Kylmä kahvi kaunistaa – ja maistuu herkulliselta
Kaupallinen yhteistyö: Slurp
Kuumat kesäkelit ovat taas täällä. Silloin tekee mieli juoda kylmää. Kahvin ystävälle tämä nostaa mieleen vanhan sanonnan kylmän kahvin vaikutuksista ulkonäköön sekä vatsan toleranssista ja naaman tarpeista. Nykyään kylmät kahvijuomat eivät välttämättä ole samaan tapaan tehokkaita naamajumpan aiheuttajia kuin sananparren syntyaikana. Kylmäuutettu (cold brew) tai jäiden päälle kuumana valutettu kahvi ovat parhaimmillaan herkullisia juomia niin sellaisenaan kuin osana sekoituksia. Sain Slurpilta testiin Harion valmistaman cold brew-pullon sekä pussillisen kahvia. Nyt on aika jakaa hullun professorin jäätävän kahvilaboratorion tutkimustuloksia suuremmalle yleisölle.
Helposti Harion pullolla
Cold brew merkitsee siis kylmäuuttoa, meidän tapauksessamme teitysti kahvin kylmäuuttoa. Homma toki toimii teelläkin. Valmiiksi pullotettuja ja tölkitettyjä juomasekoituksia on ilmaantunut markkinoille niin paahtimo- kuin panimoteollisuuden valmistamina. Juomat voi kuitenkin tehdä melko vähällä vaivalla myös kotikonstein.Kahvin kylmäuutto tarkoittaa pähkinänkuoressa sitä, että karkeahkoja kahvinpuruja uutetaan kylmässä vedessä (jääkaappi tai huoneenlämpö) useiden tuntien ajan. Hyviin tuloksiin pääsee ison purkin ja jälkisuodattamisen kanssa, mutta menetelmä on altis sotkulle. Niinpä koti-cold brew’n ystäville on kehitetty apuvälineitä, joilla homma käy siistimmin.
Yksi näistä on Harion tekemä viinipullon mallinen astia. Siinä on sisällä silikoniseen yläösaan kiinnitettävä kestosuodatin, joka on kosketuksissa veteen hieman teepussin tapaan. Suodatin vetää noin sata grammaa kahvia, ja vettä sopii seuraksi noin 6,5 desiä. Tällaisilla suhteilla syntyy vahva juoma, jota voi laimentaa vedellä, maidolla tai käyttää juomasekoituksissa. Henkilökohtainen suosikkini on kahvitonic, josta lisää hieman myöhemmin.
Testikäyttöjen jälkeen Harion kylmäuuttopullo ajaa asiansa erittäin hyvin. Suodatin on helppo täyttää karkeaksi jauhetulla kahvilla. Slurpilta saamani kahvi oli Inka Paahtimon paahtamaa etiopialaista natural-prosessoitua Gujia. Se on kompleksinen ja makea, maussa on toisaalta kypsiä marjoja, trooppista hedelmää, kukkia ja sitrusta. Samoja makuja löytyy myös kylmäuutetusta versiosta, kevyempinä tosin.
Tein ensimmäisen satsin Harion ohjeen mukaan (55 grammaa kahvia pullolliseen), jolla syntyy tiivisteen sijasta juontivalmis kahvi- loistavaa sellaisenaan mutta lantrinkien kanssa jää vähän jalkoihin. Suosisinkin itse mieluummin stydimpää, tiivisteeseen tähtäävää reseptiä.
Ainoa miinuspullo on kestosuodattimesta kahvin joukkoon päätyvä muju, jota löytyy viimeisestä lasillisesta. Siitä voisi päästä eroon tai ainakin vähentää sitä oleellisesti esimerkiksi dekantoimalla. Siistiä ja helppoa cold brew’n valmistus Harion pullolla on.
Jäälatteuksia ja malarian pelkoa
Tiiviimpi cold brew toimii, kuten sanottua, niin omillaan veden ja jäiden kanssa kuin maitokahvissa, eräänlaisena jäälattena. Itse en makeuta mustaa kahvia kylmänäkään, joku saattaisi mielellään tehdä niinkin. Sen sijaan maidon kanssa cold brew kaipaa hieman makeutusta. Sokeri on hyvä liuottaa tilkkaan kuumaa vettä, tai sitten voi tietysti käyttää sokerisiirappia. Tietysti makusiirapit sun muut on myös keksitty. Olisin niiden kanssa aika varovainen, erityisesti jos kahvi sinänsä on millään lailla mielenkiintoisen makuista.
Lisäksi kylmä kahvi sopii erilaisiin juomasekoituksiin. Näistä oma henkilökohtainen suosikkini on yksinkertainen cold brew tonic. Kahvin karvaat vivahteet sopivat hyvin karvaan kiniinin kanssa, sitruksisuus korostaa kahvin hapokkuutta, kukkaiset maut löytävät kavereita kahvista ja toisaalta tonicit pukkaavat olemaan sopivasti makeutettuja. Käytän itse noin 1:1 cold brew’ta ja Schweppesin tonicia. Miksi Schweppes? Siinä on kaikkein ärtsyimmin kuplia, joten tälläkin sekoitussuhteella lopputulos pirskahtelee mukavasti. Olen melko kummissani siitä, että valmiista cold brew-tölkeistä ei löydy tonic-vaihtoehtoa. Pidänkö enemmän espresso- vai kylmäuuttotonicista? Tämä vaihtelee. Espresson kanssa lopputulos on ehkä vähän kipakampi, cold brew ja tonicvesi onnistuvat jotenkin pehmentämään toisiaan enemmän.
Noin yleisesti ottaen juomasekoituksiin käytettävään cold brew-kahviin ei ehkä kannata käyttää kaikkein herkkävivahteisimpia kahveja, vaan pikemminkin jotakin joka antaa sekoitukselle ”kahvisen” maun, ehkä tummempaa paahtoa tai jotakin pähkinään ja suklaaseen vivahtavaa.
Kylmäuutto vai jääuutto?
Varsinaisen kylmäuuton lisäksi myös jäiden päälle kuumana ja vahvana valmistettu kahvi kulkee joskus, ehkä virheellisesti, cold brew’n nimellä. Moni pitää sitä jopa parempana vaihtoehtona kuin kylmäuuttoa. Jääutto toimii niin, että osa kahvivedestä (m. 40%) laitetaankin jäinä kannuun. Lisäksi juomalasiin on hyvä laittaa reippaasti jäitä pitämään kahvin kylmänä. Kahviguru James Hoffmanin jääuuttoresepti perustuu pitkällisiin kokeiluihin sekä jämäkkään fysiikkaan ja matematiikkaan. Muutettavat muuttaen se antaa myös hyvän pohjan Aeropressillä valmistettavaan jääkahviin.
Nauttikaahan kesäkeleistä ja kahvista, kylmänä tai kuumana!
Cold brew-kahvi Harion pullossa
Ainekset
- 100 g
- karkeaksi jauhettua kahvia (jotakin vaaleaa ja mielenkiintoista)
- 650 g
- vettä (kylmää.)
Tee näin:
Punnitse ja jauha kahvi. Kaada jauhettu kahvi pullon mukana tulleeseen filtteriin. Asenna pullon yläosaan. Täytä vedellä. Kiinnitä yläosa. Ravista. Anna olla jääkaapissa 16 h tai huoneenlämmössä jokusen tunnin vähemmän. Voit ravistaa jossakin vaiheessa uudelleen.
Lopputulos on tiiviste, jota voi laimentaa suunnilleen suhteessa 1:1.
Jääkahvi James Hoffmanin mukaan
Ainekset (1 annos)
- 17 g
- kahvia (hieman hienommaksi jauhettuna kuin tavallisesti)
- 150 g
- kuumaa vettä
- 100 g
- jääpaloja
Tee näin:
- Jauha kahvi, huuhtele suodatinpaperi, annosta kahvi suodattimeen.Lataa jääpalat suodattimen alla olevaan kannuun.
- Kaada vettä ensin 2-3 kertaa kahvin painon verran. Sekoita ja anna purujen kastua kunnolla ainakin 45 sekuntia.
- Yritä kaataa niin, että kokonaisuuttoajaksi tulee 2:30-3:00 minuuttia. Sekoita kevyesti lopussa.
- Kaada jäiden päälle.
Voit muuttaa käytössäsi olevan aeropress-reseptin jääkahviversioksi vaihtamalla 40% vedestä Aeropressin alla odottaviksi jääpaloiksi, lisäämällä hieman kahvin annostusta ja jauhamalla vähän hienommaksi.