Notes of Nature -sarjassa monikäyttöisiä ja maukkaita kahveja ravintoloille
Robert Paulig Roastery on lanseerannut ammattikäyttöön suunnatun sarjan kahveja. Kahvien maun kuvaamiseen on haettu inspiraatiota suomalaisesta luonnosta ja kielemme kauniista luontosanastosta: niiden nimet ovat Kajo, Kuulas, Kipinä ja Korpi. Ei liene yllätys että Kajo on näistä paahdoltaan vaalein ja Korpi tummin. Sarjan kahvien koukku on siinä, että ne on paahdettu toimimaan sekä espressona että suodatinkahveina. Kahvinpavut paahdetaan hitaasti matalalla lämmöllä, jolloin ne kypsyvät ja uuttuvat tasaisemmin ja hyvät maut saadaan irti niin espressona kuin pitkänä kahvina. Ravintola ei siis välttämättä tarvitse erillisiä kahvia espressoon ja suodatinkahviin, mikä on erityisen näppärää niissä paikoissa, joissa varastotila on rajallista.
Robert Pauligin itsenäinen toiminta kahvialalla alkoi 1980-luvun lopulla, jolloin hän erosi Pauligin suvusta ja perusti oman pienpaahtimonsa ja sen ympärille kahvilatoimintaa. Robert’s Coffeen voi sanoa tuoneen espresson Suomeen. Vuonna 2014 Robert luopui myi paahtimotoimintansa Pauligille, Robert’s Coffee-kahvilaketju on edellleen hänen omistuksessaan ja ketjun kahvi tulee edelleen Porvoon Tolkkisissa sijaitsevasta Robert Paulig Roastery -paahtimosta. Paahtimon tuotanto on kokonaisuudessaan suunnattu ammattikäyttöön, ja kahvit suunnitellaan asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaan. Viime kesästä alkaen Tolkkisten paahtimo on saanut kaiken tarvitsemansa sähkön omista aurinkopaneeleistaan, ja paahtimet lämpiävät kotimaisella biokaasulla.
Pääsin maistelemaan Notes of Nature-sarjan kahveja Pauligin järjestämässä tapahtumassa Robert Paulig Roasteryn tiloissa. Niiden tarjoama makuskaala on laaja: Toisessa päässä ovat Kajon herkät marjaiset maut, jotka espressona kehittyvät trooppisia hedelmiä kohti ja cappuccinossa maitoon yhdistyessään maistuvat toffeelle. Korpi taas on jämerän tumma, suklaata ja pähkinää tarjoileva sekoitus. Välissä on Kipinän keskipaahtoista suklaisuutta ja Kuulaan kuivattua hedelmää. Voisin kuvitella, että tällaiset vaihtoehdot tekevät hyvän kahvin tarjoamisesta astetta helpompaa niille ravintoloille, joiden painopiste on muualla, mutta jotka haluavat satsata myös aterian viimeiseen makuun.
Kuva: Uuttaja-blogi/Juuso Viljanen
Aamupäivämme Robert Paulig Roasterylla oli varsin hauska kokemus, johon sisältyi kahvin juomisen lisäksi paahtamista, uuttamista ja cuppingia eli kahvinmaistelua maailmanlaajuisesti standardoidulla tavalla. Keittelen jossain kohtaa kasaan yleisemmän jutun siitä, mistä cuppingissa on kyse. Tällä kertaa kokemukseen sisältyi pieni twisti. Maistelimme kahveja kahdessa neljän erässä. Toisen erän tiesimme Notes of Nature-kahveiksi, toisesta ei ollut ennakkotietoja. Nekin olivat kuitenkin samalla lailla järjestetty vaaleasta tummempaan päin. Kokonaisuudessaan makukokemus oli hieman erilainen. Jälkikäteen paljastui, että maistoimme itse asiassa samat kahvit kahteen kertaan, mutta erilaisen musiikin soidessa. Eri äänimaisemat kiinnittävät huomiomme eri makuvivahteisiin, ja aivot tulkitsevat maun kokonaisuudessaan erilaiseksi. Tämä maistamisen moniaistillisuus on jo pidempään kiinnostanut minua, ja asiaan täytyy ehdottomasti palata.
Kiitokset siis Pauligin väelle varsin mielenkiintoisesta aamupäivästä Tolkkisissa.