Kevät ikkunalaudalla

versotus3.jpg

Kevätfiilis tuli kuin tulikin pääsiäisenä, vaikka kovin hankalaltahan tuon tulo tänä vuonna näyttää. Keväästä ja luonnon kasvusta innostuneena laitoin oman ikkunapuutarhan pystyyn.

versotus.jpg

Ikkunalaudalla kasvaa auringonkukan versoja ja valkosipulin versoja.

versotus1.jpg

Auringonkukan versoja laitoin tulemaan linnuille myytävistä kuorellisista auringonkukansiemenistä. Liotin siemeniä yön yli, aamulla kylvin siemenet parin sentin multakerroksen päälle ja laitoin vielä päälle ohuen multakerroksen. Peitin muovilla, johon tein reikiä ja laitoin pimeään itämään. Parin päivän päästä siirsin kylvöksen ikkunalaudalle valoon kasvamaan kunnolla. Kastella saa joka päivä melkeinpä pariinkin otteeseen.

versotus2.jpg

Valkosipulin versot tulee niinkin helposti kuin tökkimällä kuorittuja valkosipulinkynsiä multaan siten, että puolisen senttiä kynnen kärjestä jää näkyviin. Astia peitetään rei’itetyllä muovilla ja pidetään pari päivää pimeässä, kunnes versot alkavat näkyä. Sitten siirretään astia valoon jatkamaan kasvua. Multa täytyy pitää kosteana. 

Nämä valkosipulin ja auringonkukan versot on nyt viikon verran kasvaneet. Toisen astian auringonkukansiemenet näyttävät heräävän hitaammin kuin toisen. Saattaa kyllä olla, että mun käyttämä multa ei ollut ihan parasta mahdollista tähän hommaan; käytin kukkamultaa, jota sattui olemaan varastossa valmiina. Kasvualusta versoille voisi olla parempikin. Täytyy ensi kerralla panostaa paremmalla mullalla, ja hankkia myös valkolupiinin siemeniä. Niiden versot on ihan mun suosikkeja: paksuja, rouskuvia, tosi hyvänmakuisia versoja. Valkolupiinin saatavuus on vaan vähän heikompaa kuin esimerkiksi auringonkukansiementen

Hyviä, ravintorikkaita versoja salaatteihin, leivän päälle tai ihan mihin ruokaan vaan mukavannäköisessä ikkunalaudan minipuutarhassa.

versotus4.jpg

 

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta

Lusikoitava vihersmoothie

puuro2.jpg

Yksi varma kevään merkki on se, että lehdet ja netti pursuaa kropan ja elimistön puhdistuskuuriohjeita. Ihmisillä on tarve puhdistua, aloittaa uudelta pohjalta samaa tahtia, kun luonto alkaa herätä talviunesta ja syntyä uudelleen.

Vihersmoothie kuuluu nykyisin melkeinpä poikkeuksetta puhdistautujan ruokavalioon.  Itse syön blenderin kautta käytettyjä vihreitä oikeastaan läpi vuoden. Vihersmoothieohjeisiin on taas kevään aikana törmännyt vähän siellä sun täällä, joten laitanpa minäkin korteni tähän kekoon vähän erilaisella vihersmoothiereseptillä. 

Mieluiten syön vihreät aamulla, mutta aamupalaksi kaipaan kuitenkin jotain vähän tuhdimpaa kuin nestemäinen smoothie, ja siksi mun vihersmoothiesta on jonkin ajan kuluessa tuunautunut ennemminkin puuro kuin juoma. Vihreitä käytän vähän vaihdellen: pinaattia, varsiselleriä, salaattia, lehtikaalia ja näiden sekoituksia; yleensä lisään vielä ohran- tai vehnänorasjauhetta.

Talvella, ja erityisesti joulun aikaan, aloin fiilistelemään mausteilla ja kaneli onkin ollut vakiokamaa raakapuuroissani siitä lähtien. Saapa nähdä, muuttuuko kevään mittaan maut raikkaimmiksi. En käytä puuroissa mitään makeutusta, makeiden hedelmien lisäksi, mutta jos sitä kaipaa, niin varmasti voi ja kannattaa listätä esimerkiksi hunajaa. 

puuro1.jpg

Mausteinen tattarituorepuuro

1 banaani

pari kourallista pinaattia

nippu salaatinlehtiä

n. 2 dl tattarinjyviä (idätetty tai liotettu min. 8 h)

1 rkl pellavansiemeniä (liotettu)

1-2 tl viherjauhetta

1 rkl macaa

1 rkl psylliumkuitua

1-2 rkl hamppuproteiinia

1 rkl kookosöljyä

1/2 tl jauhettua inkivääriä

1-2 tl kanelia

ripaus suolaa

n. 200 g pakasteettuja mustaherukoita (tai muita marjoja)

loraus mantelimaitoa (tai muuta kasvimaitoa)

(makeutusta esim. hunajaa)

Kaikki aineet blenderiin ja sileäksi. Blenderin tehosta ja käytetyn nesteen määrästä riippuu, miten helposti massa blendautuu.  Tuoreet aineet kannattaa laittaa kannun pohjalle, niin blendaaminen käy helpommin. Aloita pienemmällä teholla ja lisää sitä vähitellen; massaa voi välillä kaapia kannun reunoilta terää kohti. Lisää mantelimaitoa tai muuta nestettä vähitellen, jotta saat sopivan paksuuden ilman, että puurosta tulee velliä. En yleensä mittaile aineita, vaan ne tulee lähinnä kaadettua suoraan pussista, joten mitat on aika suuntaa-antavia.

puuro3.jpg

puuro4.jpg

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Terveys