Kupponen: Rost.co:n Satokausikahvi nro 1 RUANDA Muzo Intango
Kaupallinen yhteistyö: Rost.co/Kaffecentralen
Kaffecentralenin omistama pienpaahtimo Rost.Co on ottanut sesonkikahveilleen selkeän suomenkielisen yläotsikon Satokausikahvi. Uuden tuotesarjan avaa Ruandasta 32cup-kahvinvälittäjän kautta hankittu anaerobisen käymisen avulla prosessoitu Muzo Intango. Erilaisilla kokeellisilla fermentaatiomenetelmillä prosessoituja kahveja on tällä hetkellä suomalaisiltakin pienpaahtimoilta saatavana yhä enemmän.
Seremoniaolutastiassa käynyttä
Anaerobinen fermentaatio merkitsee siis käymisprosessia, jonka kahvinmarjat käyvät läpi käsittelynsä aluksi. Se tehdään suljetussa astiassa mahdollisimman hapettomassa tilassa. Hauskana kuriositeettina mainittakoon, että fermentointi tapahtuu perinteisessä ruandalaisessa Intango-saviastiassa, jonka alkuperäinen tarkoitus on seremoniaoluen valmistus. Tämän 18-36 tuntia kestäneen käymisen jälkeen marjat siirretään vielä kuivatukseen ulos yli kuukauden ajaksi. Myös tänä aikana tapahtuu spontaania käymistä samaan tapaan kuin kaikille natural-prosessoiduille kahveille. Vasta tämän jälkeen pavut erotellaan hedelmälihasta. Alkuvaiheen kontrolloitu fermentaatiovaihe tekee kahvin mausta selkeämmän ja puhtaamman.
Kahvin maku on tietysti kuluttajan kannalta pääasia. Tuntui kuitenkin hienolta lukea myös Muzo-kahvikooperatiivin johtaja Musatira Emmanuelin suunnitelmista. Paahtimon kotisivulla kerrotaan:
”Rusatiran missiona on osallistaa naisia, iäkkäämpiä viljelijöitä sekä viljelijäuraansa aloittelevia nuoria kahvinviljelyyn tarjoamalla heille tukea ja koulutusta, jonka avulla he pystyvät vaikuttamaan positiivisesti omiin elinoloihin ja tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Muzo Central Washing Station (CWS) tukee viljelijöitä tarjoamalla työvälineitä, koulutusta kestävistä viljelymenetelmistä ja parantamalla alueen vesihuoltoa.”
Maussa metsämansikkaa
Olen valmistanut tätä kahvia melko vaihtelevilla pourover-resepteillä sekä aeropressilla. Kun sain pourover-maut kohdalleen, kahvi maistui metsämansikalle aivan niin kuin etiketissä luvattiin. Tässä kohtaa täytynee pysähtyä hetkeksi. On vielä jotenkin käsitettävissä, että kahvissa sanotaan olevan mansikan vivahteita. Mutta että nimenomaan metsämansikan? Eikö tämä nyt ole jo liioittelua. Mene ja tiedä, ehkä onkin. Toisaalta, mietitäänpä mikä erottaa metsämansikan ja viljellyn mansikan maun. Metsämansikka on intensiivisempi, hieman terävämpi kun taas – toki lajikkeesta riippuen – tarhattu mansikka on ikään kuin leveämpi maultaan. Ja kyllä, siihen suuntaan Muzo Intangon makeus menee.
Lisäksi etiketissä mainitaan toffee ja kirsikka. Makeuden ja kahvin suutuntuman voisi ajatella olevan toffeemaisia, minun ei kuitenkaan ollut helppoa löytää toffeen makua tästä kahvista. Sen sijaan kirsikka erottui etenkin maun loppuosassa ja kahvin viiletessä pirskahtelevan tuntuisena kirpakkuutena.
Aeropress-vedoissani käytin Papuja ja Polkuja-bloggaajakollega Jukan tälle kahville kehittämää reseptiä: 18 g kahvia, 280 g 85-asteista vettä ja uuttoajaksi 2:30. Lopputulos oli aivan supermakea. Juotin sitä muutamalle työkaverilleni, jotka olivat yhtä lailla hämmentyneitä kahvin mansikkamehumaisuuden edessä.