Silmät sikkaralla

Väsyttää. 

Olimme toivoneet, että saisimme muutettua vauvan unirytmiä siten, että hän nukahtaisi yöunilleen edes hiukan keskiyötä aikaisemmin, mutta laihoin tuloksin. 

Unirytmi on kyllä muuttunut, mutta lopputulos ei ollut ihan sitä mitä haimme: vauva nukahtaa myöhemmin, herää aikaisemmin ja viime yönä hän myös pöllöili hereillä tunnin verran aamuyöstä. Silmät kuin kahden euron kolikot, täynnä ihmetystä ja riemua siitä, että keksi herätä näin jännään aikaan.

Minun tunteeni eivät olleet ihmetystä ja riemua nähneetkään, voin kertoa.

Joku lähde tiesi kertoa, että tämänikäinen vauva nukkuu noin 14 – 15 tuntia vuorokaudessa. Vauvan päiväunista tulee jo 5 – 7 tuntia, joten eihän yöksi edes jää kuin 8 – 10 tuntia höyhensaariaikaa, jos ajattelee, että vauva nukkuisi tuon ”täydet” 15 tuntia vuorokaudessa. Toivoisimme, että hän menisi nukkumaan kymmenen maissa, jolloin hän heräisi samoihin aikoihin esikoisen kanssa, mutta vauva on tosi pitkään nukahtanut vasta kahdentoista maissa yöllä. Aiemmin hän on posottanut siitä sitten jopa yhdeksään asti aamulla (toki aina välillä syöden), jos emme ole herättäneet häntä. Nyt hän on ruvennut heräämään itse aikaisemmin, mikä olisikin ihan tervetullut muutos, jos se vastaavasti aikaistaisi yöunille nukahtamista, mutta eipä tällä varhaisemmalla heräämisellä ole ollut mitään vaikutusta nukahtamiseen illalla.

Viime neuvolakäynnillä terkkari sanoi, että tämänikäisen pitäisi antaa päivisin nukkua niin paljon kuin nukuttaa eli päiväunia ei saisi vielä ruveta lyhentämään. Tällä hetkellä vauva jaksaa valvoa päivisin noin puolentoista tunnin mittaisen pätkän kerrallaan ennen kuin kitisee taas väsymystään eli päiväunien tuntimäärä on vielä aika suuri. Jos linjoilla on samanikäisten pikkuisten vanhempia tai jos muistatte lastenne vauva-ajoilta näitä unijuttuja niin missä vaiheessa päiväunet rupesivat lyhenemään ja vakiintumaan? Esikoisen vauva-aikaa minun on turha muistella, koska hän nukkui niin pienissä pätkissä ja huonosti, mutta kuopuksella tuntuisi kuitenkin olevan jo jonkinlainen rytmi tai ainakin taipumusta unirytmiin. 

Krooh. Onneksi marraskuusta on enää vaivainen kolmasosa jäljellä! Pian on joulu!

Kommentit (7)
 1. Terkkari kehotti 3kk neuvolassa ohjailemaan päiväunirytmiä kohti 2v isoveljen päiväuniaikaa (ts. herättämään aamupäiväunilta, jotta nukkuisi veljen kanssa 13-15 välillä). Joten ei ehkä ihan väärin ole vähän herätellä päivisin 🙂 tsemppiä!

  1. Tänään pidin vauvaa pidempään hereillä päiväunien välissä; lopputulos oli päivän osalta se, että päikkäreitä tarvittiinkin vain kahdet mutta unta riitti silti yhteensä 6,5 tunniksi…ja olisi ehkä riittänyt pidempäänkin ellen olisi käynyt kurkkaamassa parvekkeella, että onko kaikki ok (vauva havahtui sitten siihen). Yleensä päiväunia on ainakin neljät päivässä, joista vain ekat on oikein pitkät päikkärit. Meille sopisi kyllä oikein hyvin tällainen kahden pidemmän päiväunen taktiikka, mutta ehkä tänään oli vaan joku poikkeustilanne, saa nähdä…

   Illalla valvotettiin vauvaa kolmisen tuntia ja nukutettiin vaunuihin. Tähän mennessä tässä on aina käynyt niin, ettei nämä unet vielä riitä aamuun asti, vaan varsinainen kunnon rauhoittuminen tapahtuu vasta keskiyön jälkeen, mutta mä niin toivon, että tästä illasta alkaisi joku uusi vaihe!!! 

   Meillä osuu onneksi esikoisen reilun tunnin mittaiset päiväunet vauvan pitkien aamupäiväunien päälle, joten siinä saa yleensä hetken omaa aikaa 🙂 mutta hyvä tietää, että teille on neuvolassa sanottu noin, kyllä mäkin pidän vähän outona sitä, etteikö tämänikäisen (runsaista) päiväunista saisi jo hiukan nipistää, kun näyttää kerran siltä, ettei se uni sitten riitä koko yöksi. 

   Kiitos tsempeistä! 🙂

    

    

 2. Meillä unirytmi saatiin hyväksi Tyksin unikoulussa, missä lapsonen oli muutaman päivän. Sieltä löytyi virkkuja hoitajia, joilla oli aikaa hyssyttää lapsi uneen. Erikoista asiassa oli se, että Sonja oli opettelemassa rytmiä jo muutaman kuukauden iässä, ystävällinen lääkäri tätä ehdotti (ja osastolla oli tilaa), kun oli sitä mieltä että äiti näyttää niin väsyneeltä, että syytä antaa äidin mennä itsekseen nukkumaan. Ja sen jälkeen kaikki olikin hyvin. Itse olin päivisin siellä Sonjan kanssa, kävin ulkoilemassa hänen kanssaan jne.

  1. Jos meillä on näitä unirytmiongelmia vielä puolen vuoden iän jälkeen, voisin sitten miettiä jotain lempeää unikoulua täällä kotosalla, mutta mä en halua viedä vauvaa kotoa pois unikouluun. Hyvä kuitenkin, että teillä toimi tuo systeemi! 🙂

   Viime yö oli muuten hyvä yö, jee! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *