Kupponen: Inka Paahtimon Kenya Gathiga AA ja Kolumbia Geisha La Estrella
Kaupallinen yhteistyö: Inka Paahtimo
Sain Helsinki Coffee Festivalin yhteydessä Inka Paahtimolta maisteltavakseni kaksi kahvia: kenialaisen Gathigan sekä kolumbialaisen La Estrellan, joka on arvostettua ge(i)sha-lajiketta. Kumpainenkin kahvi oli erinomaisen makoisa.
Geisha vai gesha? Miten vaan, maistuu hedelmille ja kukille!
Geisha on lajike, jonka alkujuuret ovat Etiopiassa. Nimestä nousevat mielleyhtymät viittaavat japanilaisiin hovineitoihin ja ovat aivan yhtä kauniita, vivahteikkaita ja hauraita kuin lajikkeen makuprofiilikin usein on. Nimi kuitenkin tulee paikannimestä Gesha Etiopiassa. Oikeasta kirjoitusasusta käydäänkin ajoittain debattia erikoiskahviyhteisössä. Iillä vaiko ilman? Jotkut ovat sitä mieltä, että Etiopiassa kasvanut kahvi on geshaa ja muualla kasvanut geishaa. Tavalliselle kieliasufanatismiin taipumattomalle kahvinjuojalle asia tuskin on kovin keskeinen.
Keskeisempää on se, että kahvi tunnetaan makeista, kukkaisista ja hedelmäisistä aromeista ja miltei teemäisen kevyestä suutuntumasta. Se on tullut tunnetuksi erityisesti panamalaisella Hacienda La Esmeraldalla viljellyistä satoeristä, jotka saavuttavat vuodesta toiseen huippukalliita hintoja huutokaupoissa. Myös muualla maailmassa viljeltävät geishat ovat usein arvokkaita ja arvostettuja.
La Estrellassa maistuivat sen natural-prosessoinnista tutut maut kuitenkin erittäin puhtaina. Suutuntuma oli suorastaan silkkinen. Kahvissa oli vivahteita kiwihedelmästä, mangosta ja melonista samoin kuin hunajasta, maitosuklaasta ja paahdetusta leivästä. Paahtoleipä- tai olisiko se sitten hienommin sanottuna briossimaisuus on samaa tyyliä kuin joskus samppanjoissa.
Mehumaista hapokkuutta
Kenialainen Gathiga AA taas on hyvällä tavalla tyypillinen huippulaatuinen kenialaiskahvi. AA viittaa siihen, että vain korkealaatuisimmat ja suurimmat pavut on otettu mukaan kahvierään. Vaalea paahto korostaa kahvin kirkasta ja korkeaa hapokkuutta, joka saa herukkamehumaisen sävyn. Kenialaisen kahvin ominaismakua kuvaillessa on hankala olla viittaamatta mummon marjamehuun. Mukana maussa oli kuitenkin myös trooppista hedelmää. Tässä kohtaa on varmaan syytä muistuttaa, että sanoessani tätä ja muita kenialaisia kahveja runsashappoisiksi, en tarkoita että ne maistuisivat happamilta. Makeus tulee aina edellä, mutta hapokkuuts tekee kahvista nimenomaan mehua muistuttavan elämyksen.
Inka Paahtimo on sitten viime näkemään päivittänyt myös ulkoasunsa. Uusi, nätti ja selkeä ilme syntyi oppilastyönä LAMK Institute of Designissa.