Joulusta ja muutama lahjavinkki

Heipähei ja hyvää joulua!

Olen aina ollut jouluihmisiä. Joulussa on ollut tietynlaista tunnelmaa, jota en löydä muista juhlista. Se on tervetullut vieras Suomen pimeän talven keskellä. Se tarkoittaa sitä, että on aika nauttia, juhlia ja pysähtyä. Itselle se ei ole niinkään kristillinen juhla, vaan keskitalven juhla.

dsc06952.jpg

Nyt kuluneen syksyn aikana on tullut törmättyä moneen tekstiin, joissa joulua ja sen perinteitä on kritisoitu ahkeraan, lisämausteena tietenkin ilmastonmuutos. Ymmärrän toisaalta nämä mielipiteet, en itsekään kovin välitä siitä, kuinka ihmiset sokeina kulutushuumassa juoksevat ympäri kauppoja ’Kulkusten’ soidessa kahdeksatta kertaa sille tunnille. Olen myös muutosten kannattaja, mutta muutosten ei tarvitse tarkoittaa sitä, että lahjaksi annetaan vain hyväntekeväisyyslahjoituksia lahjansaajan nimellä, ja joulupöydässä syödään soijanakkeja. Tämän vuoksi tahdonkin kertoa vinkkejä joululahjoihin ja -ruokaan liittyen – ympäristöä ajatellen. Samalla jaan pari lahjavinkkiä.

Lähdetään liikkeelle lahjoista, jotka tuntuvat olevan todella monelle suurikin stressinaiheuttaja. Itse olen pyrkinyt aina siihen, etten stressaisi lahjoista, ja totta puhuen se on onnistunut. Kannattaa lähteä ensimmäisenä liikkeelle siitä, että päätät kenelle kaikille haluat ostaa lahjoja. Ei ole tarpeellista eikä kannattavaa ostaa lahjaa sille kaukaisimmalle tädille, jota näkee kerran kymmenessä vuodessa. Jos on epävarma siitä, kenelle niitä lahjoja oikein pitäisi ostaa, kannattaa ihan rohkeasti vain ottaa asia puheeksi.

Tämän jälkeen on hyvä ruveta pohtimaan itse lahjoja. Lahjoja ei kannata ostaa vain siksi, että niitä on nyt pakko ostaa. On järkevämpää keskittyä lahjojen laatuun, käytännöllisyyteen ja tarpeellisuuteen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että on ostettava lahjoja koko joulukuun palkan edestä, vaan harkitusti. Tämä seuraava vinkki on mahdollisesti hieman myöhäinen tälle joulua, mutta hyvä keino lahjojen keksimiselle, on tutkailla lähimmäisiä vuoden ajan ja kirjoitella muistiin, mitä he ehkä kaipaisivat, mitä heiltä näyttäisi puuttuvan (joskus nämä asiat voivat olla todella yksinkertaisia, joita ei tule edes ajatelleeksi). Suosittelen myös kysymään rohkeasti, mitä toinen voisi tahtoa. Toki suomalaisten keskuudessa tämä on aika haastavaa, sillä vaatimattomuus nostaa päätään melko nopeasti tässä vaiheessa. Tässä vain on muistettava, ettei ole mitään hävettävää ja vaativaa mainita, mitä mahdollisesti tarvitsisi. Muita ajatellen voi hieman herätellä lapsuuden muistoja ja kirjoittaa simppelin joululahjatoivelistan, jota sitten vilauttaa, jos joku sattuu kysymään toiveita. Perään voi lisätä jonkun vaatimattoman lauseen.

Lahjat voivat olla myös sellaisia, jotka muistuttavat lahjansaajasta. Esimerkiksi kissarakasihminen voisi tykästyä erityisesti kissa-aiheisiin verhoihin. Eli lahjansaajan jonkin piirteen lisääminen johonkin (käytännölliseen) tavaraan – esimerkiksi verhot, lakanat, pyyhkeet. Jos lahjansaaja on erityisen läheinen, voi lahjaan lisätä muistutuksen itsestään.

Seuraavana tuleekin hieman konkreettisimpia lahjavinkkejä!

  • lahjakassi tai -kori: (erikois)kahvia, -teetä, suklaata tai muita herkkuja, pari raaputusarpaa, lahjansaajalle sopiva lisäys (kynttilöitä, suihkutuotteita, hunajaa)
  • nuorille, etenkin opiskelijoille: alus-, pussi ja tyynylakanat, pyyhkeet, lahjakortti ruokakauppaan (ainakin tämä opiskelija on ollut tästä erittäin tyytyväinen!)
  • itsetehty vuosikalenteri vaikkapa lapsuus- tai lemmikkikuvilla
  • leffalippuja, arpoja
  • itsetehty kukkakimppu ja sille maljakko
  • yllättäen kirjat ovat myös aina ajankohtainen lahja, aina ei tarvitse olla romaani tai tietokirja, ihan sarjakuvakirjat, lapsuuden lempikirja ja vaikkapa Mauri Kunnaksen ja Tove Janssonin teokset ovat iättömiä

Lahjojen ei tarvitse todellakaan olla monimutkaisia. Tärkeimpänä kriteerinä onkin se, että lahjalle tulee käyttöä.

dsc06960round_0.jpg

Seuraavaksi voidaankin siirtyä joulupöytään. En nyt aio antaa mitään reseptejä, vaan ihan muistutuksen siitä, että se perinteinen joulupöytä voi olla myös ympäristöystävällinen. Sika voi olla edelleen se pöydän tähti sinappihunnussaan. Tärkeintä on se, että ruokaa ei heitetä pois, eli varaudutaan sopivalla määrällä. Toisekseen kannattaa suosia kotimaisia ruokia ja mahdollisuuksien puitteissa lähiruokaa. Näin saadaan samalla tuettua lähiseudun yrittäjiä. Jos vain mahdollista, kannattaa tehdä mahdollisimman moni ruoka ja syötävä alusta loppuun itse. Jos itse on menossa jonnekin viettämään joulua, onkin hyvä joululahja viedä jotain jouluisaa syötävää mukanaan.

Yhteenvetona voisin todeta, että on erittäin tärkeää, että ei lähde kikkailemaan liikaa. Se säästää hermoja, luontoa ja kanssajuhlijoita. Ja niin, on ymmärrettävää, ettei kaikki perustu jouluhössötyksestä, joten annetaan heillekin rauhaa nauttia vuodenajasta omalla tavallaan, eikä tuputeta sitä joulua heille.

Jos sinulla on muita vinkkejä jouluun, jaa niitä ihmeessä kommenttikentässä. Itse rupean jatkamaan joulunodotusta.

Hyvinvointi Hyvä olo Mieli Ajattelin tänään