Helsinki Coffee Festival 2017 – kaffipärinää ja elämyksiä
Kiitos etusristisidevamman aiheuttaman sairausloman, pääsin viimein osallistumaan Helsinki Coffee Festivalille. Vierailu tapahtui ammattilaispäivänä, jolloin vältin keppeineni ruuhkan. Kiitokset Cafetorialle kutsusta. Lopputuloksena oli aika voimakkaasti kofeiinipärinäinen retki johon sisältyi koko joukko hienoja kahvielämyksiä, ihmisten kohtaamisia ja muutama yhteistyöavaus.
Ensimmäinen, minulle tykkänään uusi tuttavuus, oli Cafetorian Nitro Cold Brew. Ensimmäinen ajatus oli, onkohan kyseessä kenties tilapäisen voimakkaan tehonlisäyksen antava kahvijuoma. No, näin tavallaan oli. Kyseessä on stydi kylmäuuttokahvi, jota ajetaan ulos hanasta typpioksiduulilla, eli samalla kamalla kuin kilpa-autoille annetaan lisäpotkua, Guinnessille vaahtoa ja synnyttäjille kivunlievitystä. Se paksunsi kahvin suutuntumaa ja sai sen maistumaan enemmän nenäontelossa. Mielenkiintoinen kesäjuoma.
Koeponnistin lauman kahveja, joista mieleenjäävimmiksi omissa muistoissani nousivat Johan&Nyströmin 5th Estate Espresso ja Rostin tansanialainen kausikahvi, jonka ruusuaromit olivat eri viehkeitä. Sattumoisin 5th espresso valittiin sittemmin vuoden espressoksi ja vuoden suodatinkahvikin löytyi Rostilta, se tosin oli Guatemalasta kotoisin oleva edellinen kausituote. Toki myös ikisuosikkini, Ethiopian Yirgacheffestä kotoisin oleva Wote tuli testatuksi ja pussi ostetuksi, tällä kertaa Good Life Coffeen paahtamana. 5th Estate muuten tehtiin tuollaisella melko hämmentävällä espressokoneella, josta kaikki muu oli kätketty tiskin sisään paitsi gruppo. Olin siitä joskus kuullut, joten hienoa nähdä livenä.
Olen pitkään potenut suodatinkahvien kotivalmistuksessa jotakin mystistä myllyongelmaa, jonka seurauksena upeatkin kahvit maistuvat vain hyviltä. Ominaismaut jäävät ”yleiskahvisuuden” jalkoihin. Oma diagnoosini on ollut yliuuttuminen, joka johtuu lisääntyneestä pölystä jauhatuksessa. Kuitenkaan mm. terien vaihtaminen myllyyn ei ole hoitanut asiaa. Mielessä on käynyt uuden suodatinmyllyn hankkiminenkin ihan noin koemielessä. Festareilla asia ajankohtaistui ja jotenkin löysin itseni Wilfan standilta neuvottelemasta yhden myllyn laajuisesta yhteistyöstä. Tämän seurauksena poistuin tapahtumapaikalta Wilfa Svart-kahvimylly mukanani. Tarkempaa arviota on luvassa myöhemmin, mutta tässä vaiheessa kerrottakoon että se on varsin soiva peli ja suodatinkahvien ominaismaut loistavat kupeissani jälleen! Että kiitoksia jo tässäkin vaiheessa Wilfalle.
Rostin paahtajan Silja Löfgrenin kanssa vietin pienen juttutuokion, jonka pohjalta kirjoitan erillisen esittelyn myöhemmin. Lisäksi sain testattavakseni muutamaa kahvia, kuten mainittua Rostin tansanialaista, Caffilta sittemmin Vuoden baristaksi valitun Jarno Peräkylän panamalaista kisakahvia ja näytteet Vuoden paahtimoksi valitun lappeenrantalaisen Lehmus Roasteryn tuotannosta. Kirjoittelen näistä pikapuoliin.
Minusta on aivan upeaa, että hyvän kahvin ympärillä tapahtuu nykyään näin paljon. Toimijoita riittää kokonaiseksi kahvifestariksi, ja sinne tulee vielä kävijöitä, jopa loppuunmyydyn tapahtuman verran. Toivottavasti pääsen mukaan ensi vuonnakin.