Kupponen: Artisan Cafén Kenia Muchagara

Kaupallinen yhteistyö: Artisan Café

Artisan Cafén kenialaiskahvi Muchagara on ollut saatavana jo viime kesästä asti. Omaan kuppiini se ehti vasta jouluksi, toki tuoreeltaan paahdettuna. Muchagaran pesuasema sijaitsee Kirinyagan piirikunnassa, Mount Kenyan eteläisellä rinteellä. Pesuasema ostaa kahvit sadoilta ympäristön pienviljelijöiltä.

Muchagara maistui kupissa varsin erilaiselta kuin useimmat muut kenialaiskahvit. Perinteistä herukkaisuutta ei kahvista löytynyt juuri ollenkaan. Hapokkuus ja suutuntuma oli sikäli kenialaisen kahvin huonetta ja sukua, että se tuntui viinimäiseltä. Jos viineistä puhutaan, niin oltiin kuitenkin lähempänä valkoista kuin punaista. Makuvivahteista tuli mieleen lähinnä omena ja päärynä ripauksella vaniljaa. Kaikkein onnistuneimmilla uutoilla maku oli kuitenkin niin sinfonisesti täynnä erilaisia vivahteita, että minkä tahansa hedelmän nimeäminen olisi aivan yhtä lailla totta. On varmaankin parempi puhua väreistä. Kirkasta kellanvihreää ja häivähdys punaista vastaa varmaan minun käsitystäni siitä, minkä väriseltä Muchagara maistui. Muchagara muistuttaa jonkin verran toista epätyypillistä kenialaissuosikkiani, nimittäin Cafetorian Gakuyu-Inia. Gakuyu-Inin vivahtaessa greippiin Muchagaran kirpakoin hapokkuus muistutti ehkä kuitenkin enemmän limeä.

Nyt kun puhutaan paljon hapokkuudesta, on paikallaan pitää mielessä sen olevan eri asia kuin että kahvi maistuisi happamalta. Kun kahvi on kirkkaan hapokasta, happoja tukee aina makeus. Minun on usein vaikea tehdä eroa sen välille, mitkä kahvin vivahteista tuntuvat hapokkailta ja mitkä makeilta. Vertailu hedelmämehuun ei ole kaukaa haettu. Sen sijaan jos juoma olisikin hapanta, makeus ei olisi läsnä hapokkuutta tukemassa. Kahvin perusmaut voisivat ansaita kokonaan oman postauksensa lähiaikoina. Muchagaran kohdalla maut olivat joka tapauksessa erinomaisesti kohdallaan ja kahvi piristää päivää kaikkina mahdollisina hetkinä.

kulttuuri ruoka-ja-juoma suosittelen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *