Teen makuja kahvissa (Turun kahvipaahtimo: Wote Yirgacheffe)

Kaverini toi meille noin puolikkaan pussin Turun kahvipaahtimon paahtamaa etiopialaista Wote Yirgacheffe-kahvia. Yirgacheffen alueen kahveissa on yleensä sen sorttisia hentoja makuvivahteita, että suodatinpaperin läpi valuteltuna ne piirtyvät erityisen selkeästi. Niinpä koeponnistusvälineeksi otettiin Hario V60-käsisuodatin. Tähtäyspisteenä 2 min 30 s uutto, vettä suhteessa kahviin noin 16-17:1 ja jauhatus, joka mahdollistaa tämän. Jo kahvia myllyyn kaataessa näki, että luvassa on melkoisen kirkas tuote, koskapa paahto oli erittäin vaalea. (Toisaalla tässä blogissa olen ruotinut suhdettani vaaleisiin paahtoihin. Sanottakoon tässä sen verran, että parhaista kahveista voi mielestäni saada enemmän makuja irti jättämällä paahdon vaaleaksi. Tummemmaksi vetämällä taas voi peittää makuvirheitä ja lopulta myös itse maun.)

Valuttelu meni vähän pitkäksi, ja pelkäsin jo että tuotos jää tavanomaiseksi maultaan. Olen maistanut paria täysin tajunnanräjäyttävää Yirgacheffea ja aivan liian montaa, jotka lupailivat makukuvauksissa jasmiinia, bergamotia, sitrusta ja kuuta taivaalta mutta vain ihan kivalta.

No, ei kun kahvi kuppiin ja maistamaan. Ensimmäisen suullisen jälkeen oli hiljaista. Sitten toverini totesi: ”Onpas erikoista, melkein kuin maistuisi teeltä”. Toden totta. Pari vuotta sitten maistoin lontoolaisen Square Mile Coffeen paahtamaa Yirgaa, joka maistui roisinpuoleisesti Earl Grey-teestä tutulle bergamotille, mutta sen koommin tällaista kokemusta ei ole ollut. Paitsi nyt. Tämän lisäksi kahvin vivahteita voisi kuvata sitruksisina ja ehkä persikkaisina. Earl Greyn ohella jotenkin mutkan kautta tulee mieleen myös joku oolongtee, olisikohan ollut nimeltään Phoenix Bird. Makeutta löytyy myös riittävästi.

Tämä ei varmaan ole ihan kaikkien kuppi tee.. eikun siis kahvia, mutta todella erityislaatuinen ja lajissaan erinomainen kahvi. Omalta osaltani ei ole kysymystä siitä, onko pussi Wote Yirgacheffea ostoslistalla seuraavalla vierailulla joko Cafe Artiin Turussa tai Sävyyn tai Good Life Coffee’hin Helsingissä.
 

hyvinvointi mieli liikunta ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *