Kupponen: Johan och Nyströmin uutukaiskahvit Kolumbiasta ja Guatemalasta

Kaupallinen yhteistyö: Johan&Nyström

Ruotsalaista Johan&Nyströmiä  voitaisiin ehkä pitää jonkinlaisena skandinaavisten pienpaahtimoiden kummisetänä. Sen historia ulottuu aikoihin ennen kuin kahvin kolmannesta aallosta on puhuttu mitään, ja tuotantomäärät taitavat olla sikäli suuria että aivan pikkuruisesta pienpaahtimosta ei ihan voida puhua. Sain haltuuni kaksi näytettä Johan&Nyströmin syksyn uutuuskattauksesta.

Colombia Tunubala

Tämä kahvi on lähtöisin Carlos Tunubalan tilalta Huilan ja Caucan välisen vuoriston solasta, jossa kohtaa viisi jokea. Maaperä on erittäin otollinen kahvinviljelyyn ja maisemat ovat upeita. Carlos Enrique Tunubalan Instagram-tililtä löytyy kuvia jotka antavat hyvän käsityksen viljelmästä: @enriquetunubala. Se on käsitelty pesumenetelmällä, eli hedelmäliha on poistettu kahvinpavun ympäriltä ennen kuivatusta. Paahtimo lupailee makuvivahteita limestä, mangosta ja melonista. Kuulostaa raikkaalta.

Johan&Nyströmin kahvit tulivat meillä maisteluun sopivasti Moccamasterin SM-kisojen alla, jotka muuten järjestettiin paahtimon Helsingin putiikin tiloissa Kanavarannassa. Niinpä myös Carlos Tunubalan kahvia juotiin paljolti suomalaisittain perinteisellä tyylillä.

Makuhavainto oli luvatunkaltaisesti hyvin raikas ja hedelmäinen. Runko oli pestyjen etiopialaiskahvien tyyliin kevyt, ja myös hedelmäiset makuvivahteet muistuttivat minua Etiopiasta. Kaiken kaikkiaan hieno tuttavuus. Myös aeropressin kautta uutettuna hedelmämehumaiset maut pääsivät hienosti oikeuksiinsa.

Guatemala Antonio Cardonas

Guatemalan kahveissa yhdistyy usein hieman isompi, suklainen tai kinuskinen runko ja hedelmämehujen hapokkuus. Ne sopivat siis hienosti yhden alkuperän kahveihin tutustumiseen. Antonio Cardonas viljelee kahviaan Huehuetenangon alueella, ja nelivaiheinen poiminta varmistaa sen, että kaikki kerätyt kahvimarjat ovat juuri sopivan kypsiä.

Pääasiallinen valmistustapani tällekin kahville oli Moccamaster, joskin käsiuutot sekä Hario V60:lla että Aeropressilla tuli testattua. Kolumbialaiseen kevyen hedelmäiseen kahviin verrattuna Antonio Cardonas oli rungoltaan hivenen tuhdimpi.

Paahtimo ohjasi etsimään fariinisokeria ja kermaisuutta ja toisaalta punaiseen omenaan viittaavaa hedelmäisyyttä. Omat havainnot olivat sinänsä varsin yhtäpitäviä. En ole aivan varma, olisinko osannut sanoittaa hedelmäisyyttä punaiseksi omenaksi, mutta kokonaisuudessaan maun ”värimaailma” tuntui minusta sellaiselta punaisen oranssilta. Kaiken kaikkiaan Antonio Cardonasin kahvi oli erittäin tasapainoista ja makoisaa.

kulttuuri ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *