Joulukahvikatsaus 3: Inka Paahtimon joulukahvit

Kaupallinen yhteistyö: Inka Paahtimo

Joulukahvikatsaus etenee. Tässä vaiheessa on ehkä paikallaan sanoa, että yksikään näistä joulukahveista ei lakkaa olemasta hyvää pyhien päättyessä. Yhtäältä tietysti joulukaan ei pääty joulumyynnin ja pikkujoulusesongin sekä varsinaisten joulunpyhien ollessa ohi, mutta vaikka ajattelisit näin, niin esimerkiksi Inka Paahtimon Joulukahviksi nimetyt kahvit ovat ”tavallisia” laatukahveja, jotka maistuvat myös ilman jouluista etuliitettä. Sain heiltä testiin sekä vaalean että tumman version.

Vaalean costraricalaisen vivahteissa hunajaa ja humalaa

Itse olen enemmän vaaleiden paahtojen ystävä, jotan avasin ensiksi vaaleapaahtoista joulukahvia sisältävän pussin. Alkuperämaa on Costa Rica, Amadan tila jossa kahvia viljelevät Delgadon veljekset. Prosessointi on yellow honey, eli kahvinmarjat kuoritaan mutta osa hedelmälihasta jää fermentoitumaan papujen päälle tahmeana kuin hunaja. Hario V60:n läpi suodatettuna kahvi maistui juuri siltä, mitä etiketissä lupailtiin: hunajaisen makealta. Body oli kevyt ja miellyttävä. Hunajan ja kukkien rinnalle tuli yrttinen vivahde, joka tuntui tutulta mutta jonka nimeäminen oli tosi hankalaa. Vaati useamman päivän siemailun ennen kuin hoksasin, että makuhan muistuttaa humalaa! Oluesta tuttujen makujen bongaaminen kahvista sai aivot yllättävään solmuun. Ehkä myös hiven earl grey-teen bergamotöljyä kummitteli jossakin lähistöllä. Tämä sopii mainiosti jouluaamun ”aamu”kahviksi.

Mieleen tuleva joululaulu: No onkos tullut kesä?

Tummassa paahteisuutta, suklaakonvehteja ja sherryä

Tummapaahtoista kahvia lähdin kokeilemaan käsisuodatuksen maailmanmestari Tetsu Kasuyan kokeellisella reseptillä, jossa kahvi jauhetaan paljon hienommaksi kuin luulisi, annostellaan 1:12 suhteella (esim. 25 g kahvia, 300 g vettä) ja kaikki vesi kaadetaan jauhetun kahvin päälle kerralla ja nopeasti. Uuttoajaksi tulee noin 1:40. Tetsun mukaan tämä korostaa kahvin makeutta, joten ajattelin että tumman paahdon parhaiden puolien esiin tuomiseen ja toisaalta ei-toivottavampien makujen vähentämiseen tämä voisi olla hyvä valmistustapa.

Jo papuja ja jauhettua kahvia tuoksutellessa olin havainnut paahtoaromeiden ja suklaisuuden rinnalla selkeän makeaa viiniä muistuttavan tuoksun. Onko se nyt sitten sherry, malaga, madeira vai mikä, jää tulkitsijan mielleyhtymien varaan. Olin suorastaan yllättynyt lukiessani, että tämä guatemalalaiskahvi on prosessoinniltaan pesty. Tummaa suklaata muistuttavasta kahvista erottui sama viinimäinen aromi. Mieleen voisivat tulla jotkut hivenen brenkkuisemmat suklaatryffelit tai sitten ihan vain konvehdin ja sherrytilkan yhdistelmä. Voisin kuvitella tämän rotevan kahvin sopivan hienosti jouluaterian jälkkärin päälle. Saatanpa myös testata asiaa!

Mieleen tuleva joululaulu: On hanget, korkeat nietokset

kulttuuri ruoka-ja-juoma suosittelen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *