Gluteiiniton porkkanakakku
Lopetin gluteiiniviljojen syömisen reilu kaksi vuotta sitten ja siitä lähtien leipomukseni ovat olleet aikamoisia kokeiluja. Välillä onnistutaan, toisinaan taas.. noh, tekevälle sattuu! Nykyään tiedän aika hyvin jo alusta asti, millainen resepti on mahdollista muuttaa suoraan jauhoja vaihtamalla gluteiinittomaksi, tai mitä taikinaan tulee lisätä, jotta koostumus pysyy oikeanlaisena. Saan huijattua leipomuksillani myös vaativimpia ranskiskavereitani, eli uskallan nykyään myös vinkata kokeiluistani.
Viime viikolla leipomisinnon iskiessä päätin kokeilla ensi kertaa porkkanakakkua jääkaapissa pyörivästä mascarpone-juustosta, joka onnistui yllättävän hyvin. Porkkanakakku on viljaa välttäville mainio herkku, sillä jauhoja taikinaan tulee suhteessa aika vähän. Kakku pysyy porkkanaraasteen ansiosta mukavan mehevänä, toisin kuin monet muut gluteiinittomat leivonnaiset. Korvasin osan jauhoista mantelijauholla, mikä sopi kakun mausteisuuteen ihanasti.
Pähkinäinen porkkanakakku (gluteiiniton)
3 munaa
2 dl kookossokeria tai intiaanisokeria
2 dl jauhoja (minä sekoitin desin tattaria ja surrutin desin kaurahiutaleita jauhoksi)
1 dl mantelijauhetta tai muita pähkinöitä
2 tl ruokasoodaa
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
ripaus vaniljaa
0,5 tl suolaa
30 g pähkinöitä rouheena
4 porkkanaa hienona raasteena
1,5 dl kookosöljyä tai muuta ruokaöljyä
Kuorrute
200-300g mascarponejuustoa (tai kookoskermavaahtoa)
3 rkl vaahterasiirappia (makeuta maun mukaan)
reippaasti limemehua
(pieni loraus cointreau-likööriä)
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi . Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita vaahtoon porkkanaraaste, kuivat aineet ja öljy. Voitele kakkuvuoka, kaada taikina siihen ja paista 180 asteessa uunin alatasolla noin 40 minuuttia, pohja saa jäädä hieman tahmean näköiseksi. Anna jäähtyä. Sekoita kuorrutteen ainekset ja levitä hyvin jäähtyneelle pohjalle. Laita jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi ennen herkuttelua, odotus on sen arvoista!
Raakakakut ovat ihania, mutta välillä mieleni tekee jotain lämpöistä teekupposen vierelle. Suosittelen kokeilemaan, etenkin jos tarkoituksena on huijata gluteiinittomat leipomukset ”tavallisen” makuisiksi. Kanelia ja inkivääriä lisäämällä kakkuun saa ihanan lämpöistä mausteisuutta.
Let them us eat cake.