Apéro eli paremmat etkot
Chin! Nyt ollaan täälläkin hiihtolomalla ja sitä juhlistimme sitä eilen ystävien kanssa (tai osa juhlisti, osa palautti esseen täsmällisesti deadlinen mukaisesti keskiyöllä). Tarkoituksena oli kyhätä pieni apéritif eli kokelma pikkusyötäviä juomineen kamujen kanssa ennen baaria, josta kehkeytyikin paljon herkumpi tapastyylinen lajitelma kuin ensin suunniteltiin. Tapas-ilta kuulostaa meikän korvaan aina vähän työläältä, mutta nyt kun kaikki toivat vähän mitä sattuu kaappien pohjalta, olivat herkut pöydässä heti eikä tarvinnut edes suunnitella mitä kukin tuo tai miettiä naposteltavien autenttisuutta heheh.
Toitotin viimeksi että torit on Ranskassa parasta, mutta ehkä se on sittenkin aperitiivikulttuuri… Homma toimii sekä perhepiirissä kun kotikokki valmistaa illallista (vaikka vain vissylasillisen kanssa) tai näin kamujen kesken. Tällaisten etkojen jälkeen masu on täynnä ja kaiken lisäksi olo hurjasti parempi seuraavana päivänä vaikka tulisikin juotua pari ylimääräistä drinkkiä. Eli heti ens viikonloppuna kaikki testaamaan!
Ranskaksi sana apéro (näin tuttuvallisesti) voi muuten viitata sekä ennen ruokailua nautittavaan juomaan naposteltavineen, tällaiseen vähän isompaan lajitelmaan juustoa, leipiä, sipsejä ja leikkeleitä, tai sitten pelkkiin etkoihin eli ryyppäämisen (pardon my french). Kellonaika kertoo yleensä mistä on kyse (karkeasti ennen kasia juodaan vain lasillinen, kasin aikaan ruokaa ja myöhemmin vain juodaan), mutta kannattaa tarkistaa asia ettei jää nälkäiseksi!
(bongaa kuvasta J.P. Chenet jota tosiaan myydään Ranskassa vaikka muuta onkin huhuttu. Kaveri kiikutti tämän pöytään kun pullo oli ollut niin kiva. Jep…..)
Meillä oli eilen pöydässä hummusta paprikan kera, guacamolea, juustoja, leikkelettä, vodkakäristettyä chorizoa (!! nam), naksuja sekä uuniperunoita tulisessa kastikkeessa. Ei turhaa hienostelua, mutta just sopivasti erilaisia makuja kylmän drinkin kylkeen! Yleensä meillä on tarjolla vielä simppelimmin naksuja, oliiveja, pikkutoasteja ja kasviksia. Kuulostaa ehkä vähän ysäriltä, mutta toimii!
Patatas bravas, joita tein ekaa kertaa. Huh miten helppoa ja herkkua!
Maailman söpöin juusto! En kestä! :”’D
Tietysti piti myös tehdä tytöille vadelmamojitot :)
PS. täälläkin on kylmä!
Ihanaa viikonloppua!