Kupponen: Lehmus Roasteryn Kesämäki ja Burundi Kinyovu

Kaupallinen yhteistyö: Lehmus Roastery

Pussillinen Lehmus Roasteryn kofeiinitonta kolumbialaista Kesämäki-kahvia
(c) Kuvakenguru

Lehmus Roasteryn eri mukavat ja sopivasti lesot herrat tarjosivat testattavakseni kaksi uutuuskahviaan tavatessamme Helsinki Coffee Festivalin tuoksinassa. Kolumbiasta kotoisin olevan Kesämäen erikoisuus on sen kofeiinittomuus. Toisena testattavana kahvina oli burundilainen, paahtimon Limited Edition-sarjaan lukeutuva Kinyovu.

Herkullista kahvia ilman kofeiinia? Kyllä!

Kesämäestä piti tietysti aloittaa. Kahvi on muiden lehmuslaiseen perussarjaan kuuluvien lajitoveriensa kanssa saanut nimen lappeenrantalaisesta paikallismaantieteestä. Valmistin Kesämäkeä sekä Aeropressin että Hario V60:n avulla. Maku oli makea ja aika isorunkoinen, sellaista maltaisuutta ja toffeeta löytyi, ehkä hieman punaiseen omenaan vivahtavaa hapokkuutta. Kofeiinittomuudesta en huomannut maussa mitään muuta merkkiä kuin ehkä hieman vähemmän karvaita vivahteita kuin kahvissa yleensä. Minulla oli hurskas ajatus maistattaa sokkona Kesämäkeä useammille henkilöille, mutta näytepussihan hupeni myöhäisillan kahvinhimon yllättäessä.

Moni varmaan vertaa kofeiinitonta kahvia alkoholittomaan olueen. Vertaus ei ole lainkaan huono, ainakaan kysymyksen asettelun suhteen. Molemmat tuotteet ovat viime vuosina tulleet eteenpäin pitkän matkan siitä, miltä ne maistuivat  ”täyteen tavaraan” verrattuna aikaa sitten. Sanoisin kuitenkin, että Kesämäki ja monet muut erikoiskahviin keskittyvien paahtimoiden kofeiinittomat vaihtoehdot ovat maun puolesta paljon selkeämmin kahvia kuin alkoholittomat oluet ovat olutta. Väitän, että ainakin vähääkään samantyyppisten kahvien sokkotestissä olisi useimmille kahvinjuojille täysin mahdotonta erottaa, mikä vaihtoehdoista on kofeiiniton. Tämä väite täytyy testata ja todistaa jossakin vaiheessa, mutta palaamme siihen myöhemmin.

Lehmus Roasteryn burundilaista Kinyovu-kahvia lasissa auringonpaisteessa.

Sitruksen raikkautta Burundista

Entäpä burundilainen Kinyovu? Lehmus Roastery on onnistunut pakkauksillaan luomaan rajoitettuihin pieneräkahveihinsa hyvän luksusviban. Mutta niin kuin sanotaan, moni kakku päältä kaunis. Maku ratkaisee. Valmistin kahvia aluksi Hariolla käsin tiputellen. Päädyin heiluttelemaan filtterini tukkoon ja tuomaan kahviin hieman ei-toivottua karvautta, mutta toisaalta mukana oli myös hehkuva sitruslimonadihenkinen makea kirpeys.

Testailin myös Aeropressin avulla: käytin Tim Wendelboen kahvilan reseptiä (Aeropress oikein päin, 14 g hienohkoksi jauhettua kahvia, 200 g noin 95-asteista vettä, 1 min uuttoaika, 3 sekoitusta sekä alussa että lopussa). Makea sitruksisuus muuttui hehkuvaksi ja suutuntuma parani. Sain myös V60:lla samantyylisiä kupillisia, jossa ominaismaku oli erinomaisen hyvin pinnassa. Kinyovu osoittautui siis erinomaisen raikkaaksi ja mainioksi kevätkahviksi.

Lehmus Roastery tarjoaa Kahjona kahviin-blogin lukijoille 20% alennuksen kahviostoksista verkkokaupassaan vappupäivän iltaan asti. Käytä koodia ”KAHJONA20” kassalla.   Instagram-tililtä @kahjonakahviin löydät kilpailun, jossa arvotaan tässä jutussa maisteltuja kahveja.

kulttuuri ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *