Kevät ikkunalaudalla

versotus3.jpg

Kevätfiilis tuli kuin tulikin pääsiäisenä, vaikka kovin hankalaltahan tuon tulo tänä vuonna näyttää. Keväästä ja luonnon kasvusta innostuneena laitoin oman ikkunapuutarhan pystyyn.

versotus.jpg

Ikkunalaudalla kasvaa auringonkukan versoja ja valkosipulin versoja.

versotus1.jpg

Auringonkukan versoja laitoin tulemaan linnuille myytävistä kuorellisista auringonkukansiemenistä. Liotin siemeniä yön yli, aamulla kylvin siemenet parin sentin multakerroksen päälle ja laitoin vielä päälle ohuen multakerroksen. Peitin muovilla, johon tein reikiä ja laitoin pimeään itämään. Parin päivän päästä siirsin kylvöksen ikkunalaudalle valoon kasvamaan kunnolla. Kastella saa joka päivä melkeinpä pariinkin otteeseen.

versotus2.jpg

Valkosipulin versot tulee niinkin helposti kuin tökkimällä kuorittuja valkosipulinkynsiä multaan siten, että puolisen senttiä kynnen kärjestä jää näkyviin. Astia peitetään rei’itetyllä muovilla ja pidetään pari päivää pimeässä, kunnes versot alkavat näkyä. Sitten siirretään astia valoon jatkamaan kasvua. Multa täytyy pitää kosteana. 

Nämä valkosipulin ja auringonkukan versot on nyt viikon verran kasvaneet. Toisen astian auringonkukansiemenet näyttävät heräävän hitaammin kuin toisen. Saattaa kyllä olla, että mun käyttämä multa ei ollut ihan parasta mahdollista tähän hommaan; käytin kukkamultaa, jota sattui olemaan varastossa valmiina. Kasvualusta versoille voisi olla parempikin. Täytyy ensi kerralla panostaa paremmalla mullalla, ja hankkia myös valkolupiinin siemeniä. Niiden versot on ihan mun suosikkeja: paksuja, rouskuvia, tosi hyvänmakuisia versoja. Valkolupiinin saatavuus on vaan vähän heikompaa kuin esimerkiksi auringonkukansiementen

Hyviä, ravintorikkaita versoja salaatteihin, leivän päälle tai ihan mihin ruokaan vaan mukavannäköisessä ikkunalaudan minipuutarhassa.

versotus4.jpg

 

 

hyvinvointi liikunta ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *