Kimppahevostelua.

Kaveripiirissämme on paljon hevosista kiinnostuneita ihmisiä ja moni on hankkinut kuka mistäkin syystä osuuden kimppahevosesta. Kimppahevonen on loistava tapa tutustua hevosen omistamiseen ja saada ehkä jopa elämyksiä hevosen kanssa joita ei muuten saisi rahallista voittoa ei kannata kuitenkaan tästä odottaa joten sijoitus kohteeksi lähtökohtaisesti en tällaista suosittele.

Siellä missä rahaa liikkuu, kulkee myös ihmiset jotka ovat ”rahan perässä” ja ihan suoraan sanottuna kusetetaan. Onhan se tietysti kätevää jos muut maksaa oman harrastamisen mutta muut omistajat ei välttämättä ole tästä samaa mieltä kuin ne jotka ”hevosen” omistamisesta hyötyy.

Tilanne on se että kaveripiirissä useampikin on hankkiutumassa eroon omasta osuudestaan kimppahevosesta ja tilalle aiotaan hankkia oma kimppahevonen / hevosia.

Kimppa omistamisessa on aina tärkeää se että kimpan vetäjä on rehellinen ja hoitaa tiedottamisen avoimesti ja rehellisesti. Jos kimpanvetäjälle maksetaan ”työstään” kimpanvetäjänä korvaus pitää se olla kohtuullinen ja suhteutettu kimpan varallisuuteen. Kimpan ei pidä esim velkaantua sen takia että kimpanvetäjä nyt vaan haluaa vuosittaisen 10 000€ kimpanvetäjän korvauksensa vaikka kimpalla on vain 3000€ rahaa ja se riittää juuri ja juuri parin kuukauden kuluihin.

Selvät osuudet. Osuuden suuruus hevosesta pitää olla sitä ostavalle selvä. Jos ostetaan 10 000€ maksava hevonen ja yksi osuus maksaa 1000€ on kerrottava että omistat nyt 1/10 osuutta. Pitää myös olla selvää että jos kimpasta tullaan myymään lisää osuuksia tämän kymmenen alkuperäis osuuden lisäksi että miten se vaikuttaa alkuperäis osuuteen koska se nyt käytännössä muuttuu pienemmäksi osuudeksi. Osakkaalle pitää olla myös selvää että paljon per osuus on kuukausittaiset kulut maksimissaan. Kimpanvetäjän tehtävä on huolehdittava mahdollisten muiden päättäjien kanssa siitä että kimpan tilillä olevat varat riittää myös yllättävissä tilanteissa. Kimpalla pitää olla myös kaikkien osakkaiden nähtäväksi saada osakasluettelo josta käy selväksi osakkaat ja osakkaiden omistus määrät

Kimpanvetäjän lisäksi kimpassa saattaa olla hallitus tai päättäjä jäseniä jotka on pahimmillaan rahan perässä olevia huuhaa ukkoja mutta parhaimmillaan rautaisia alan ammattilaisia. Päättäjä jäseniin ideaalissa tilanteessa kuuluu hevosen valmentaja. Tämä hallitus muodostetaan ideaalissa tilanteessa niin että on ehdokkaat, jotka sitten äänestetään tehtäväänsä. Jos kimpan edustajisto on kimpan tai valmentajan yksinään valitsema voidaan miettiä että onko homma rehellistä. Asioista pitää pystyä myös tarvittaessa keskustelemaan kimpan kesken ja äänestää asioista. Ei niin että tilanne on se että vain pari ihmistä päättää hevosen asioista ja muulla kimpalla ei ole mitään oikeutta sanoa asioihi mielipidettä tai osallistua päätöksentekoon.

Kirjanpidon pitää olla avointa ja jos osakas haluaa sen nähdä on se osakkaalle näytettävä vaikka viikottain. Tätä ei varmaan tarvitse kertoa että miksi näin on.

Kimpoissa voi tulla minkä tahansa takia riitoja ja kränää tämän takia kimpan ehdoissa pitää olla selvillä miten kimppa voidaan tarvittaessa purkaa ja millä ehdoilla. Ei ole kenenkään etu että vuosia tapellaan asioista joka olisi helppo hoitaa lyhyessäkin ajassa selvien sääntöjen johdosta.

Olen luullut että yllä mainitut asiat on kimppaomistamisessa arkipäivää mutta näin ei ilmeisesti ole. Nyt kun olen lähdössä mukaan kimppahevoseen on minulle tärkeää se että asioista keskustellaan avoimesti ja että kenellekkään ei tule olo siitä että nyt tässä kusetetaan. Toivon myös sitä että hevosta ei osteta kimpae hätiköiden vaan päätös ostosta tehdään harkitusti. En ole vuosiin kuulunut minkäänlaiseen kimppa porukkaan joten ododtan innolla että kimpasta tulee totta ja että kimppa pysyy hyvähenkisenä.

koti vastuullisuus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *