Kruve-kahvisihti unboxauksessa ja ensivilkaisussa

Sain Death Before Decafilta testattavakseni muutamia kahveja ja Kruve-kahvisihdin. Hetkinen. Mikä hitto on kahvisihti? Kyseessä on kapistus, jolla voidaan tarkentaa jauhetun kahvin partikkelijakaumaa. Äh. Taas hankala sana. Partikkelijakauma tarkoittaa sitä, että kun kahvia jauhetaan, papu hajoaa eri kokoisiksi kappaleiksi. Kun sitten kuuma vesi tulee mukaan kuvioon uuttamaan näistä kappaleista makuja, ne uuttuvat eri tahtiin. Samaan tapaan kuin ruokaa valmistettaessa eri kokoisiksi leikatut palat kypsyvät eri tahtiin. Erityisesti edullisemmissa kahvimyllyissä saattaa tulla ongelmaksi se, että kupissa on sekaisin aliuuttuneita (happamia) ja yliuuttuneita (karvaita) makuja. Kruve pyrkii vastaamaan tähän ongelmaan.

Jättiläismäisen plektran muotoisen, noin kymmenen sentin korkuisen Kruven sisään asennetaan siis päällekkäin kaksi sihtiä, joissa on eri kokoiset rei’ät. Ylemmässä sihdissä on isommat ja alemmassa pienemmät. Oletusarvoisesti rei’ät ovat yläsihdissä 800 μm ja alasihdissä 400 μm kokoisia. Sihtejä löytyy kuitenkin monen kokoisia. Koska oma Wilfa-myllyni tuottaa aika paljon noita karkeampia kappaleita, tein ensimmäiset koekahvit niin että erotin jauhatuksesta vain tuon hienomman mujun.

Tässä vaiheessa täytyy kertoa, että olen nyt lueskellut aiheesta jonkin verran, ja itse asiassa mitä ilmeisimmin siitä hienosta mujusta saa sihtaamalla irti vain murto-osan. Ilmeisesti jokaista isompaa kahvimurenaa kohti on jauhatuksessa noin 10 000 000 pikkuhitua! Kuitenkin sihtaamisella on jonkinlainen vaikutus kahvin makuun, sillä tekemistäni kahdesta Aeropress-kupillisesta siivilöity oli selkeästi kirkkaamman ja selkeämmän makuinen. Molemmat kupilliset olivat toki oikein hyviä, mutta vaikutus oli olemassa. Mujua siivilöityi jauhatuksesta pois noin pari grammaa kahdeksastatoista.

Olen oheisen videon kuvaamisen jälkeen testaillut Kruvea jonkin verran ja huomannut, että sen käytössä on pieni ”learning kruve”. (Sanaleikki! Ehhehee!) Videolla ravistelin kapistusta vapaasti edestakaisin. Tehokkaamman ravistuksen ja paremman lopputuloksen saa aikaan niin, että pitää Kruvea yhdessä kädessä ja ravistaa sitä toista kättään vasten. Näin kahvi ei myöskään jää kiinni sihtaimen seinämiin.

Jauhatustuloksen ”siivoamisen” lisäksi toinen Kruven käyttötarkoitus on kahvimyllyjen kalibroiminen. Ilmaukset kuten ”hieno jauhatus” tai ”suolan karkeus” ovat auttamatta epätarkkoja. Myllyjen kyljessä lukevat ”filter” tai ”aeropress”-merkinnät eivät myöskään auta kommunikoimaan jauhatusta kuin yhden myllymallin sisällä.  Ja itse asiassa jokainen mylly on yksilö. Sen sijaan kun jauhatus säädetään Kruven avulla niin, että sekä ylä-että alakoreihin jää yhtä paljon kahvia, saadaan partikkelijakauman keskikohta samaan paikkaan myllystä riippumatta. Näin yhdellä kahvimyllyllä kehitetty uuttoresepti on helpompi toistaa toisaalla ja jauhatuksia on helpompi kommunikoida. Ehkä nämä mikronijakauman huippukohdat joskus tulevaisuudessa kirjataan myllyjen säätimiin jo tehtaalla, ettei kahvinörtin tarvitse haaskata kahviaan kalibrointiin.

Yksi miinus Kruvessa on. Lukuisista syistä kannatan kahvihävikin minimointia. Syitä ovat muun muassa arvostus koko tuotantoketjun työtä kohtaan ja kylmä raha. Tuntuu aika karulta että muutama gramma per siivilöity kahvintekokoerta menee poistoon. Kruven valmistajan ehdotus on karkeiden partikkelien uudelleenjauhaminen. Tämä on hyvä idea. Lisäksi maailmalla kruvenravistelijat ovat kehitelleet reseptejä, joissa kaikki kahvi käytetään, mutta lisätään uuttumaan eri vaiheissa. Tätä aion kokeilla.

Luvassa on siis Kruveen liittyviä postauksia sekä myllyjen kalibroimisesta ja samalla muutaman eri myllyn partikkelijakauman testailua että hävikittömän kahvireseptin etsimisestä. Kruvea myy Suomessa ainakin jo mainittu Death Before Decaf.

koti ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *