Vaatehulluus?

Tämän vuoden elokuussa päätin, etten aio ostaa yhtään uutta vaatetta loppuvuoden aikana. Kyseessä ei ollut mikään ”parananpas tässä maailmaa” -tarkoitus tai oman kuvan kiilottamista. Päätös tapahtui pitkälti vain siksi, koska tajusin miten paljon vaatteita kaapistani löytyy. Päätin samalla, että jos koen tarvitsevani jotain, muokkaan jo olemassa olevaa vaatettani haluamanlaiseksi (esimerkkinä eräs farkkutakki, jonka värjäsin ja ompelin käsin (kyllä, käsin, vaikkakin olen aika poropeukalo) teddy-vuoren takin sisäpuolelle).

Olen pitäytynyt tässä päätöksessä melko helposti. Jos aivan rehellisiä ollaan, en ole koskaan ollut mikään holtiton ostaja vaatteiden suhteen. Harkitsen yleensä todella pitkään tiettyjä vaatteita, joita sitten etsin ja punnitsen vielä kerran ostovaiheessa tarvettani vaatteelle. Oli silti mielenkiintoista huomata, että tässä eräänä päivänä käydessäni keskustassa jäin tuijottelemaan muutaman vaatekaupan ikkunoita. Hetkellisesti tuli aivan käsittämätön tarve niille kaikille uusille ja mahtaville vaatteille, jotka oli kutsuvasti aseteltu näyteikkunoihin. Sillä hetkellä tajusin, miten helppoa on sokaistua omille tarpeilleen ja haluilleen.

Jäin miettimään, miksi ostamme vaatteita tietynlaisella mielipuolisella raivolla. Rupesin miettimään omia syitäni. Itselle vaatteet ovat aina olleet tapa ilmaista itseäni. Toisaalta se ei ole tarpeeksi hyvä syy uusille vaatteille, kyllähän voin käyttää ilmaisuun jo olemassa olevia rytkyjä. Hieman kaiveskellen lisää havahduin siihen, että itselle uudet vaatteet antavat toivoa siitä, että olisin jotain muuta, ne ehkä korjaisivat kaikki puutteet, joita näen itsessäni. Kaupassa ollessa pää täyttyy kuvitelmilla, kuinka ihanalta näyttäisin niissä kaikissa vaatteissa, vaikka todellisuus olisi aivan muuta. Mielikuvat, epävarmuus ja tietynlainen hyväksymisenhakeminen tuntuvat ajavan minut ehkä turhillekin vaateostoksille.

Haluaisin haastaa jokaista miettimään omia vaateostoksia ja syitä sille, mikä ajaa teidät ostamaan vaatteita. Jos tämän nyt väkisin haluaa linkittää ajankohtaisuuteen, pikamuoti on yksi suurimpia maapallon saastuttajista, minkä takia oikeasti on aina hyvä seisahtua ja miettiä, mitä sitä oikeasti tarvitseekaan. Kommentteihin saa laittaa omia ajatuksia aiheesta! Palaillaan taas raakkumaan.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *