Lusikoitava vihersmoothie
Yksi varma kevään merkki on se, että lehdet ja netti pursuaa kropan ja elimistön puhdistuskuuriohjeita. Ihmisillä on tarve puhdistua, aloittaa uudelta pohjalta samaa tahtia, kun luonto alkaa herätä talviunesta ja syntyä uudelleen.
Vihersmoothie kuuluu nykyisin melkeinpä poikkeuksetta puhdistautujan ruokavalioon. Itse syön blenderin kautta käytettyjä vihreitä oikeastaan läpi vuoden. Vihersmoothieohjeisiin on taas kevään aikana törmännyt vähän siellä sun täällä, joten laitanpa minäkin korteni tähän kekoon vähän erilaisella vihersmoothiereseptillä.
Mieluiten syön vihreät aamulla, mutta aamupalaksi kaipaan kuitenkin jotain vähän tuhdimpaa kuin nestemäinen smoothie, ja siksi mun vihersmoothiesta on jonkin ajan kuluessa tuunautunut ennemminkin puuro kuin juoma. Vihreitä käytän vähän vaihdellen: pinaattia, varsiselleriä, salaattia, lehtikaalia ja näiden sekoituksia; yleensä lisään vielä ohran- tai vehnänorasjauhetta.
Talvella, ja erityisesti joulun aikaan, aloin fiilistelemään mausteilla ja kaneli onkin ollut vakiokamaa raakapuuroissani siitä lähtien. Saapa nähdä, muuttuuko kevään mittaan maut raikkaimmiksi. En käytä puuroissa mitään makeutusta, makeiden hedelmien lisäksi, mutta jos sitä kaipaa, niin varmasti voi ja kannattaa listätä esimerkiksi hunajaa.
Mausteinen tattarituorepuuro
1 banaani
pari kourallista pinaattia
nippu salaatinlehtiä
n. 2 dl tattarinjyviä (idätetty tai liotettu min. 8 h)
1 rkl pellavansiemeniä (liotettu)
1-2 tl viherjauhetta
1 rkl macaa
1 rkl psylliumkuitua
1-2 rkl hamppuproteiinia
1 rkl kookosöljyä
1/2 tl jauhettua inkivääriä
1-2 tl kanelia
ripaus suolaa
n. 200 g pakasteettuja mustaherukoita (tai muita marjoja)
loraus mantelimaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
(makeutusta esim. hunajaa)
Kaikki aineet blenderiin ja sileäksi. Blenderin tehosta ja käytetyn nesteen määrästä riippuu, miten helposti massa blendautuu. Tuoreet aineet kannattaa laittaa kannun pohjalle, niin blendaaminen käy helpommin. Aloita pienemmällä teholla ja lisää sitä vähitellen; massaa voi välillä kaapia kannun reunoilta terää kohti. Lisää mantelimaitoa tai muuta nestettä vähitellen, jotta saat sopivan paksuuden ilman, että puurosta tulee velliä. En yleensä mittaile aineita, vaan ne tulee lähinnä kaadettua suoraan pussista, joten mitat on aika suuntaa-antavia.