja pattereita, mitä teen salilla edelleen.

Aina oppii jotain uutta ja varsinkin kokeilemalla 🙂 Syksyllä kävin jälleen työpaikan tykyliikunnan kautta fatbike maastopyöräilemässä ja koska luovuin autosta, päätin hankkia sellaisen edullisemman version myös itselleni. Hankintaan olen ollut erittäin tyytyväinen, varsinkin työmatkat sujuvat ihan hujauksessa. Nyt meillä on taas tosin etätyöt ja pimeässä ei ole tullut pyöräiltyä, mutta odotan innolla kevättä niin pääsee pyörää kunnolla käyttämään. Tykyliikunnan kautta kävin myös pelaamassa padelia, mitä en ollutkaan ikinä kokeillut. Siitä en innostunut niin paljoa että alkaisin lajia mitenkään harrastamaan, mutta toki jatkossakin olisi kiva käydä joskus pelailemassa. Olen selkeästi sellainen persoona että innostun äkkiä mutta myös lannistun äkkiä. Aijon jatkossakin kokeilla erilaisia valmennuksia ja ruokavalioita, mutta en lannistu jos en niitä pysty 100% noudattamaan tai kokeilu jää kesken. Yleensä aina näistä silti jotain oppii tai vähintään huomaa itsestään jotain uutta 🙂

Seuraavana kokeiluna ajattelimme poikaystävän kanssa testata keto/vähähiilihydraattista ruokavaliota. Vähähiilarinen ruokavalio ei ole minulle mitenkään outo juttu näiden ”laihdutusvalmennuksien” kautta, mutta varsinaisessa ketoosissa en tietääkseni ole ikinä ollut. Saan helposti hiilareista turvonneen ähky olon ja väsymyksen, joten odotan siinä mielessä positiivisesti tätä kokeilua. En ole ikinä ollut makealle perso joten siitäkään tuskin tulee ongelmaa. Leipää, juureksia & perunaa syön aika paljon, joten niiden pois jättäminen/korvaaminen lienee se isoin haaste. Samoin oluiden ja viinien maistelut, nyt tosin on koronarajoituksetkin niin tiukat että ei paljon pääse maistelemaan 😀 Hiukan myös jännittää tuleeko alkuun väsymystä tms. mutta ainakin tietää mistä se johtuu jos tulee. Olen jo innoissani katsellut ketoruokareseptejä ja  kuvia annoksista 😛

Olisi kiva kuulla muidenkin kokemuksia erilaisista valmennuksista & ruokavalioista, myöskin niitä ei onnistumis kertomuksia. Ja toki vinkkejä ketodieettiin 🙂 Mukavaa alkanutta vuotta!

hyvinvointi hyva-olo liikunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *