1000 päivää raittiina, burnout ja maantieteellinen pako

Olen kirjoittanut viimeisimmän tekstini elokuun puolimatkan korvilla toissa vuonna. Vuosi 2022 tuntuu hirvittävän kaukaiselta nyt, kun mieleen iskostuvissa päivämäärissä on suurimmaksi osaksi liitteenä vuosi 2024. Vielä kauempana on päivä, jolloin join viimeksi alkoholia; siitä on yli 1000 päivää. Ei sillä, että pitäisin raittiutta koskevaa tukkikirjanpitoa, tarkistin vain asian juuri sovelluksestani, jossa odotti yllättäen pyöreän tuhannen ylittänyt luku.

Mielessäni aikuinen elämäni jakaantuu kolmeen osaan ja aikaan. On juopumisnäytös, joka kestää kivuliaan monta vuotta. Sitä seuraa haparoiva uudelleensyntymä, reilun vuoden mittainen aika, jolloin niin sanotusti opettelin elämään ja nyt ovat nämä päivät, joilla ei ole nimeä. Saatoin aiemmissa teksteissäni kirjoittaa siitä, kuinka mielessäni oli pian raitistumisen jälkeen lista tavoitteita, jotka kuvastivat sitä, mitä minun pitäisi tässä kohtaa elämänjanaa mielestäni olla. Koin siis – ainakin jollakin tietoisuuden tasolla – että minun tuli kiirehtiä kompensoidakseni menetettyjä vuosia ja saavuttaakseni himmeän itselleni asetetun mittariston vaatimukset kelvosta henkilöstä. Samaan aikaan minusta kuoriutui jälleen itselleni vieras ja tuntematon, jonka tunteissa on kuitenkin tuttuutta lapsuudesta ja teinivuosilta.

Olin lapsena hirvittävän vaativa, sekä itseäni että kanssaihmisiäni kohtaan. Minulle toi lohtua ja turvaa, kun asiat tehtiin tavallani ja sain tahtoni läpi. Yksi varhaisimmista tunteista, mitä muistan, on ääriään myöten läikkyvä kiukku tilanteissa, joissa joudun sopeutumaan toimimaan muiden tavalla. Nuorena aikuisena ihmettelin mihin tämä piirre oli kadonnut. Minun oli vaikea ymmärtää, miksi säntillisyys itselle merkittävissä teemoissa ei jatkunut aikuisuuteen, vaan olin se henkilö, joka eli falskisti muotoiltuna jatkuvasti reunalla. Kaikki tehtiin puolihuolimattomasti, ja elämäni tavoitteena oli kaikenlaisen epämukavuuden välttäminen.

Ajattelin juuri raitistuttuani, että voin sentään olla kiitollinen alkoholismille sen suojaavasta vaikutuksesta. Uumoilin nimittäin silloin, että sairaus voisi suojata minua myöhemmältä burnoutilta, jonka kouriin olisin eittämättä joutunut, jos en olisi koskaan sairastunut. Ja paskat. Ei alkoholismi minulle siinä mielessä mitään opettanut vaan ennemmin ruokki asettamaan maaliviivoja yhä kauemmas rangaistus-palkkio -mallin hengessä.

Jos vielä nipistäisin ja jaksaisin tämän illan niin sitten helpottaisi – ja jos en samaa lapsuudenaikaista kiukkua tuntien viilaisi kollegani materiaaleja aamuyön tunneille, olisi seuraavana päivänä odotettavissa valtava katastrofi. Jossain vaiheessa itseni ruoskiminen alkoi tuottaa tulosta ja saavutuksia, joista en pysähtynyt iloitsemaan. Mielihyväkeskukseni vinksahti pahasti.

Se alkoi aika lailla vuosi sitten, viime Pääsiäisestä, jota edeltävät kaksi kuukautta olin jatkuvasti venyttänyt mielessäni ollutta takarajaa kiireen päättymiselle. Aina kuitenkin tuli uusia, yllättäviä projekteja, jotka luonnollisesti olivat myös (ainakin esihenkilöni mukaan) ”aivan huikeita mahdollisuuksia”. Pääsiäisenä pidin reilun viikon lomaa, ja se oli kamalaa. En kyennyt ajattelemaan muuta kuin lomasta jäljellä olevia tunteja. Suurin pelkoni oli, että en palautuisi tarpeeksi loman aikana.

Pääsiäisen jälkeen rauhoittui kaikki muu paitsi mieleni. Oli vaikeampaa sopeutua ympärivuorokautisten päivien jäljiltä joustavampaan kalenteriin ja motivaatio laahasi yhtä reippaana kuin kirskuvat askeleeni sohjossa.

Kesälomasta en muista juuri mitään. Hieman ennen loman aloitusta olin muutaman päivän mittaisella työmatkalla. Olimme juuri muuttaneet uuteen asuntoon, joka osoittautui katastrofiksi (mm. Puutteellinen ilmanvaihto). Keskiyöllä, 12 tunnin matkustamisen jälkeen uuden kodin sisällä velloi trooppinen +35 asteen lämpö. Ajattelin seuraavan päivän varhaista aamupalaveria ja sain ensimmäisen raittiin elämäni aikaisen paniikkikohtauksen.

Paniikkikohtauksen jälkeen makasin kolme päivää asuntomme lattialla hiirtä liikutellen. Uupumuksen aikainen ajatteluni kulki klassisia reittejä ja uskottelin itselleni, ettei minulla ollut sellaista vaihtoehtoa kuin sairaslomalle jääminen.

Syksyllä upposin syvemmälle. Suorittamiseni alkoi tuottaa tulosta, ja vastuuni kasvoivat yhä suuremmiksi. Samaan aikaan henkilökohtaisen elämäni puolella perheenjäsenen sairastuminen ohjasi ajatuksia ja voimavaroja.

Vaikka raittius ei välttämättä suojellut minua uupumukselta, antoi se minulle jonkinasteisen ymmärryksen siitä, kuinka rikkinäiset rakenteet arjellani tuolloin syksyllä oli. Elämästäni oli tullut käytännössä samanlaista kuin juovana, vain viina ja julkinen häpeä puuttuivat. Olin yksinäinen, asetin toistuvasti työn kaiken muun edelle, en pystynyt nukkumaan ja valvoin öitä yksin.

Jokin sisäänrakennettu hälytyssysteemi sai minut loppusyksystä pelastamaan itseni. Toimin kuin autopilotilla ja hoin itselleni ja muille, että ”mun on pakko tehdä tämä ratkaisu” tietämättä itsekään, miksi tai mitä tapahtuisi, jos en toimisi kuten toimin. Nyt tiedän paremmin ja tiedän myös, että valmiustilassa oleva syksyinen minä teki oikean ratkaisun hakeutuessaan uuteen työhön ja kaupunkiin satojen kilometrien päähän entisestä.

Tuon yhden elämänjakson loppunäytös alkoi hieman ennen päättymistään saada enenevässä määrin farssin piirteitä, kun uuden vuoden aattona huomasin täysin yllätyksekseni olevani raskaana. Tai siis, eiväthän nämä asiat koskaan täydellisinä yllätyksinä tule, mutta olin jotenkin onnistunut sulkemaan muistini ulkopuolelle sen tosiasian, että olin marraskuun paikkeilla lakannut käyttämästä hormonaalista ehkäisyä. Olin siis muuttamassa toiselle paikkakunnalle yksin ilman puolisoani, aloittamassa uudessa työssä, odottamassa sopivaa aikaa burnoutista toipumiseen – ja kaiken kukkuraksi olin raskaana.

”Ne olosuhteet, mitä sulla oli silloin, oli täydellisen epäinhimilliset. Ja silti sä istuit esimerkiksi viimeisenä työpäivänäsi mieluummin tekemässä töitä iltamyöhään saakka kuin tapasit esimerkiksi mua”, sanoi ystäväni pari kuukautta sitten, kun tapasimme hetken tauon jälkeen. Tuon keskustelun aikana pohdimme oliko toiminnassani työnarkomanian piirteitä – en tiedä, ehkä, ehkä ei. Eikä minun sitä välttämättä tarvitsekaan selvittää itselleni. Tärkeintä on se, mitä on nyt, eikä tässä ajassa vastaavasta ole enää viitteitä.

Sinä viikonloppuna, kun muutin uuteen kaupunkiin, sain keskenmenon. Olin osannut odottaa sitä aiemmin varhaisultrassa todettujen löydösten perusteella; kehitys ei vastannut viikkoja. Keskenmenon jälkeen sulkeuduin omaan kammiooni ja koin tarvetta eristäytyä muista. Oman elämäntilanteen avaaminen muille alkoi tuntua hengästyttävältä, sitä paitsi suurin piirtein koko lähipiirini oli pelkkää vauvaa ja raskautta. Kaikki tuntui niin turhalta. Olimme muutamassa viikossa selvittäneet puolisoni kanssa valtavan ajatustyön avulla itsellemme, mikä suhtautumisemme koko lapsiasiaan ja mahdolliseen vanhemmuuteen oli ylipäätään ja nyt.. ei sitten ollutkaan enää mitään vauvaa.

En tiennyt, että keskenmenosta toipuminen olisi näin rankkaa (mikä ei liene yllätys, koska en tuntunut ylipäätään tietävän lisääntymisestä juuri mitään), niin psyykkisesti kuin fyysisestikin. Enkä sitäkään, ettei keskenmenon saaminen kiinnosta yhtäkään hoitavaa tahoa. Sen kuin testailet kotona milloin raskaustesti näyttää taas negatiivista – ei ole tarvetta ultralle, keskustelulle, jälkitarkastukselle tai labroille (vaikka hemoglobiinini oli keskenmenon ja raskauden myötä laskenut vakavan anemian tasolle).

Mutta niin kornilta kuin se kuulostaakin, kaikesta selviää jotenkin, ei ilman naarmuja, eikä välttämättä ennalleen, mutta tolalleen. Nyt on ehkä jo kevät, minulla ei ole enää kontollani kuukausien univelkaa ja ehkä ihmisetkin palaavat jossakin kohtaa takaisin elämääni, kuukausien eristäytymisestä huolimatta. Viimeiset 365 päivää raittiutta olivat aivan kamalia ja aina välillä pohdin, kuinka järisyttävän kurjia ne olisivat olleet siinä tapauksessa, että olisin lisäksi rypenyt viinassa.

Hyvinvointi Oma elämä Hyvä olo Syvällistä

Ne, jotka jäävät – elämä päihderiippuvaisen läheisenä 2/2

On paljon sellaista, jota päihderiippuvaisen läheinen ei missään tilanteessa sano ääneen. Sellaisia lauseita ovat esimerkiksi ne, jotka toivovat addiktion vallassa olevan läheisen kuolemaa. Olen toisinaan toivonut, että huumeriippuvainen veljeni kuolisi. Niin hirveältä kuin edelliset sanat tuntuvatkin kirjoittaa julki, ymmärtävät muut päihderiippuvaisten läheiset todennäköisesti miksi näin olen ajatellut.

Raskainta päihderiippuvaisen läheisenä on se, että toivoa on vielä. Tuo toivo ei ole kaunis toivonkipinä, joka saisi rakentamaan uskoa tulevaan vaan julma tosiasia, joka pitää otteessaan. Mitä muuta elämä päihderiippuvaisen läheisenä onkaan kuin sairasta loppuaan odottavaa kidutusta, pettymyksiä ja toivoa yksinkertaisesti siitä, että helvetti joskus päättyisi, päättyi se sitten mihin lopputulemaan tahansa?

En ole veljeni kanssa tekemisissä ja kuulen hänen kuulumisistaan vain hyvin satunnaisesti äidiltäni, joka varmistaa säännöllisesti, että veljeni on hengissä. Veljeni on käyttänyt kovia huumeita yli 10 vuotta ja kadonnut noiden vuosien aikana minulta täysin. Tiedän, ettei hän asu kovin kaukana minusta (silloin, kun hänellä on katto päänsä päällä), tiedän, että hän sanoo olevansa korvaushoidossa ja tiedän, että hän on istunut toisinaan vankilassa. Muistan, että yritin pari vuotta sitten viimeisen kerran auttaa häntä ja silloin hän varasti omaisuuttani ja toi huumausaineita kotiini. Muistan myös, että lapsuudessani olimme parhaita ystäviä ja elimme eräänlaisessa symbioosissa pienen ikäeromme vuoksi.

Veljeni ei kuitenkaan ole enää sama henkilö kuin lapsuudessani, eikä hänen persoonassaan ole viitteitä mihinkään tuttuun, joka edes etäisesti muistuttaisi siitä henkilöstä, joka joskus oli osa perhettäni.

Veljeni ei kuitenkaan ole enää sama henkilö kuin lapsuudessani, eikä hänen persoonassaan ole viitteitä mihinkään tuttuun, joka edes etäisesti muistuttaisi siitä henkilöstä, joka joskus oli osa perhettäni.Hän on minulle täysin tuntematon henkilö, joka on luovuttanut koko elämänsä päihteille.

Vaikka en ole veljeni kanssa tekemisissä, kalvaa minua poistumattomana epämääräinen tunne siitä, että jotakin hirveää voi tapahtua. Tuohon tunteeseen sekoittuu huolta muun perheeni jaksamisesta nyt ja jatkossa, siinä skenaariossa, jossa veljeni ei ole enää keskuudessamme. Viime vuosien aikana veljeni on muistuttanut olemassaolostaan myös huumevelkojen perintää käsittelevien viestien muodossa, joita minulle on tullut itselleni täysin tuntemattomilta henkilöiltä eri kanavissa. Näin ollen epämääräinen tunne on myös epämukavaa läikähtelyä sydänalassa tuntemattomasta numerosta saapuvan puhelun tullessa tai Messengerin ilmoittaessa uudesta viestistä.

Viime viikolla julkaistussa menaiset -lehden jutussa 12 vuoden raittiuden jälkeen retkahtanut Redrama ohjeistaa riippuvaisten äitejä seuraavin sanoin: ”Vaikka miten sattuisi, välit heti poikki, lapsi vain kadulle ja pohjalle niin nopeasti kuin mahdollista. Isoin moka on antaa addiktille mahdollisuuksia.”

Kuten veljenikin tapauksessa, monelle addiktille äiti on viimeinen linkki läheisiin. Olen Redraman kanssa täysin samoilla linjoilla siitä, että addiktin kanssa tulee laittaa välit poikki – siis siinä tapauksessa, jossa hoitoon ohjausta on tuloksettomana vaihtoehtona läheiselle tarjottu. Jotta riippuvainen raitistuu, oma pohja on löydettävä ensin. Sekin on muistettava, että kaikki eivät raitistu eläessään ja siinä tapauksessa yhteydenpito sairaaseen läheiseen on turhien toiveiden sammion ylläpitoa oman hyvinvoinnin ja mielenterveyden kustannuksella. Jos addiktille viimeinen muistutus normaalista elämästä ja perheestä ovat viikottain äidiltä saapuvat tekstiviestit, voi tämän linkin katkaiseminen parhaassa tapauksessa havahduttaa omaan todellisuuteen.

Kun addikti toistuvasti pettää lupauksensa, ja päihteiden käyttö vain jatkuu, on paras sulkea riippuvainen ulos perheestä.

Kun addikti toistuvasti pettää lupauksensa, ja päihteiden käyttö vain jatkuu, on paras sulkea riippuvainen ulos perheestä. Rajaton rakkaus ja oven avaaminen yhä uudestaan on riippuvaisen addiktion mahdollistamista. Poissulkeminen on kovaa rakkautta, mutta juuri sellaisia muistutuksia me riippuvaiset tarvitsemme ymmärtääksemme kuinka sairasta päihteiden käyttömme on. Ketään ei yksinkertaisesti voi rakastaa raittiiksi.

Kirjoitin aiemmissa teksteissäni siitä, kun yksi läheisimmistä ystävistäni lopetti ystävyytemme addiktioni ollessa hänelle liikaa. Minulle tämä tapahtuma kaikessa kipeydessään oli hirvittävän tärkeä viesti siitä kuinka sairaassa maailmassa riippuvuuteni kanssa elin. Olin jo vuosia valehdellut itselleni, ettei päihteiden käyttöni nyt ihan vielä alkoholismin laariin putoa; eihän kukaan läheinen ollut vielä katkaissut välejään minuun. Todellisuudessa olisin menettänyt kaikki ympäriltäni, jos olisin jatkanut juomista yhtään pidempään.

Mitä tapahtui niille, jotka jäivät? Otsikkoni ensimmäiset sanat voivat viitata oikeastaan kahteen eri ryhmään: niihin, jotka jäivät aktiivista addiktiota sairastavan riippuvaisen läheiseksi tai niihin, jotka jäivät riippuvuuden ikeen. Ajoin tänään vanhan kantabaarini ohi ja näin, kuinka sen edessä entinen ryyppykaverini asteli sisään entisen kumppanini kanssa. Yritin muistella miltä tuntui istua heitä vastapäätä tahmeassa loosissa, siemailla nelosolutta ja valittaa katkerana (mutta niin toimettomana) elämän epäreiluudesta. En kuitenkaan pystynyt kuvittelemaan niihin raameihin yhtäkään hauskaa hetkeä, ikimuistoista vitsiä, jolle olisin nauranut tai edes sitä tunnetta miltä päivän ensimmäinen olut tuntuu lämmittäessään. Pystyin muistamaan vain sappinesteen maun suussani, kun yritin tuloksetta oksentaa pahaa oloani seuraavana päivänä ulos, riidat ja dramatiikan, joita alkoholistien yhteiselo ja sosiaalinen kanssakäyminen väistämättä aiheuttaa ja sen valtavan turhautuneisuuden siihen, että tiedostin jollain tasolla eläväni elämää, joka ei ollut minun. Jossain tuolla, sillä asuinalueella ja sen kantabaareissa on edelleen se maailma ja sen ihmiset, jotka jäivät, kun minä lähdin.

Hyvinvointi Oma elämä Mieli Terveys