Isäkuukauden satoa

Upea ruska on löytänyt tiensä puihin ja pensaisiin ja Nörtin isäkuukausi, kun myös minun piipahdukseni työelämään on tullut päätökseen. Mitä kuluneeseen kuuteen viikkoon on sisältynyt ja mitä siitä jäi mieleen?

DSC_0761.JPG

Nörtti on kuuden viikon isäkuukauden aikana omaksunut ihan oikeita koti-isin elkeitä. Nörtti järjesti pelikaverinsa ja tämän vauvan kanssa meillä vauvatreffit, kävi äitiyslomailevan työkaverinsa kanssa lounaalla lasten kera sekä tietää Tytön unirytmin paremmin kuin minä.  Nörtti on oppinut käyttämään myös kaikkien kotivanhempien infopankkia – kaksplussan keskustelupalstaa- varsin suvereenisti:

Kun jouduin jättämään hieman nuhaisen Tytön eräänä päivänä isänsä hoiviin, tuli töissä mieleeni, että päiväunille mennessä vaunut kannattaa laittaa puoli-istuvaan asentoon. Tästä sitten Nörttiä tekstarilla muistutin ja vastaukseksi sain: :
”Joo, Tyttö on jo nukkumassa ja selkänoja ylhäällä. Katoin kaksplussasta ”nuhaisen vauvan nukutusvinkit.””

DSC_0767.JPG

Työpäivieni aikana Tyttö on oppinut isältään uusia taitoja. Nörtin lapsi osaa avata iPhonen ja iPadin näytön ja lukon. Hienomotoriikka kosketusnäytön parissa on parantunut hieman liiankin vauhdilla ja valikkojen selaus on hienovaraista ja suunniteltua. Jostain syystä useimmiten aukeaa Cut the Rope- peli, josta Tyttö mennen tullen selvittää ensimmäisen kentän. Tyttö puhaltaa ruokaan, mukiin tai muuhun asiaan, jonka epäilee olevan lämmin tai kuuma. Hän pöristää huuliaan, kun vaipasta kuuluu narahdus. Tyttö kerää kylpylelut vatiin kylvyn päätyttyä. Jostasin syystä tämä tapahtuu vain isin kanssa kylpiessä. Tytön voi melko huoletta jättää leikkimään sohvalle tai sängylle, sillä Nörtti on huolella ja kärsivällisesti hokenut ”pylly edellä” ohjetta. Tyttö menee ”pylly edellä” myös kynnyksen yli ja alamäessä ulkona.

DSC_0771.JPG

Suurimmat muutokset liittyvät nukkumiseen ja syömiseen. Isäkuukauden puolivälissä sain pakata tuttipullot piiloon äitiyspakkaslaatikkoon muun vauvatavaran joukkoon. Pullosta vieroittaminen kävi muidenkin vieroitusten tapaan kuin itsestään. Korvikkeesta tavalliseen maitoon siirryttyämme unimaito ei Tytölle pullosta enää maistunutkaan ja hän työnsi pullon määrätietoisesti pois kerta toisensa jälkeen. Tavallinen maito kyllä maistuu erinomaisesti nokkamukista ja lasista, mutta ei, ei pullosta. Muutos tuntui isolta, sillä hieman ennen kuin tuttipullon poisjääntiä Tyttö saattoin juoda reilun 2 dl maitoa ennen päiväunia ja usein sitä piti antaa vaunuihin useaan otteeseen ennen unen tuloa.

Ruokailu on muuttunut omatoimisemmaksi. Vain puuro syötetään Tytölle aikuisen avulla. Haarukka on kasvattanut suosiotaan ja sillä Tyttö mielellään tökkii ruoan suuhunsa. Sormiruokailuinto on hieman hiipunut, vaikuttaa siltä, että Tyttö seuraa todella tarkkaan, kuin aikuiset syövät ja valitsee useimmiten saman metodin. Useimman ruokailun aikana käy myös niin että ruoka maistuu Tytölle paremmin isän tai äidin isolla haarukalla kuin omalla pikkukihvelillä.

Päiväunirytmin muutos oli vähittäinen, mutta selkeästi yhteen päämäärään tähtäävä. Viimeiset pari viikkoa Tyttö on nukkunut vain yhdet päiväunet. Olen luottanut siihen, että lapsi nukkuu sen verran kuin unta tarvitsee ja siksi olen ollut hyin nihkeä herättämään Tyttö kesken unien. Uusi unirytmi on siis luontaisesti Tytön itsensä muuttama. Pikkuhiljaa Tyttö alkoi nukkua aamusin hieman pidempään ja samalla ensimmäisten unien aika myöhästyi. Nyt Tyttö menee nukkumaan lounaan jälkeen 11.00 – 12.00 ja koisuuta kestää klo 14 tai jopa 15.30 saakka.

DSC_0782.JPG

Minulle töissäkäynti ja kotirutiineista irtautuminen teki hyvää monella tavalla. Kun kotoa on poissa töiden takia, eikä huvituksissa, mieli lepää ihan erilailla. Töissä ollessa ei joudu miettimään ja potemaan keskikepeää syyllisyyttä siitä, että pitäisikö jo mennä kotiin, mitenhän ne jaksaa siellä, vaihtoehtoa kun ei ole. Hyvää teki myös olla aikuisten maailmassa, jutella aikuisten juttuja ja huomata että onneksi osaan vielä muutakin kuin keittää puuroa ja laulaa lastenlauluja. Sain huomata miltä tuntuu, kun Tyttö on huomaamattani oppinut uusia taitoja ja välillä näytti, että hän on kasvanut ja muutanut ilmeitään parin pidemmän työpäivän aikana. Nyt jään taas hyvillä mielin kotiin, rauhallisia vapaapäiviä, joina päiväohjelmaa ei määritä mikään muu kuin Tytön rytmi, arvostan taas ihan uudella tavalla.

DSC_0797.JPG

Isäkuukausi oli koko perheelle kaikin puolin rentouttavaa ja opettavaista aikaa. Molemmat vanhemmat taisivat saada pilkahduksen siitä, mitä toisen arki kotona ja töissä on. Isäkuukausi toi mielestäni meillä tasa-arvoa kotitöihin ja Tytön tarpeista huolehtimiseen. Kodinkoneet pyörähtävät käyntiin yhä useammin myös Nörtin toimesta ja tuntuu siltä, että olemme molemmat yhtä läheisiä ja tärkeitä vanhempia Tytön silmissä. Vajaan työviikkoni ansioista pääsimme viettämään monen monta ihanaa yhteistä vapaa päivää. Se mikä isäkuukauden vietolla rahassa hävittiin, niin mielstäni se palautui moninkertaisena takaisin parisuhteen ja perheen ilona ja hyvinvointina.

Suosittelen lämpimästi.

Kommentit (8)
 1. Miten muuten työpaikalla järjestyi 6 viikon työrupeama, minkä jälkeen ilmeisesti jatkat hoitovapaalle? Entä mahdollisesti palkattu sijainen ja/tai muuttuneet työjärjestelyt? Mietin itse, että töihin tuleminen hetkeksi tuntuisi todella vaikealta juurikin niiden töiden kannalta, oma työpiste on luultavasti viety, työt on järjestelty muille ja sitä tekisi johonkin kyhätyllä työpisteellä silpputöitä toisten apulaisena. Alunperin olin ajatellut pitää sitten vuoden päästä eteen tulevan isän 6 viikon isyysloman ajan lomiani ja keskittyä puuhailemaan omiani sekä mahdollisesti lomailtaisiin porukalla hetki. Tämä postaus toi tosin mieleen, että ehkä voisin tehdä jotain hyödyllistä ainakin osan siitä ajasta, jotain hyödyllistä mistä saisi ehkä tulojakin.. ja saisivat isä ja lapsi olla sitten ihan kahdestaankin! 🙂

  1. Myymälätyöhön oli aika helppo palata, ei ollut kukaan vienyt työpistettä sillä aikaa ;). Työpaikassani hoitovapaan voi pitää kahdessa osassa, se on kirjattu työsopimukseen, joten asia oli ilmoitusluontoinen minulta työnantajalle. Työnantaja oli asian suhteen hyvin joustava ja asiallinen. Kelan puolestahan hoitovapaata saa pitää niin monessa osassa kuin haluaa, kunhan kukin jakso on vähintään kuukauden mittainen.

   Monethan tosiaan pitää kesälomat isäkuukauden aikana, mutta minulle on oli jo aikasemmin maksettu rahana, joten ilman töitä oli tulot tippuneet nollaan.

   1. Itseasiassa minullekin ne maksetaan pakolla rahana vanhempainvapaan aikana, mutta ajattelin pistää ne säästöön tuota ajanjaksoa varten. Meillä tuo 6 viikon isyysvapaa osuisi juuri vanhempainvapaan ja hoitovapaan väliin (meillä olisi tämä uudempi isyysvapaa-systeemi) eli siinä välissä työskentely ei edes vaatisi paloittelemaan hoitovapaata. Jäisi siis vielä mahdollisuus jatkaa kerran ilmoittamaani hoitovapaata vähintään toisen osan verran. Mutta työ on sen luontoista, että en tiedä olisiko kovin mielekästä itseni tai työnantajan puolesta tulla muutamaksi viikoksi töihin siinä välissä, vaikka toki oman lompakon kannalta se sitä olisikin.

    Pitänee siis miettiä josko löytäisin jostain freelancer-projektin tai pari, minkä pariin hyökätä vaikka muutamaksi viikoksi, kun kerrankin olisi oikeasti aikaa! Tosin aikaa voisi hyvin käyttää myös nukkumiseen, joogaan, vapauteen ja koko perheen voimin matkustamiseen (oli se sitten ystäville, lähikaupunkiin tai kauemmaksi). Voi hitsi kun siihenkin on vielä paljon aikaa, nyt pieni vasta potkii masussa <3

    1. Onneksi on vielä aikaa miettiä järjestelyjä. Sen näkee sitten miten paljon olon jälkeen työelämä houkuttaa tai ei houkuta 😉 onnellista odotusta ^.^

 2. Tosi monta samaa juttua, mitä mun kaavailemassa isäkuukausi-kirjotuksessa 🙂 meillä kestää vielä kaks viikkoo, ja jos ”muutostahti” on sitä luokkaa mitä tähän asti, niin kuinkahan oudolta sitten taas tuntuukaan vaihtaa rooleja.

  1. Kyllä sitä lomalta sit taas lompsahtaa kaikki paikalleen. Mut vaihtelu virkistää, ehdottomasti! Jos meillä tulot jakautuisi tasaisemmin niin ei olisi yhtään mahdoton ajatus että Nörtti jäisi kotiin Tytön kanssa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *