Joulukahvikatsaus 1: Kahvinmarjateetä Artisan Cafélta

Kaupallinen yhteistyö: Artisan Café

Vaimoni saapui lasten kanssa kotiin viikonloppureissulta ja soitti minulle sanoen: ”Täällä on ollut joku jakomielitautinen”. ”Mielenkiintoista”, vastasin. ”Minulla ei ainakaan sellaista ole diagnosoitu.” ”Tässä purkissa lukee että se on kahvia, mutta se on teetä”, rouva jatkoi. Toden totta. Onhan siellä. Kyse ei ole mistään omituisesta ”tehvi”-henkisestä sekoituksesta, vaan teen tapaan käytettävistä kahvinmarjoista. Minun purkissani oli Artisan Cafén jouluerikoisuutta Pacamara Coffee Cherry Tea. Se on siis periaatteessa samaa tavaraa kuin mistä käytetään myös nimeä cascara. Joulupurkkiin päässeet kahvimarjat ovat peräisin nicaragualaisesta pienerästä pacamara-kahvia. Pacamara on yhdistelmälajike, johon on risteytetty kaksi suurimarjaista lajiketta Pacas ja Maragogype.

Olen juonut cascaraa aiemminkin, mutta sen suhteen oli hetkellisestä saatavuusongelmia kun EU ei hyväksynyt sen tuontia ja myyntiä elintarvikkeena. Nyttemmin on ilmeisesti päästy sopuun, ja Pacamara Coffee Cherry Tea on käsittääkseni ensimmäinen kunnolla tuotteistettu, Suomessa myytävä erä. Kahvinviljelijöille lisääntynyt mielenkiinto muuten lähinnä pensaiden lannoitteeksi menevää hedelmälihaa kohtaan on tietenkin hyvä asia: sadosta saadaan jonkin verran lisätuloa.

 

Peltipurkkia avatessa nenään leijailee rusinainen, kukkainen ja pihkamainen tuoksu. Ei muuta kuin valmistamaan teejuomaa pääkallonpaikalta saadulla reseptillä. Kun kuppi on edessä, rusinat ja luumu korostuvat. Jouluisen makumaailman suhteen ollaan aika keskeisten käsitteiden äärellä. Ensimmäinen suullinen on uskomattoman makea. Ensimmäinen makumielleyhtymä muistuttaa rusinasoppaa, tosin vaikka juoma on nestemäistä, fiilis on silti jotenkin hillomainen. Ehkä se johtuu makeudesta. Juoman jäähtyessä löytyy kukkia, luumuja ja teemäisyyttä. Makeutta tasapainottaa tanniinisuus.

Pacamara Coffee Cherry Tea on takuulla erilainen joulutuote ja  sekä kahvin että teen juojalle yhdistämään herkutteluhetken ja käsitteellisen ristiriidan. Lisäksi se on pakattu uusiokäytettävään peltipurkkiin. Kyseessä on siis kokolailla täydellinen joululahja!

Kahvinmarjatee

Ainekset (1 annos)

16 g
kuivattua kahvinmarjan hedelmälihaa ja kuorta
300 g
vettä (95-asteista)
6 min
{
AKTIIVINEN 1 min
PASSIIVINEN 5 min

Tee näin:

 

Kaada vesi kuivattujen kahvimarjojen päälle. Hauduta 5 min. Kaada sihdin läpi kuppiin. Nauti.

kulttuuri ruoka-ja-juoma suosittelen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *