Vuosikatsaus 2019 ja haaveita uudesta vuodesta

Vuosi 2019 ja sen mukana koko 2010-luku vetelevät kirjoitushetkellä viimeisiään. On aika katsoa taaksepäin kuluneeseen vuoteen ja pohtia hieman tulevaa niin tämän blogin näkökulmasta kuin hieman laajemminkin.

Menneiden muistelua, pitäkää ne tikut silti taskuissanne

Omalle blogille 2019 oli tasaisen eteenpäinmenon vuosi. Yhteistyötä tehtiin todella monen kotimaisen pienpaahtimotoimijan kanssa. Olen superkiitollinen kaikesta siitä kahvista, jota olen saanut maistella ja josta olen saanut kertoa eteenpäin niin blogissa kuin somessa. Aivan erityisen kova juttu olivat tietysti laitearviopohjaiset tuoteyhteistyöt Wilfan ja Moccamasterin kanssa. Arvostan suuresti näiden firmojen luottamusta ja halua satsata toimijaan, joka heidän näkökulmastaan on, sanoisinko, piskuisehko.

Isoin takaiskuni tänä vuonna oli Brewers’ Cup-osallistumiseni peruuntuminen. Olin sopinut soittokeikan monta kuukautta ennen kuin kisan päivämäärä lopulta varmistui, eikä sen peruminen ollut mitenkään mahdollista. Niinpä osaltani jäädään odottelemaan revanssia. Toivottavasti jo tänä vuonna. Aeropress SM-skaboihin taas osallistuin, mutta tipahdin ensimmäisellä kierroksella – aivan koko viime vuoden muukin kärkikolmikko. Sic transit gloria mundi. Cup Tasters-kisan maisteluradassa sain kolme kuppia kahdeksasta oikein. Siitäkin on hyvä lähteä parantamaan. Lisäksi Papuja ja Polkuja -blogin Jukan kanssa osallistuimme Moccamaster SM -kisoihin. Matka ei jatkunut toiselle kierrokselle, mutta Moccamasterin sielunelämästä opimme  sen verran, että uskallan väittää osaavani keittää varsin maukkaan pannullisen kahvia tuolla kahvinkeiton jokamiesluokan ikonilla!

Kahviharrastajalta kysellään usein, mikä on viime aikoina ollut paras maistamasi kahvi. Minun on aina hankala vastata. Jos nyt mietitään tämän vuoden kahveja, niin tällä hetkellä mielessäni pyörii edelleen Caffin paahtaman Panama Geisha Esmeraldan superkukkainen henkinen jälkimaku. Kaffa Roasteryn ruandalainen Huye Mt. Natural jäi mieleen juliakarkkimaisena ihanuutena. Kenialaiset kuluvat kestosuosikkeihini, ja tänä vuonna avatun Frukt Roasteryn Kii oli ehkä vuoden mieleenpainuvin kenialainen.

Tapahtumista täytyy tietysti mainita sekä Helsinki Coffee Festival että Helsingin kahviviikko, joista jälkimmäiseen pääsin sekaantumaan myös paahtajakisatuomariston edustajana. Helsinki Coffee Festivalilla pyörittiin hovikuvaajieni Kuvakengurun kanssa.

Laiteosastolla julkaistiin muutama erittäin mielenkiintoinen vempele, jotka tosin rantautuvat koti-Suomeen vasta vuoden vaihduttua. Rancilio Silvian kaksiboilerinen ja PID-lämpötilasäädettävä Pro-malli on vinkeä uutus kotiespressomarkkinoille. San Fransiscossa toimiva Fellow on tuomassa markkinoille Ode-nimistä myllyä suodatinkäyttöön. Sen pystyasentoinen toimintafilosofia näyttäisi olevan lainattu ikoniselta Mahlkönig EK43:lta, ja ulkoasu tyylikkäänkulmikkaalta Paulig Cupsolo-laitteelta. Firma kehuu Oden olevan hiljainen, nopea ja sotkuton ja tuottavan yhtä laadukasta jauhatusta kuin kahvilamylllyt. Kickstarter-joukkorahoitussivustolla lanseerattu mylly saavutti minimitavoitteensa alle tunnissa. Käsiuuttohommiin tämän vuoden merkittävimmät uutuudet ovat olleet suloinen Origami Dripper ja toisaalta Aeropress Go, joka on herättänyt hieman ristiriitaisiakin tunteita: Alkuperäinen Aeropress oli jo aivan hyvä matkalaite, joten miksi julkaista kapasiteetiltaan pienempi matkamalli? Hieman Aeropressia muistuttava, mutta pohjimmiltaan tykkänään erilainen Delter Press saatiin myös tänä vuonna markkinoille. Sekin on herättänyt positiivista huomiota.

Mitä 2020 tuo tullessaan?

Tulevan vuoden suhteen blogin kehittämiskohteet ovat visuaalisessa sisällössä: Olen hiljalleen pilotoimassa noin minuutin mittaisia videopohjaisia kahviarvosteluja. Yritän haalia kuvauskalustoa sen verran, että minunkin taidoillani saadaan mielekkäämpiä kuvia niin somekanaviin kuin tänne varsinaisen blogin puolelle. Pari tuoteyhteistyöjuttua on jo kansainvälisten tahojen kanssa sovittuna. Kunhan saan tavarat haltuuni, päästään hommiin. Tässä yhteydessä rohkenen uskoa, että Instagram-tili ylittää 1000 seuraajan rajapyykin. Muita numeerisia tavoitteita voisi olla toistaiseksi hiljaisen Youtube-kanavan aktivointi niin, että siellä saataisiin tilaajaluku vihdoin toiselle sadalle.

Mitä tulee itse blogiin, niin olisi varmaankin aika saada .fi-domain käyttöön ja ehkä muuttaa itsenäiselle alustalle. Samassa yhteydessä tarkistetaan tietysti ulkoasu. Nyt jos vilkaisee vuoden takaiseen vastaavaan kirjoitukseen, niin sama suunnitelma taidettiin tehdä jo viime vuodeksi. Tämä kertoo paljon siitä, millainen suhde minulla on uudenvuoden lupauksiin: Paljon on tullut luvattua ja paljon jätettyä toteuttamatta. Mutta tavoitteeksi voisi ottaa sen ison päivityksen.

Tapahtumien suhteen odotan paljon tietysti Helsinki Coffee Festivalilta. Syksyllä tulee tietysti Helsingin kahviviikko. Muuten kahvijuttuja ei ole hirveästi alkavan vuoden kalenterissa. Olisi kiva kuulla enemmän teistä, jotka ehkä luette tätä blogia. Mistä aiheista SINÄ haluaisit, että kirjoitan?

puheenaiheet ruoka-ja-juoma suosittelen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *