Rikoksia ja kuolemansyyntutkintaa

Yksi mielenkiintoisimpia kirjasarjoja on ollut Kathy Reichsin Temperance Brennan-kirjat.

Kathy Reichs on oikeusantropologi ja kirjailija, jonka kirjat pohjautuvat jossain määrin hänen kokemuksiinsa työssä. Brennan-kirjat ja Bones tv-sarja liittyvät toisiinsa ainakin sen verran, että niissä on molemmissa päähenkilönä Temperance Brennan. Reichs on Bonesin yksi tuottajista ja valvoo että oikeusantropologin tutkimukset esitetään oikein.

Kirjoissa Brennan tutkii kuolemantapauksia joissa on yleensä jäljellä vain luita ja joutuu usein vaaratilanteisiin nuuskiessaan ominpäin rikollisten touhuja. Kirjoissa taustalla kulkee juoni, jossa Brennan on eronnut ja tapailee uutta miestä, mutta suhde on vähänväliä hankalaa milloin mistäkin syystä. Myös suhteet aikuistuvaan tyttäreen, omaan siskoon, työtovereihin ja poliiseihin sekä ystäviin ovat kirjoissa paljon esillä. Vaikka kirjoissa on ihmissuhdepuoltakin, ne painottuvat rikosten selvittämiseen.

Vaikka kirjoissa löytyy jatkuvasti ruumiita ja niitä tutkitaan ruumishuoneella, ei tarinan sävy ole kauheuksilla mässäilevä vaan kirjailija kertoo tieteellisesti ruumiin tutkimisen vaiheet. Päähenkilö haluaa tutkimuksillaan saada syylliset vastuuseen teoistaan ja näin puollustaa kuolleita. Reichs kirjoittaa jokaisen kirjan lopussa hieman oikeista tapauksista, jotka ovat olleet inspiraationa kirjojen tarinoihin.

Kirjoissa mielenkiintoista on ollut se, miten esimerkiksi luista voi saada niin paljon tietoa ihmisen elämästä ja kuolemasta. Myös jännitys vetoaa ja välillä miettii miten Brennan selviytyykin suhteellisen vähillä vammoilla edesottamuksistaan. Olen lukenut näistä melkein kaikki kirjat englanniksi ja ne on mielestäni parempia kuin käännökset. Kirjailijan huumori välittyy englanniksi paremmin ja uusimpia ei ole suomennettu mikäli wikipediaan on luottaminen.

Olen katsonut myös Bones tv-sarjan, sitä aloitin itse asiassa katsomaan kauan ennen kuin tiesin näistä kirjoista mitään. Sarjassa Temperance Brennan on vähän nuorempi kuin kirjoissa ja jokaisessa jaksossa tutkii yhdessä FBI-agentin kanssa erikoisia kuolemantapauksia. Sarjassa on aika kammottavan näköisiä ruumiita, mutta sen sävy on tietyllä tapaa humoristinen. Muutamia vakavampisävyisiä jaksojakin on ja niihin liittyy mm. päähenkilöiden kokemat menetykset, heidän joutuminen rikollisten uhreiksi tai läheisten kuolema. Kaikenkaikkiaan pidin sarjaa kivana viihteenä, mutta tosiaan kirjojen kanssa sillä ei juuri ole yhteneväisyyttä. Tv-sarjassa on 12 tuotantokautta.

Kirjat järjestyksessä:

 1. Jäinen pelko (Déjà Dead, 1997; suom. Jukka Jääskeläinen ja Jukka Sirola, WSOY, 1997)
 2. Pyhimyksen hauta (Death du Jour, 1999; suom. Heikki Salojärvi, WSOY, 1999)
 3. Kuoleman kyydissä (Deadly Décisions, 2000; suom. Heikki Salojärvi, WSOY, 2001)
 4. Kohtalokas lento (Fatal Voyage, 2001; suom. Hilkka Pekkanen, WSOY, 2003)
 5. Kaivojen vainajat (Grave Secrets, 2002; suom. Heikki Salojärvi, WSOY, 2006)
 6. Luita myöten (Bare Bones, 2004; suom. Jukka Jääskeläinen, WSOY, 2007)
 7. Maanantain murheet (Monday Mourning, 2005; suom. Jukka Jääskeläinen, WSOY, 2008)
 8. Pyhät luut (Cross Bones, 2005; suom. Jukka Jääskeläinen, WSOY, 2009 )
 9. Luiden viesti (Break No Bones, 2006; suom. WSOY, 2010)
 10. Luita ja tuhkaa (Bones to Ashes, 2007; suom. WSOY, 2011)
 11. Paholaisen luut (Devil Bones, 2008; suom. WSOY 2012)
 12. 206 Bones (2009)
 13. Spider Bones (2010)
 14. Flash and Bones (2011)
 15. Bones are Forever (2012)
 16. Bones of the Lost (2013)
 17. Bones Never Lie (2014)    Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kathy_Reichs
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *