Suuri sokerihuijaus
Kyllä minä taas kerran niin mieleni pahoitin, kun kaupassa kerkesin kerrankin lukea läpi muutaman jugurttipurkin tuoteselosteen. Kerrankin olin siis kaupassa yksin, vain minä ja purkki Arlan Luonto+-jugurttia. Aaaah, vihdoinkin maustettu jugurtti ilman lisättyä sokeria.
Eikun hetkinen…
Tiivistettyä hedelmämehua. Eli siis suurimmaksi osakseen hedelmäsokeria eli fruktoosia. Jep jep, ilmankos se keväällä Lapsimessuilla maistamani ja tämän jutun kuvassakin näkyvä viili olikin niin hyvää. Nimittäin, tavara on makeaa vähintäänkin samassa määrin kuin vanhalla hyvällä 90-luvulla riippumatta siitä, mitä purkin kyljen mainosteksteissä lukee.
Ja minusta tämä on tyhmää. Miksi kaiken maustetun pitää aina myös olla makeaa? Miksei mansikkajugurtissa voi olla pelkästään mansikkaa ja jugurttia eikä mitään muuta? Varmasti tuote olisi tuolloin maultaan happamampi ja valjumpi, mutta mitä sitten. Se, että kaiken pitää olla vähintään jonkin tietyn standardin verran makeaa, on elintarvikealan luoma sääntö, johon kaikkien meidän Valion hedelmäpommilla ja Pepsimaxilla kasvaneiden Y-sukupolven lapsien aivot ovat valitettavasti tottuneet.
Asian ei kuitenkaan minusta tarvitsisi olla näin. Minusta teollinen ruuantuotantokin voisi pikkuhiljaa alkaa oikeasti seurata aikaansa ja vähentää merkittävästi erilaisten tuotteiden sisältämiä sokeri ja makeutusainemääriä. Jugurtit saisivat minusta maistua jugurtilta ja ihan oikeilta marjoilta, ja olla vielä kaiken kukkuraksi juuri sen värisiä, kuin ne luonnostaan ovat. Mehut saisivat olla happamia ja myslien maku lähempänä puurohiutaleita kuin karkkia.
Omasta mielestään elintarviketeollisuus on tietenkin jo ottanut suuren edistysaskeleen sokerin määrän vähentämisessä poistamalla ns. valkoisen sokerin, eli sakkaroosin osasta tuotteita. Ja tietysti on kiva pystyä kirjoittamaan jugurttipurkin kylkeen sanat ”vain hedelmien sokeria”, mutta tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että esimerkiksi Luonto+-tuotteisiin ei olisi lainkaan lisätty makeutusta, saatikka sitten sitä, että esimerkiksi Arlan sakkaroosittomissa tuotteissa makeutukseen käytetty hedelmämehutiiviste olisi jotenkin tavallista valkoista sokeria terveellisempää.
Päinvastoin. Sen tiedon mukaan, jonka itselleni olen lukemalla ja dokumentteja katselemalla haalinut, hedelmämehutiiviste on itse asiassa epäterveellisempää kuin tavallinen sokeri. Sakkaroosi kun koostuu puoliksi glukoosista ja fruktoosista, mutta konsentroidussa hedelmämehussa fruktoosin osuus on n. 65 %. Ja vaikka fruktoosissa on vähemmän kaloreita kuin glukoosissa, ja sen glykeeminen indeksi on alhainen, sen kuluttaminen suurissa määrin, eli yli 50 gramman päiväannoksina, ei ole suositeltavaa.
Tämä johtuu siitä, että fruktoosi palaa ja pilkkoutuu pienempiin energiayksiköihin enimmäkseen maksassa, joka kuormittuu ylen määrin, samalla kun glukoosin polttamiseen voivat osallistua kaikki kehon solut. Fruktoosi saattaa myös maksan käsittelyssä muuttua lyhytketjuisiksi rasvahapoiksi ja triglyserideiksi, joiden on todettu aiheuttavan sydän- ja verisuonisairauksia. Kaiken lisäksi vielä fruktoosin on todettu vaikuttavan ihmisen kylläisyyttä sääteleviin hormoneihin, ja lisäävän siten nälän tunnetta.
Eli siis, minusta ”vain hedelmien omaa sokeria”, on suurta huijausta. Parempi vaihtoehto on vieläkin ostaa jugurtit, rahkat ja viilit maustamattomina ja lisätä niihin sitten marjoja ja hedelmiä sekä vaikka ihan sitä valkoista sokeria suoraan purkista, jos makeahammasta sattuu oikein kolottamaan. Näin me olemme tehneet jo vuosia ja jatkaneet samalla terveellisemmällä linjaa lastenkin kanssa. Välillä kuitenkin olisi kiva myös pystyä luottamaan kaupan tuotteisiin, ja varsinkin keväällä, kun pakastin jo huutelee tyhjyyttään, olisi kiva pystyä syömään vaikka mansikkarahkaa ilman kauheaa säätöä.
Mutta kun ei, niin ei. Ja meille se on kaupan maustettujen maitotuotteiden kohdalla kiitos ei ainakin siihen saakka, kun kaikenlainen kikkailu milloin minkäkin ylimääräisen makeutustavan kanssa jatkuu.
_ _ _
Tekstin faktat nappasin pääosin täältä sekä monesta muusta lähteestä, joita en nyt kirjoittamisen hetkellä kuolemaksenikaan löydä. Mutta googlatkaa, hyvät ihmiset. Tästä asiasta löytyy paljon juttuja ihan tieteellisistä artikkeleista Kuningaskuluttajan ajankohtaisraportteihin.
Ja tässä vielä pari meidän perheen syömistä käsittelevää juttua: