Pesänrakennusta ja painajaisia

Edellisestä blogipostauksesta on jo tovi, mutta yksinkertaisesti aikaa kirjoittaa ei ole ollut. Tai ehkä laitetaan se yleisen saamattomuuden piikkiin. 

Raskaus on edennyt huomenna jo viikolle 29, joten voiton puolella mahan kasvatuksessa ollaan. Fyysisesti raskaus on mennyt jopa liiankin helposti; ei kipuja, mahan koko on jopa lääkärin mielestä siro, ei väsytä ja muutenkin olo on aika hehkeä. Henkinen puoli on sitten kaikkea muuta kuin kunnossa. Kyse ei ole masennuksesta tai muusta hormonien sekasotkusta vaan oman lapsuuteni epäkohdista. 

Tässä vaiheessa on turha enää todeta, että olisi kannattanut käydä omat lapsuutensa traumat läpi ennen raskautta, sillä niin teinkin. Terapeutin penkkiä kulutin useita vuosia; pohdin äitisuhdetta, lapsuutta, väkivaltaa (henkistä- ja fyysistä), tein harjoituksia ja luin materiaaleja. Painajaiset ja ahdistus iski kuin nyrkki silmään lähes yhtäaikaa raskaustestin plussan kanssa; 29 viikkoa olen nukkunut vajaita öitä ja nähnyt painajaisia omasta äidistäni, joka yrittää saada minut hengiltä lapsuudenkotini vessassa. Painajaiset ei valitettavasti jää yöhön, sillä tavatessani hänet (suostun tapaamaan hänet nykyään vain isäni ja mieheni läsnäollessa) hän arvostelee pukeutumiseni, valitsemani lastenvaatteet (niistä on löydettävä väkisinkin joku vika, kuten ”liian” tiukka vyötärö), tuputtaa minulle herkkuja (vaikka tietää, että en radin takia voi syödä), kritisoi aivan kaikkea mitä teen. Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Olen pohjattoman väsynyt.

Tarkoituksena oli, että palaan töihin vuoden ”lomailun” jälkeen ja lapsi menisi vanhemmilleni hoitoon ainakin ensimmäiseksi vuodeksi. Tällä hetkellä ajatus siitä, että manipuloiva ja narsistinen äitini hoitaisi lasta saa ahdistuskierrokset kaakkoon. Terapeuttini tosin sanoi suoraan, että paskoista vanhemmista voi tulla hyviä isovanhempia, mutta tästä kaksinaamaisesta naisesta en sitä voi uskoa. 

Töitä olisi jäljellä enää 19 päivää sillä pidän ennen äitiyslomaa parisen viikkoa kesälomaa (tiedän, kannattaisi olla enemminkin saikulla, mutta mikäli aion työpaikkani säilyttää niin tuo loma on se turvallisempi vaihtoehto. Näitä väsymyssaikkuja on jo liian monta ja kun fyysisiä oireta ei edes hakemalla löydä niin näin on ehkä parempi). Pääsen viimein vain olemaan ja rakentamaan rauhassa pesää ennen beben ulkoistusta. Ja nauttimaan vielä hetken omasta rauhasta sekä miehestä kahdestaan. 

Jännityksellä odotan, millainen kaveri tuolta on tulossa; vilkas tapaus ainakin ultrien ja sykkeiden perusteella. Hyvä niin. 

Suhteet Oma elämä Vanhemmuus Syvällistä

Hyvä mutsi, paha mutsi

Tavoitteena tämän päivän blogipostaukseen oli tehdä vertailu erilaisista vaunuvaihtoehdoista, mutta päätänpä jättää teknisten speksien vertailun ja keskittyä pohtimaan perjantain kunniaksi suhdettani omaan äitiin ja miten hän on vaikuttanut siihen, millaisena tulevana äitinä itseni koen. 

” Äiti, miksi sen piiraan teit? 

”Äiti, miksi sen kuistille veit?”

”Älä nuolaise ennen kuin tipahtaa!”

”Äiti, mitä se tarkoittaa?”

Vanhempani saivat minut kolmen vuoden yrittämisen tuloksena 33-vuotiaana, olin siis hartaasti odotettu ja toivottu lapsi. En kuitenkaan ollut vastasyntyneenä helpoin; itkin yöt läpeensä, rauhotuin vain autossa.Ehkä siinä piileekin syy, miksi äidin ja minun välit eivät koskaan ole saavuttaneet äiti-tytär-välejä, sillä aiheutin jo heti pettymyksen äidilleni vauvasta lähtien, kun en ollutkaan helppo lapsi. Äiti lähti töihin minun ollessa yhdeksän kuukauden ikäinen, joten naapurissa asuvat mummuni otti minut hoitoon ja minä otin hänet äitihahmokseni. Mummu opetti minut leipomaan, pesemään pyykkiä, tekemään käsitöitä ja ennen kaikkea hyväksyi minut sellaisena kuin olin. 

Kolme vuotta syntymäni jälkeen sain pikkuveljen, joka syntyi keskosena; veljen syntymän jälkeen mikään ei enää palannut entiselleen.  Äiti antoi kaiken huomion veljelleni ja sulki minut sekä isän pois ympäriltä. Kaikki mitä tein, tein väärin. Olin aiheuttanut äidin mielestä jopa veljen ennen aikaisen syntymän. 

Äiti vaati minulta kouluaikana paljon; minun piti saada vähintään kiitettäviä kokeista tai minua rankaistiin hänen toimesta, en juurikaan itse saanut päättää mitä vaatteita sain käyttää, tutustuminen omaan seksuaalisuuteen oli kiellettyä (eikä taustalla ollut todellakaan mitään uskontoa), minulle saneltiin ehtoja, koska saisin alkaa seurustelemaan, perustamaan perhettä (ja tämä tapahtui minun ollessa jo yli 20v.). Oikeastaan kaikki oli tavalla tai toisella äidin mielestä kiellettyä tai rankaistavaa. Olen ollut hänelle iso epäonnistuja vaikka olen kolmeenkymmeneen ikävuoteen saavuttanut paljon enemmän kuin hän; minulla on korkeakoulututkinto, toimin esimiestehtävissä ja olen koko työhistoriani ollut vakituisessa työsuhteessa ilman työttömyyttä vaikka olen tehnyt käytännössä kaikki asiat päinvastoin mitä hän on vaatinut. 

Oma äitisuhteeni on ollut myös henkinen lukko omille perheenperustamissuunnitelmille, jopa siinä määrin, että 25-vuotiaana päädyin keskeyttämään raskauden siinä pelossa, että en tule ikinä rakastamaan toivottua lasta enkä tule olemaan kypsä äidiksi, koska oma äitini niin oli väittänyt. Onneksi tajusin tuossa vaiheessa hakeutua ammattilaiselle keskustelemaan äitisuhteestani. 

Tämä nykyinen masukaveri on toivottu, haluttu ja rakkaudella tehty, mutta alkuraskautta varjosti silti epäillys siitä tulisinko olemaan hyvä äiti. Vuosien terapia tuntui menneen hukkaan, koska tilanne ei ollut tuolloin niin konkreettinen kuin nyt, kun kannat matkassa pientä ihmisenalkua. Ensimmäiset kolmekuukautta tunsin, että sisälläni asuu loinen joka ei sinne kuulu. Salaa toivoin heikkoina hetkinä, että raskaus menisi kesken ja saisin vanhan elämäni takaisin. Jälkeen päin ajatellen tuossa vanhassa elämässä ei todellakaan ole mitään sellaista, mitä haluaisin takaisin, saatika järkevämmin ajateltuna mikään ei juurikaan tule muuttumaan sillä hurjimmat bilehetket ovat takanapäin. Ainoa muutos, mitä raskaus aiheutti oli työaikani, mutta nekin koituivat edukseni, sillä luovuin vuorotyöstä ja siirryin päivätyöhön. 

Nyt olen viimein löytänyt ihanan suorasanaisen terapeutin, jonka kanssa käyn näitä tuntemuksiani läpi uudelleen ja yritän rakentaa rikkinäisistä palasista kokonaisen, ehjän itseni. Uskon vahvasti, että minusta tulee vielä se hyvä mutsi. 

 

 

 

Suhteet Oma elämä Raskaus ja synnytys Syvällistä