Pääsykoevinkkejä

Heippa vaan!

Kivaa jos olet eksynyt blogiini! Ajattelin kertoa muutamasta pääsykoevinkistä, jotka olen poiminut eri lähteistä matkan varrella. Voisin tehdä tarkempaa postausta myöhemmin jos teitä kiinnostaa!

Ennen viimeistä onnistunutta hakukertaani opiskelin paljon oppimisesta ja motivaatiosta. Tiedän, hyvin tieteellinen lähestymistapa, mutta miksipä ei! Sitten kun sitä ei jaksanut tankata sain voimaa ja motivaatiota opiskeluun liittyvistä youtube-kanavista. Siksi ne ovatkin ensimmäisenä listallani

Youtube-kanavat.

Jos osaat englantia suosittelen seuraavia kanavia:

Thomas Frank opetti käytännöllisen systeemin muistilappujen kanssa. Tämä tekniikka hyödyntää mm. Ebbinghausin unohduskäyrää. Toteutat sen näin: Opiskelet normaalisti tekemiäsi muistikortteja. Kun vaadittu asia tulee kuin apteekin hyllyltä, pistät muistikortin aina seuraavaan pinoon. Jos unohdat sen jossakin pinossa, kortti menee automaattisesti ensimmäiseen pinoon jälleen.

3:07 https://www.youtube.com/watch?v=eVajQPuRmk8

Aineiston lukemisen ajoittaminen

Miten monta kertaa haluat lukea aineisto ennen pääsykokeita? Laske sivumäärät miinustaen lähdeluettelot ja laske päivät pääsykokeisiin. Jaa ne keskenään ja katso sitten, miten monta sivua sinun pitää lukea, jos vaikka haluat lukea kirjan esimerkiksi kerran. Kertaa sivumäärä sen mukaan, jos haluat lukea aineiston useammankin kuin kerran (Suosittelen!). Näin tiedät päivä kerrallaan, oletko lukutavoitteessasi ilman minuutin tarkkaa lukulistaa, joka vain itseäni stressaa.

Oletko kyllästynyt lukemaan ja silmät vääntyy vain kieroon?

Äänitä teksti ja mene lenkille! Käy läpi aineistoa ennen kuin se tulee nauhalta!

Onko sinulla lukivaikeus? Celianet tarjoaa tasa-arvoperiaatteen mukaan äänikirjana pääsykoemateriaalit.

Tee koonteja eri aiheista.

Aineistossamme oli todella vähän kuvia ja asioita hajautettu pitkin kirjaa. Piirrä, tee niistä silmälle miellyttäviä, jotta jaksat opiskella niitä.

Itseäni auttaa todella paljon asioiden piirtäminen. Tein eri tutkimuksista mitä mielenkiintoisempia koonteja piirtämällä. Mitä hullumpia, sitä paremmin muistat ne!

Psykoosit tulille ja piirtämään siis!

Tee itsellesi kokeita. Ne eivät valehtele!

Katso aineistoasi kuin opettaja. Jos saat itsesi kiinni seuraavista ajatuksista, kuten ”näitä ei kysytty viime vuonnakaan” tai ”luen nämä myöhemmin, liian vaikeaselkoista”, pääsykokeiden tekijät varmasti hyödyntävät näitä kokeessa.

Anna Mascara vannoo näihin niin kutsuttuihin ”Practice test”:hin. Kun korjaat kokeet ja näet mikä on mennyt väärin, niiden on taipumus jäädä muistiisi.

Toki tänä vuonna kokeet ovat soveltavampia ja ensimmäisenä vuonna on vaikea ennustaa mitä on tuleman, siksi aineiston monipuolinen ja soveltava, sekä syvällinen osaaminen on tärkeää.

Tee miellyttävät muistiinpanot!

Niin kuin aikaisemmin sanoin, kuvat auttoivat minua muistamaan ja visualisoimaan päässäni kohdan, minkä olin lukenut.

Älkää säikähtäkö Penaa, Se oli muistuttamassa mua, että kielelliset kyvyt kasvavat läpi aikuisuuden. Inkkari taas tuli kyseisen kaavion muistamisesta, sillä lyhennelmä nuolle kuudelle oli Indavhanukiki, joka kuulosti intiaanin nimeltä.

Tutustu mnemonics-termiin

Tämä kyseinen käsite antaa eri vinkkejä muistamiseen. Yksi esimerkki on vaikka pitkän listan pistäminen laulun muotoon

Kirja-suositus

Suosittelen Memo kirjaa, jonka on kirjoittanut Oddbjørn By. Hän pystyy opettelemaan tunnissa ulkoa 10 korttipakkaa tai 1000 numeroa. Lisäksi hän on saanut kansainvälisen muistipalkinnon, jonka haltioita on maailmassa vain 62! Kirjassa hän opettaa, miten voi opetella numerosarjoja, kieliä, päivämääriä jne.

Jotkut vinkit kestävät kauan oppia ja tutustuin tähän kirjaan turhan myöhään, mutta esimerkiksi matkareitti-vinkki oli erityisen hyödyllinen opetellessani historiaa. Voin kertoa lisää kirjasta joku toinen päivä!

Rutiini

Opeta itsellesi tietty rutiini. Näin osaat orientoitua opiskeluun ja milloin taas ollaan vapaalla.

Kotona lukeminen

Välillä on päiviä, jolloin et halua lukea muualla kuin kotona. Saatat silti harhautua tekemään mitä vain ajatuksissasi. Pistä vaikka kulkunen jalkaan! KYLLÄ! Luit oikein! Askartele kuminauhasta ja pikkukellosta nilkkaasi jalkakoru, jotta huomaat, milloin ajatuksesi harhautuu. Itse en tätä ajatusta käyttänyt, mutta mielestäni loistava keksintö omissa maailmoissaan seikkaileville!

Värikoodaa

Jos löydät yhteneväisyyksiä läpi aineiston, valitse tietty väri ja koodaa ne yhteneväisyyksien perusteella. Pitkin opiskeluprosessin opit yhdistämään aineistoa kokonaisuudeksi mielessäsi.

KESKITY LUKEMISEEN

Joskus itse tekeminen ahdistaa niin paljon, että tekee mieluummin askarrella. Se on siis hyvä tunnistaa itsessään ja lopettaa ajoissa.

 

Siispä testaa itseäsi, tunnista tavat joilla opit parhaiten ja ennen kaikkea lue!

Lue myös

Matkalla psykalle

puheenaiheet mieli hyva-olo opiskelu
Kommentit (1)
  1. VapautunutUnelma
    6.4.2019, 13:15

    Kiitos näistä kaikista ihanista vinkeistä 🙂 Ne vaikuttavat oikeasti todella hyville ja jotenkin inspiroivat pääsykokeisiin lukemista.
    Odotan innolla pääsykoemateriaalien julkistamista, jotta pääsen kokeilemaan ainakin tuota Thomas Frankin muistilappu menetelmää. Hassua miten näin pienetkin asiat auttavat innostumaan pääsykokeisiin lukemisesta entistäkin enemmän.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *