Helsinki Coffee Festival 2017 – kaffipärinää ja elämyksiä

Kiitos etusristisidevamman aiheuttaman sairausloman, pääsin viimein osallistumaan Helsinki Coffee Festivalille. Vierailu tapahtui ammattilaispäivänä, jolloin vältin keppeineni ruuhkan. Kiitokset Cafetorialle kutsusta. Lopputuloksena oli aika voimakkaasti kofeiinipärinäinen retki johon sisältyi koko joukko hienoja kahvielämyksiä, ihmisten kohtaamisia ja muutama yhteistyöavaus.

IMG_0496.JPG

Ensimmäinen, minulle tykkänään uusi tuttavuus, oli Cafetorian Nitro Cold Brew. Ensimmäinen ajatus oli, onkohan kyseessä kenties tilapäisen voimakkaan tehonlisäyksen antava kahvijuoma. No, näin tavallaan oli. Kyseessä on stydi kylmäuuttokahvi, jota ajetaan ulos hanasta typpioksiduulilla, eli samalla kamalla kuin kilpa-autoille annetaan lisäpotkua, Guinnessille vaahtoa ja synnyttäjille kivunlievitystä. Se paksunsi kahvin suutuntumaa ja sai sen maistumaan enemmän nenäontelossa. Mielenkiintoinen kesäjuoma. 

 

IMG_0501.JPG

Koeponnistin lauman kahveja, joista mieleenjäävimmiksi omissa muistoissani nousivat Johan&Nyströmin 5th Estate Espresso ja Rostin tansanialainen kausikahvi, jonka ruusuaromit olivat eri viehkeitä. Sattumoisin 5th espresso valittiin sittemmin vuoden espressoksi ja vuoden suodatinkahvikin löytyi Rostilta, se tosin oli Guatemalasta kotoisin oleva edellinen kausituote. Toki myös ikisuosikkini, Ethiopian Yirgacheffestä kotoisin oleva Wote tuli testatuksi ja pussi ostetuksi, tällä kertaa Good Life Coffeen paahtamana. 5th Estate muuten tehtiin tuollaisella melko hämmentävällä espressokoneella, josta kaikki muu oli kätketty tiskin sisään paitsi gruppo. Olin siitä joskus kuullut, joten hienoa nähdä livenä.

 

Olen pitkään potenut suodatinkahvien kotivalmistuksessa jotakin mystistä myllyongelmaa, jonka seurauksena upeatkin kahvit maistuvat vain hyviltä. Ominaismaut jäävät ”yleiskahvisuuden” jalkoihin. Oma diagnoosini on ollut yliuuttuminen, joka johtuu lisääntyneestä pölystä jauhatuksessa. Kuitenkaan mm. terien vaihtaminen myllyyn ei ole hoitanut asiaa. Mielessä on käynyt uuden suodatinmyllyn hankkiminenkin ihan noin koemielessä. Festareilla asia ajankohtaistui ja jotenkin löysin itseni Wilfan standilta neuvottelemasta yhden myllyn laajuisesta yhteistyöstä. Tämän seurauksena poistuin tapahtumapaikalta Wilfa Svart-kahvimylly mukanani. Tarkempaa arviota on luvassa myöhemmin, mutta tässä vaiheessa kerrottakoon että se on varsin soiva peli ja suodatinkahvien ominaismaut loistavat kupeissani jälleen! Että kiitoksia jo tässäkin vaiheessa Wilfalle.

Rostin paahtajan Silja Löfgrenin kanssa vietin pienen juttutuokion, jonka pohjalta kirjoitan erillisen esittelyn myöhemmin. Lisäksi sain testattavakseni muutamaa kahvia, kuten mainittua Rostin tansanialaista, Caffilta sittemmin Vuoden baristaksi valitun Jarno Peräkylän panamalaista kisakahvia ja näytteet Vuoden paahtimoksi valitun lappeenrantalaisen Lehmus Roasteryn tuotannosta. Kirjoittelen näistä pikapuoliin.

Minusta on aivan upeaa, että hyvän kahvin ympärillä tapahtuu nykyään näin paljon. Toimijoita riittää kokonaiseksi kahvifestariksi, ja sinne tulee vielä kävijöitä, jopa loppuunmyydyn tapahtuman verran. Toivottavasti pääsen mukaan ensi vuonnakin.

 

IMG_0517.JPG

 

hyvinvointi mieli ruoka-ja-juoma

Cafetoria – hyvän kahvin ja kahvinviljelijöiden olosuhteiden puolesta

Pääsin viettämään poikani kanssa lokakuista harrastepäivää Helsingissä. Päivä koostui kahvin harrastamisesta ja Pokemón Go:n pelaamisesta. Kahviharrastus sijoittui tällä kertaa Runeberginkadun Cafetoriaan, jossa minulla oli ilo tavata myyntiassistentti ja barista Benjamin Christian. Hänen kanssaan maisteltiin kahvia ja juteltiin hieman paahtimon taustoista.

granpalomar.jpgCafetoria on siis perustettu vuonna jo 2002, jolloin gourmetkahvi ei ollut vielä hipstereiden suosiossa ja pienpaahtimoita oli Suomessa vain kourallinen. Sen kulmakivi on omistajapariskunta Mia ja Ivan Orèn yhteistyö perulaisen El Palomarin kylän kahvinviljelijöiden kanssa. Kahvi ostetaan suoraan palomarilaisilta, ja jo ennen kuin toiminnalle haettiin reilun kaupan sertifikaatti, viljelijöille maksettiin yli kaksinkertaista markkinahintaa. Näin olisi toimittu myös ilman sertifikaattia, mutta se päädyttiin hakemaan että reiluus voitaisiin Läheinen yhteistyö ja viljelijöiden kanssa solmitut ystävyyssuhteet, sekä tietysti erittäin laadukas kahvi, ovat toiminnan kulmakivet. Paahtimo ei vain osta kahvia, vaan pyrkii auttamaan olosuhteiden kehittämistä tilalla ja koko kylässä. Esimerkkinä paikallisten olosuhteiden kehittämisestä Benjamin mainitsee kahvimarjojen kierrätyksen. Aiemmin kahvimarjojen hedelmäliha ja kuoret oli dumpattu jokeen mätänemään. Luomusertifikaatin hankkimisen yhteydessä Cafetorian ehdotuksesta siirryttiin kierrätykseen ja hyötykäyttöön, mikä hyödyttää myös ympäristöä.

Nykyään Cafetoria ostaa kahveja muualtakin, ja ylläpitää laajaa ja mielenkiintoista valikoimaa sekä espressoon että suodatinmenetelmille soveltuvia kahveja. Runeberginkadun kahvila ja showroom avattiin jokunen vuosi sitten hyvän kahvin kasvattaessa suosiotaan. Paikan päällä voi käydä kahvilla ja tutustumassa niin espressokoneisiin kuin suodatinkahvivälineisiin sekä ostaa mukaansa kahvinpapuja.

Hyllystä löytyi kutkuttelevia tuotteita, muun muassa kokonaan laadukkaasta indonesialaisesta robustasta valmistettu Espresso Flores, ja jo pussia puristelemallakin mentolimaisia vivahteita tarjoava kolumbialainen suodatinkahvi El Naranjo. Maistoimme Gran Palomaria sekä tumma- että vaaleapaahtoisena, ja lisäksi Sumatra Honey-espressoa. Jälkimmäinen maistui vähän sellaiselta jouluiselta kirsikkakonvehdilta, jossa tumman suklaakuoren alta turskahtaa suuhun aimo annos kirsikkalikööriä tai vastaavaa. Honey viittaa tässä ”hunajaprosessointiin”, jossa kahvimarjasta irrotetaan kuori mutta hedelmäliha jää pavun päälle kuivauksen ajaksi. 

benjamin_0.jpg

Gran Palomarit taas olivat hauska kokemus rinnakkain maistettuina. Olen itse päätynyt tekemään tummapaahtoisesta palomarilaisesta espressoa, se toimii omaan makuuni vieläkin paremmin kuin varsinainen Gran Palomarin espressopaahto. Nyt kupissa oli samaa papua suodatinkahvina. En oikein ole viime aikoina innostunut tummista paahdoista, usein tuntuu että paahdon maku ikään kuin peittää kahvinpavun omat aromit ja saa kaiken maistumaan samalta. Nyt edessäni oli tasapainoinen, suklainen ja pähkinäinen pehmeä kahvi. Vaaleassa versiossa pähkinäiset aromit kehittyivät nougat’ksi ja suorastaan Nutellaa muistuttavaksi mauksi.

Kotievääksi sain uutta, vasta myyntiin tulossa olevaa kenialaista Karimikui-kahvia. Kirjoitan siitä lähipäivinä erikseen. Lisäksi tulevaisuudessa on luvassa Kahjona Kahviin live-lähetys Periscopessa paikan päältä vaikka

 

Kaupallista yhteistyötä tehtiin tätä kirjoitusta varten sen verran, että sain paikanpäälliset tarjoilut ja kahvipussit maksutta.

kulttuuri suosittelen ruoka-ja-juoma