Tipattoman aloitus

Olen jo vuosia ajoittain miettinyt omaa alkoholin käyttöäni ja toki ollut huolissani kaikista sen haittavaikutuksista. Minulle alkoholi on ehdottomasti sellainen juhlinnan, hauskanpidon ja rentoutuksen väline. Olen aika ujo ja hiljainen varsinkin tuntemattomien seurassa, mutta juodessa sitä vapautuu ja muuttuu sosiaalisemmaksi. Mutta näihin ”tiloihin” olisi ihana pystyä ilman alkoholiakin.

Elämäni on ollut nuoruudesta alkaen todella sosiaalista. Tykkään matkustella, käydä erilaisissa tapahtumissa, järjestää ja käydä juhlissa, tehdä ja syödä erilaisia ruokia, tutustua uusiin ihmisiin, hemmotella itseäni jne. Oikeastaan kaikkiin näihin saa myös liitettyä alkoholin luonnolliseksi osaksi.

Minulla on tullut humalassa satutettua itseäni, sanottua tyhmiä asioita, käyttäydyttyä hölmösti tai ylipäätään tehtyä asioita mitä en selvinpäin tekisi. Eikä siinä vielä kaikki, niin kuin ostos TV:ssä aina sanotaan: Jäävuoren huippuhan on ne krapulat, pilatut yöunet ja rahanmeno mitä juomisesta aiheutuu.

Minulla heräsi muistaakseni viime keväänä ajatus, että olisin tipattomalla vähän pidemmän ajan. Olen 1-3 kk tipattomia jaksoja pitänyt viimeksi muistaakseni reilu viisi vuotta sitten ja sitä aikaisemmin. Tarkoitan siis sellaisia tipattomia, että olen tietoisesti pidättäytynyt kaikesta alkoholista. Toki olen useampia viikkoja saattanut olla juomatta tai ”tipattomalla” asiaa sen kummemmin tiedostamatta. Yleensä nuo tietoisesti päätetyt tipattomat on osuneet alkuvuodelle, kun on vähemmän mitään tapahtumia tai lomia ja olen halunnut keskittyä treenaamiseen, hoikistua tms.

Ajatus, että olisin tipattomalla pidemmän aikaa, lähti siitä, että mietin sopivaa ajankohtaa jolloin ei osuisi mitään juhlia, tapahtumia ja lomia. Eli, voisin minimoida kiusaukset alkoholin suhteen. Sitten mietin, että juuri sellaisillehan minun kuuluisikin itseni altistaa, koska niihin yleensä kuuluu alkoholi. Juuri tuosta ajatusmaailmastahan haluankin eroon. Sitten ajattelin, että jos olenkin tipattomalla niin pitkään, että siinä ehtii olla syntymäpäiviä, joulu, vuoden vaihde yms.  Sopivaksi ajankohdaksi valikoitui aloittaa tipaton meidän 35 vuotis syntymäpäivien jälkeen, siinä oli viimeinen kesälomaviikkokin. En halua jättää mihinkään osallistumatta sen takia että olen tipattomalla, mutta en myöskään halua pakottaa itseäni vaikkapa baariin, jos ei fiilistä löydy.

Ajattelin myös, että en lähde erikseen mainostamaan tipattomuuttani tai sen kestoa. Vastaan sitten fiiliksen mukaan mitä vastaan, kun/jos kyselyitä tulee 🙂 Minusta on ihanaa, kun on niin paljon alkoholittomia vaihtoehtoja nykyään, että kuivin suin ei tarvitse suinkaan viihtyä. Jos tekee mieli viinilasillista, niin alkoholittomia vaihtoehtoja löytyy ihan lähikaupasta.

Olen lukenut paljon alkoholiin tai alkoholittomuuteen liittyviä kirjoituksia. Tässä muutama suositus:

Tipattomalla vuoden ympäri: Tipattomalla vuoden ympäri | Apu Terveys

Hanna Tikander & Wilma Ruohisto, Selvin päin, Erään bilettäjän tarina

Kirjaan liittyvä IL artikkeli: Hanna Tikander ja raittius – Erään bilettäjän tarina (iltalehti.fi)

Annie Grace, Selvin päin

Lisäilen tänne sitten ajatuksiani tipattomasta pikkuhiljaa jälkikäteen, niin pystyn sitten itsekin muistelemaan fiiliksiä 🙂

hyvinvointi mieli hyva-olo oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *