Nem ran ja varaslähtö vappuun
On hetkiä, jolloin ihminen tarvitsee elämäänsä vähän uppopaistamista. Viljatonta ruokavaliota noudattava jää helposti paitsi näistä hetkistä, ja meno meinaa ältyä liian terveelliseksi.
Ranskaan on onneksi Indokiinan siirtomaaherruuden ajoilta kulkeutunut rakkaus vietnamilaiseen ruokaan, joka on täällä Aasian keittiöistä ykkösasemassa. Perusmättöä alkupalana ovat uppopaistetut riisipaperirullat eri täytteillä.
Otimme varaslähdön vapun uppopaistamisfiestaan, ja taiteilimme viikonloppuna kasan rullia monsieurin veljen vierailun kunniaksi. Rullien kanssa tarjosimme thai-tyylistä nuudelisalaattia, joka valmistuu supernopeasti ja tuo mukavaa raikkautta näiden rapeiden mutta supertuhtien rullien kamuna.
Juomaksi sopii mainiosti mineraalinen valkkari tai tietysti kuohuva, eli tässä olisi herkku ja helppo vappumenu tarjolla!
Nem ran, paistetut vietnamilaiset riisipaperirullat
200 g possua, katkarapuja tai tofua
1 porkkana raasteena
125 g kypsiä pavun ituja
50g soija tai riisivermisellejä
50g sieniä (liotettavat kuivatut ovat parhaita, myös siitakkeet ja perus herkkusienet käyvät)
2 kanamunaa
reilusti tuoretta korianteria
1-2 valkosipulinkynttä
riisipaperiarkkeja (n.20)
öljyä paistamiseen
lisäksi
kalakastiketta
limettimehua
sokeria
(maapähkinöitä)
(tuoretta chiliä)
salaatinlehtiä
minttua
Liota vermisellejä lämpimässä vedessä pakkauksen ohjeen mukaan, kunnes ne ovat pehmeitä ja valuta hyvin. Pilko liha tai tofu pieneksi hakkeeksi, voit käyttää tehosekoitinta. Raasta porkkana hienoksi ja pilko sienet, vermisellit ja idut karkeaksi hakkeeksi. Lisää joukkoon munat ja sekoita hyvin. Mausta soijakstikeella, kalakastikkeella korianterilla ja hienonnetulla valkosipulilla. Anna täytteen vetäytyä hetki (10-30 min) jääkaapissa ennen rullailua.
Kostuta riisipaperiarkki lämpimässä vedessä n.10s, ja lisää yhdelle sivulle vajaa ruokalusikallinen täytettä. Taittele arkin reunat täytteen päälle sivuilta ja tullaa tiukaksi paketiksi. Lado rullat tarjottimelle riveittäin, jotta ne eivät tartu toisiinsa ja repeä.
Uppopaista rullia n. 6 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita. Jos käytät täytteenä possua, tarkista ensimmäisen rullan täytteen kypsyys sopivan paistoajan löytämiseksi. Paistetut rullat pysyvät rapeina muutaman tunnin, kun pidät niitä uunissa n. 160°C.
Sekoita kastike kalakastikkeesta, limetistä, ja riisiviinietikasta n. suhteessa 3:1:1. Mausta sokerilla. Lisää halutessasi maapähkinärouhetta, tuoretta chiliä ja korianteria.
Kääräise rulla salaatinlehteen, tunge sisään minttua ja korinateria ja sit dippailemaan!
PS. Jos valmistat rullia juhliin, suosittelen paistamaan kaikki rullat kerralla onnettomuuksien ehkäisemiseksi! Terveisin yksi uuden vuoden jatkoilla kuudelta aamulla uppopaistellut master chef.
Saatan tehdä näitä uudestaan keskiviikkona ja leikkiä vappua, sillä Ranskassa ei tapahdu MITÄÄN. Tuliskohan Mantan lakitus streminginä jostain?
Syökää ja juokaa hyvin, ja etenkin hyvillä mielin, puspus!
(+ sortsit surkeista kuvista, kamerani on huollossa jo toista viikkoa….)