Mistä ei voi puhua, puhutaanpa siitä silti
Wittgenstein sanoi, että mistä ei voi puhua, siitä pitää vaieta. Miten kertoisi upeiden kahvikupillisten mausta ja vivahteista? Etiopialaisen Shakison mansikkaisuudesta, panamalaisen Geisha Esmeraldan bergamotin ja jasmiinin vivahteista ja melkein teemäisen herkästä rungosta? Tai oikein hyvän espresson tasapainoilusta hedelmäisyyden ja suklaisuuden välillä? Tuntuu, että kompastun sanoihin jo alkumetreillä.
Haastetta asiaan lisää se, että kahvin harrastaminen ja makunyanssien kanssa puljaaminen vaikuttaa vielä hourupäisemmältä toiminnalta kuin viininmaistelu ikään. Koska en voi tarjota kaikille kupillista kahvia internetin välityksellä, yritän ajattelin kuitenkin uhmata niin Wittgensteinia kuin kohtaloa. Yritän kertoa mahdollisimman ymmärrettävästi jotakin niin erilaisista kahveista, valmistusmenetelmistä kuin kahvilakokemuksista ja alalla vallitsevista tuulahduksista ja villityksensiemenistä.
Tällä viikolla kupissani on ollut ruotsalaisen Johan&Nyströmin paahtamaa Shakisoa Etiopiasta, Sidamon alueelta. Samaa kahvia paahtaa myös kotimainen Kaffa Roastery. Johan&Nyströmin Shakisoa olen valmistanut lähinnä hevosen lääkeruiskua muistuttavalla Aeropressillä, kun taas Kaffan versiota nautin kupillisen Fratello Torrefazione-kahvilassa uudenkarheassa Kluuvissa Helsingissä. Valmistusmenetelmänä oli sifoni, eli vakuumikeitin. Ulkoisilta ominaisuuksiltaan tämä lasivimpain tuo mieleen 1800-lukulaisen huumelaboratorion. Molempia kahveja leimasi voimakkaan mansikkainen maku.
Nämä valmistusmenetelmät ovat peruskahvinkeitin- tai automaattinäkökulmasta sekä eksoottisen että vaivalloisen oloisia. Pohjimmiltaan kysymys on kuitenkin tuoreen kahvin uuttamisesta kuumaan veteen. Millä sen sitten haluaa tehdä ei ole niin tärkeää kuin välineiden puhtaus, oikea annostus, purujen ja veden kontaktiaika sekä ennen kaikkea raaka-aineiden tuoreus ja korkea laatu. Pökäleestä ei saa konvehtia vaikka olisi kaappi täynnä erilaisia suppiloita, truuttia ja tötteröitä. Ja toisaalta simppelillä Orthexin suodatintötsällä (ja vastajauhetulla tuoreela kahvilla) voi saada ihmeitä aikaan.
Tervetuloa mukaan kahvimatkalle!