Kupponen: Guatemalalainen La Esperanza Rock Paper Scissorsilta

Kaupallinen yhteistyö: RPS Coffee Roastery

Tapasin Roasters’ Challenge- ja Moccamaster SM-iltamissa kuopiolaisen Rock Paper Scissors -paahtimon Jesse Parkkalin. Jesse lykkäsi kouraani pussillisen guatemalalaista La Esperanza -kahvia, mitä suuresti arvostin. Erityisesti kun uuden pussin avaaminen tuli ajankohtaiseksi juuri samaan aikaan kun Kuopiosta kajahti iloisia jalkapallouutisia.

Mixtapet ja singlet

Rock Paper Scissors on muuten ollut mukana KuPSin menestystarinassa ainakin nimikkokahvin ja -oluen verran. Niin tosiaan, RPS-brändin alla siis harjoitetaan sekä paahtimo- että panimotoimintaa. Valtakunnallisesti tuotenimi on tullut tutuksi erityisesti ehdottaessaan sofistikoitunutta neuvottelumenetelmää herrojen Trump ja Putin vieraillessa Helsingissä kesällä 2018.

Let's Settle This Like Adults

Tyylikäs linja jatkuu myös paahtimopuolen uusissa pakkauksissa. Niissä komeilee miesoletettu henkilö, jonka pään paikalla on massiivinen C-kasetti.Samalla kahvisekoituksia on ryhdytty kutsumaan Mixtapeiksi ja alkuperäkahveja Singleiksi.

Tämä formaatti nyt varmaankin selittää itsensä aika pitkälle, mutta siis väännettäköön nyt rautalangasta vielä: Vanhan ajan mixtape-kaseteillehan nauhoiteltiin läjä parhaita biisejä eri artisteilta pyrkien sellaiseen tasapainoiseen ja sopivaan tunnelmaan, mitä kahvisekoitus edustaa aika hyvin. Single taas on, noh, yksittäinen hieno biisi , vähän niin kuin alkuperäkahvi on yhden tietyn tilan kahvia, usein vielä jotain yksittäistä lajiketta. Ja totta kai uusien kahvipussien pohjasta löytyy linkki nykyajan mixtapeen eli Spotify-soittolistaan jota voi kuunnella vaikka aamukahvia siemaillessa. Kokeilin, toimii hyvin.

Kahvia maistelemaan

La Esperanza -kahvi on lähtöisin Guatemalasta, Huehuetenangon alueelta josta useampi muukin herkullinen kahvierä on viime aikoina päätynyt minunkin kuppiini. Paahtimon väki teki keväällä matkan Guatemalaan. aahto on tummahko, jopa siinä määrin että se herätti pieniä epäilyksiä vaaleapaahtoiseen kahviin fiksoituneessa mielessäni. Valmistusvälineiksi valikoituivat yhtäältä suodatinmenetelmät – sekä Moccamaster että käsin tiputtelu Harion V60-filtterin läpi, toisaalta espresso.

Paahtimo lupailee mausta löytyvän tummaa suklaata ja metsämarjaa. Pehmeä suklaisuus dominoi suodatinkahvin makua, marjat nousevat mukaan kahvin vähän jäähtyessä. Tämä on yksi niitä minun makuuni harvinaisia näytteitä siitä, mitä parhaimmillaan voi tarkoittaa kun sanotaan että tummapaahtoinen kahvi maistuu pehmeältä. Yleensä ”pehmeys” maun tai suutuntuman kuvauksena ei ole missään suhteessa siihen, mitä kupista löytyy. Nyt on kuitenkin toisin. Toinen asia mikä on toisin tummapaahtoisten kahvien enemistöön nähden on karvaus, tai oikeastaan sen puute. Usein hapokkuuden vähetessä karvaus on lisääntynyt, vaan ei La Esperanzan kohdalla.

Espressona La Esperanzaa siemaillessa marjaisuus nousee laulamaan duettoa suklaan kanssa. Minulla on ollut hieman vaikeuksia saada maidonvaahdotusta toimimaan hyvin vipukeittimen höyrypaineilla, mutta hiljalleen olen päässyt jyvälle siitäkin. Ja voi taivas kun maistui maitokahvit hyvälle tämän päälle kaadeltuna.

Kyllä kelpasi HJK-faninkin kohottaa kahvikuppinsa kuopiolaismenestykselle. Mainittakoon nyt tähän loppuun, että saamieni tietojen mukaan RPS Brewing on solminut yhteistyösopimuksen Veikkausliigan kanssa. Tarkoitus on omalta osaltaan edesauttaa sitä, että jalkapallosta tulisi maailman pelatuin peli, sillä toisin kuin yleisesti luullaan, futis on vasta toiseksi pelatuin; se pelatuinhan on tietenkin kivi, paperi, sakset!

kulttuuri ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *