Toripäivä ja lähiruokaa

Ranskassa parasta ovat torit. Keskiviikko on perinteisesti toripäivä kaikkialla, mutta isommissa kaupungeissa kannattaa olla haukkana vaanimassa, minkälaiset markkinat minäkin päivänä on: toisinaan tarjolla on vähän kaikkea paikallisherkuista lompakoihin, tiettyinä päivinä torille taas kokoontuvat ainoastaan kukka- tai vihanneskauppiaat. Minulla on tänä vuonna käynyt sen verran hyvä mäihä, että talomme parvekkeelta näkee suoraan toripaikalle. Sen kun kurkkaa ja hyppää sekaan jos näyttää hyvältä!

Tänään meidän torilla oli kukkapäivät.

DSC03889.JPG

DSC03902.JPG

DSC03904.JPG

Meidän kotikulmamme Cours Julien on vähän tällainen boheemi taiteilijakortteli, jossa aina keskiviikkoaamuisin metroaseman vieressä kokoontuu luomutori. Yleensä missaan tapahtuman lukujärjestykseni takia, mutta tänään pääsin katsastamaan tarjonnan. 

DSC03925.JPG

DSC03921.JPG

Saanko kerto miten salaattia kuuluu myydä? NÄIN! Miksei Suomessa saa sekamelska salaattia kaupasta? Salettiin lähtis käsistä.

DSC03914.JPG

DSC03930.JPG

Huhhuh, esimerkillistä toimintaa! Näytti melkein siltä, että ihmiset olisivat ottaneet aamupäivän töistä vapaaksi päästäkseen torille, sen verran jonoa oli suosituimpiin kojuihin. Joku soitti harmonikkaa ja viljelijät kertoivat tuotteistaan jos tahtoi tietää lisää. Entäs hinnat? Oma saaliini kustansi 6,5 € (!!!), enpä olisi uskonut. Tarjolla oli ainoastaan talvikauden vihanneksia, siis roimasti erilaisia juureksia, kaaleja sekä vihreää. 

Mietin vain, että toimisiko tällainen Suomessa? Herra salaattiviljelijällä (joka henkilökohtaisesta lappasi salaattini pussiin) taitaa mennä aika hyvin, kun vain yhtenä aamupäivänä viikossa täytyy raahautua myyntipaikalle, ja rehut revitään käsistä. Kustannuksetkin pysyvät aisoissa, kun myy vain sesonkituotteita ja rajoittaa myyntipäiviä. Minulle on mysteeri, miksi Helsingin toreilla on kalliimpaa kuin S-marketissa…

Viikottainen luomu/lähiruokatori olisi kyllä paikallaan myös Helsingin seudulle, asiakkaita riittäisi varmasti. Vaikka myynnissä olisi talvikuukausina (siis puolet vuodesta) vain lanttua ja porkkanaa, meikä olisi paikalla! Että jos joku innostuu niin tulen ostamaan ensi talvena. Kyllähän hallista ja kaupoista löytyy hyvää tavaraa, mutta tällainen tapahtumajärjestely tekisi hommasta vähän muodikkaampaa. 

Tein muuten juuri salaatin tuosta sekamelskasta. Seassa oli VOIKUKKAA! Nyt uusi muotiruoka ensi kesäksi, villivihannessalaattisekoitus (ah, suomen kieli)! Niin hyvää.

 

hyvinvointi mieli ajattelin-tanaan ruoka-ja-juoma