Aamuhommia ja paahdetut tomaatit
Minulla on selvä mielikuva täydellisestä keskieuroopplaisesta aamusta: noustaan hakemaan lähileipomosta tuoreita voisarvia ja leipää, hedelmiä lähikaupasta ja tuoreita kanamunia. Kupissa maitokahvi ja vieressä päivän lehti.
Olin aika yllättynyt, että homma oikeasti toimii just noin, ainakin hyvän elämän päälle tajuavien piirissä. Miten tyypit jaksaa? Yleensä hamstraan viikonlopuksi kunnolla aamiaistarpeita, ettei vaan tarvitse lähteä kauppaan. Järsitään vaikka riisikakkuja jos muuta ei löydy, mutta eihän aamu nyt niin voi alkaa.
Tänä kauniina sunnuntaina kömmin oikeasti ylös, tungin pyjamashortsit farkkuihin, sukat birckestokkeihin ja kävelin hakemaan aamiaistarpeita. Ja voi jumpe, eipä ollut yhtään rasittavaa vaan hurjan piristävää. Pohjoiseen mentaliteettiin tämä voi kuulostaa vähän väärältä, mutta muiden ihmisten näkeminen heti aamusta teki niiiiin hyvää. Moikkailin naapureita (yes I do it), heitin läppää marketin kassan kanssa ja virnistelin kuin idiootti raahatessani ostoksia käsivarsillani.
Tietysti hain poikkikselle myös croissantin, muuten uunissa paahtuivat kirsikkatomaatit munakokkelin seuraksi.
Löysin suloisia terttutomaatteja, joiden päälle heitin vähän oliiviöljyä, sormisuolaa ja mustapippuria. Uuniin grillivastukselle kunnes tomsut ovat ruttuisia, meidän uunilla tähän kului 25 minuuttia.
Seuraksi kokkeloin neljä luomumunaa, joiden sekaan raastin vähän appenzeller juustoa. Parmesaani, comté tai muu kova juusto toimivat myös ihanasti. Sekaan noin desi kermaa tai maitoa (myös riisimaito yms toimii kokemuksen mukaan passelisti), sekoittele kokkeli pannulla miedolla lämmöllä löysähköksi seokseksi. Kokkelin päälle vähän kevätsipulia, ruohosipulia, persiljaa tai vesikrassia, oi että.
Tämän voimalla kelpaa hautautua töihin, hommaa avittaa taustalla soiva Jukka Poika. Monsieur komppaa sanoja koko suomen sanavarastollaan:
Keitääään maitoaaaa, sinula on lämmintää joojoojoo hyvä hyväää onnn onni onelistaaaaa
Leppoisaa sunnuntaita!