Kupponen: Kaffa Roasteryn Project X Brasiliasta

Kaupallinen yhteistyö: Kaffa Roastery

Kaffa Roastery on tuonut pitkin kesää ja syksyä markkinoille erittäin mielenkiintoisia kahveja. Minulla on ollut kunnia päästä maistamaan niistä eräitä. Anaerobisesti fermentoitu brasilialainen exclusive-kahvi Project X on kenties syksyn mielenkiintoisin.

48 tuntia hapettomissa oloissa

Tämä hieman erikoisempi käsittely tehtiin Kaffan ja viljelijä Pedro Texeira Gabarran yhteistyöhankkeena. Kaffa ostaa kaiken kahvinsa Pedron Fazenda Pinhal-tilalta.  Ensin uloin osa kahvinmarjojen hedelmälihasta on kuorittu pois, jonka jälkeen kahvi on suljettu ilmatiiviisiin astioihin 48 tunniksi. Vain tietyt mikrobit selviytyvät hapettomissa oloissa, ja niiden lisääntyessä syntyy varsin hedelmäinen käymisaromeiden paletti.

Tulisiko brasilialaista kahvia boikotoida?

Mutta hetkinen! Amazonin sademetsät ovat liekeissä, eikö tiedostavan kuluttajan tulisi boikotoida kaikkea mahdollista brasilialaista, erityisesti sikäläisiä maataloustuotteita? Brasiliassa on runsain mitoin kestävään kehitykseen sitoutuneita viljelijöitä jotka aivan yhtä lailla kantavat huolta Amazonin tilasta. Laajamittainen boikotti tekisi heidän toimeentulonsa todella hankalaksi. Pedro istuttaa tilallaan puita ja pitää kaltoin kohdelluille linnuille turvapaikkaa.

Lisäksi täytyy muistaa, että Brasilian kahvinviljelysalueet eivät ole sademetsissä, joten kahvin tieltä  maailman keuhkoja ei olle polttamassa. Esimerkiksi Fazenda Pinhal sijaitsee Minas Geraisin alueella, joka siis ei myöskään ole Minas Tirithin eikä Minas Morgulin lähimaastossa.

Hedelmäpommi

Erilaisia fermentaatiokokeiluita on viime vuosina nähty muun muassa kisakahveissa. Ymmärtääkseni Suomessa ei kuitenkaan aiemmin ole tätä tyyliä nähty. Siinä mielessä Project X:n markkinoiminen komeaan pahvirasiaan pakattuna exclusive-kahvina on varsin perusteltua.

Miltä se sitten maistuu? Brasilialaisen kahvin makua kuvaillaan useimmiten pehmeäksi, pähkinäiseksi ja suklaiseksi. Fermentoimaton versio tästä kahvista on ollut Kaffan valikoimassa aiemmin ja sitä on kuvattu maapähkinäiseksi, kermaiseksi ja makeaksi. Itse en sitä tullut sellaisenaan maistaneeksi.

Näistä ainoa attribuutti, joka voidaan siirtää  Project X:n, on makeus. Makeaa se on. Erittäin. Lisäksi kahvista löytyy intensiivistä hedelmäisyyttä ja pieni hiven suklaata. Hedelmistä pussin kylkeen on painettu kirsikka ja meloni. Minun on helpoin verrata Project X:ää natural-prosessoituihin kahveihin, jotka fermentoituvat hieman eri tavalla. X:n makumaailma on kuitenkin tyypillisiä naturaleja kirkkaampi ja puhtaampi.

Project X on rokannut kupissani sekä V60-suodattimen että aeropressin avulla valmistettuna. Kovin suuri yllätys tuskin on että lopulta pidän hieman enemmän suodatinvalutellusta versiosta, mutta missään nimessä Aeropress-kupillisetkaan eivät ole tuntuneet haaskeelta.

Kaffa lahjoittaa jokaisesta tämän rajoitetun erikoiserän kahvipaketista kaksi euroa Amazon Watch-järjestölle.

Kaffa Roastery (Pursimiehenkatu  29, Helsinki) on mukana Helsingin kahviviikon Disloyalty Card-kampanjassa: Juo kahvi viidessä eri kahvilassa, saat kuudennesta kupposen ilmaiseksi!  Disloyalty Card on voimassa 13.10. asti.

kulttuuri ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *