Kupponen: Rost&Co:n Myanmar Mandalay

Kaupallinen yhteistyö: Kaffecentralen / Rost & Co.

Kahvipussi ja kuksa lumihangessa. Kuva: Riku Kankaro/KuvakenguruRost&Co. -paahtimon tämän kevään kausikahvi tulee Myanmarista, joka ei itselleni ole tähän mennessä ollut järin tuttu kahvintuottajamaana. Jos nyt muutenkaan, paitsi surullisista uutisista. Niinpä kiinnostukseni heräsi oitis kun luin Myanmar Mandalaysta. Kahvilajike on tutumpi, vaikka nimike SL-34 tuskin sanoo ei-kahvinörteille paljoakaan. Kyseistä lajiketta viljellään melko paljon Keniassa, ja sitä onkin ollut mukana useimmissa viime vuosina maistamissani kenialaiskahveissa. Koska paahtimon antama makukuvaus ei varsinaisesti tuonut mieleen kenialaisia marjamehuja, arvelin että tämä kahvi voisi olla hieno oppitunti siitä, millainen rooli maaperällä on myös kahvin maussa.

En ollut väärässä. Eikä ollut paahtimon makukuvauskaan. Siinä kuvattiin sitruksista hapokkuutta, maitosuklaista makeutta ja jälkimausta löytyvää trooppista hedelmää ja mausteisuutta. Maistelemalla rinnakkain myanmarilaista ja kenialaista SL-34:aa saa aika hyvän käsityksen siitä, miten saman kasvilajikkeen maku muuttuu kun se kasvaa eri maailmankolkissa. Ilmasto, kasvupaikka, maan ravinnepitoisuus, sademäärät – kaikki nämä tekijät määrittävät maun. Vaikka perusmakujen profiili olisi samankaltainen, aromimaailma on hyvin pitkälti näiden muuttujien varassa. Ja miksipä ei olisi, ovathan kaikki kasvin rakennusaineet peräisin siitä maasta, missä se kasvaa.

Sukset, kahvipussi, aeropress ja muki lumessa.

Valmistin tätä kahvia Wilfan vanhemmalla kahvimyllymallilla jauhaen ja Aeropressillä uuttaen hiihtolomareissulla sekä kotiin palattuani uudella Wilfa Svart Uniform-myllyllä jauhaen ja Harion kautta uutellen. Molemmilla tavoilla sain varsin herkullisia kupillisia. Aeropressillä korostui nimenomaan se kirkas, paksu maitosuklainen makeus pienellä sitruksisuudella. Hario V60:lla olen käyttänyt kahta hyvin erityylistä tapaa tehdä kahvi, tulokset molemmilla ovat olleet oivallisia.

Parhaat tulokset olen saanuut kolmen vuoden takaisen Brewers Cup -maailmanmestari Tetsu Kasuyan 4:6-reseptillä. Näin tehden olen saanut sitruksisuutta erittäin selkeäksi ja löytänyt jälkimausta jonkin hyvin tutun, mutta hankalasti tunnistettavan vivahteen. Samettinen maitosuklaisuus on edelleen läsnä. Kaiken kaikkiaan Myanmar Mandalay on raikas, maukas ja aika helposti lähestyttävä kahvi. Se antaa kiinnostavan näkökulman vähemmän tavanomaisiin kahvintuottajamaihin.

Tetsu Kasuyan 4:6 -kahvinvalmistusresepti

Ainekset (1 annos)

20 g
kahvia (karkeahkoksi jauhettua, lähellä pressokarkeutta)
300 g
vettä (n. 93-asteista)
6 min
{
AKTIIVINEN 3 min
PASSIIVINEN 3 min

Tee näin:

 

  • Kiehauta vesi, huuhtele suodatinpaperi ja anna veden seisahtaa sen aikaa kun punnitset ja jauhat kahvin.
  • Vesi kaadetaan lyhyinä pulsseina, jotka saavat valua purujen läpi kokonaan ennen seuraavaa kaatoa.
    • Ensimmäiset 40% kahdessa osassa, joiden keskinäinen suhde määrittää makeuden ja hapokkuuden suhteen. Jos esimerkiksi haluat hieman makeampaa kahvia, kaada enemmän toisella kaadolla.
    • Loput 60 % niin monessa osassa kuin haluat. Tämä säätää uuttoajan ja määrittää kupillisen vahvuuden. Tyypillisesti kolmessa osassa, isommat erät voivat mennä kahdessa tai jopa yhdessä osassa.
  • Uuttoaika on n. 3 minuuttia
kulttuuri ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *