Piimämarinoitu kanasaslikk

saslikk.jpgPakko tehdä pikku irtiotto kahvikuvioista ja jakaa kanssanne kesän mittaan hiottu vaihtoehto parille iltavoileivälle. Tuli nimittäin muuton yhteydessä hankittua pikku takapihanpläntille toimintavarma ja luotettava kaasugrilli (piezo tosin ei toimi vaikka kuinka olisi pikku-Weberi). Vironreissulta tuotiin juhannuseineksiksi valmiiksi marinoituja saslikk-lihoja. Perinteistä armenialaista tyyliä edustaneiden possujen lisäksi löytyi pykälää virolaisempaa(?) tyyliä edustavia kefiirimarinoituja kanasaslikkeja. Olivat loistavia kummatkin. Ja sitten ne olivat loppu, eikä googlaamalla meinannut mitenkään pätevää piimämarinadin reseptiä. Niinpä sitten improvisoimaan ja testaamaan. Tällainen setti on nyt sitten kesän aikana tullut kehitellyksi:

 

Kanasaslikk piimämarinadissa (kahdelle nälkäiselle)

Kana ja marinadi:
n. 500 g Siipikarjanlihaa (mieluusti ei broilerinfiletä vaan jotakin rasvaisempaa, meidän kaupasta löytyi reisiperäisiä luuttomia paistileikkeitä, jotka toimivat mainiosti. Joku tietysti irrottelee lihan luista ihan itsekin mielellään) (Tämän voi muuten tehdä myös muistakin lihoista, possun kassler on kerrassaan ässää)
Piimää
Sitruunamehua
Oliiviöljyä
Sipuli erittäin ohuina viipaleina
3-4 valkosipulinkynttä murskattuna
Korianteria
Neilikkaa
Mustapippuria
Oreganoa
Suolaa

(Mietoa chilijauhetta tai paprikajauhetta tai jotain)
Jos yrttitarhassa kasvaa jotain mielenkiintoista tai maustekaapissa on jotain josta nimenomaan pitää, niin sitä kanssa mukaan. Ei tämä mitään rakettitiedettä ole. Minä käytin tuoretta timjamia ja välillä ruohosipulia kun tuolla pihalla niitä sattui kasvamaan.

Sekoita marinadiksi muut tuotteet kuin kana. Pilko kana vartaaseen sopiviksi paloiksi ja anna marinoitua ainakin pari tuntia. Varrasta ja grillaa sopivan kuumassa. Satunnaiset liekit eivät ole ollenkaan paha juttu, päin vastoin. 

Grillatut kesäkurpitsat:

Kesäkurpitsaa viistoon leikattuina

Oliiviöljyä
Kanelia (on ykkössuosikkimausteeni kesäkurpitsalle)
Yrttejä, tyyliin timjami, miksei rosmariinikin, minttua voi käyttää jos hotsittaa Ei oregano ja basilikakaan huonoja ole. Ja vaikka sitä ruohosipulia.
Niin ja miksei valkosipulipuliakin?
Mustapippuria
(Tai sitten voi käyttää vain Sydney’s Kitchenin Green BBQ-maustetta. Ja sitä kanelia.)

Sormisuolaa

Sekoita grillausöljyksi muut ainekset kuin se kesäkurpitsa. Grillaa zucchininviirut näteiksi ja sopivan pehmeiksi, voitele grillattua puolta mausteöljyllä. Sormisuolaa lopuksi.

Paahdetut suippopaprikat Jamie Oliverin tyyliin:

Grillaa kokonaiset suippopaprikat pilallisen näköisiksi joka puolelta ja laita muovipussiin joksikin aikaa.

Nylje palanut kuori pois, revi paprikat ja poista siemenet.

Tarjoile tuotteet salaatin päällä tzatzikia kastikkeenaan (tässä olen sluibaillut ja käyttänyt valmiskamaa) Pitaleipävirityksenäkin toimii. Lavashista nyt puhumattakaan.

Kesän aikana on muuten kehitelty myös tapaamistani souvlakiresepteistä keskiarvoa. Souvlaki, shish kebab ja saslikk ovat keskenään vähintäänkin serkuksia. Kaikissa marinoidaan lihaa happamassa marinadissa. Voin jakaa myös souvlakitulkintani täällä vähän myöhemmin. 

P.S. Luulin jo kyllästyneeni näihin varrassysteemeihin, mutta tämän kirjoitettuani olen aika tyytyväinen että laitoin aamulla kanat taas marinadiin.

hyvinvointi liikunta ruoka-ja-juoma diy
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.