Suolasuukkoja laineilta

frioul_kukat.JPG

Viime viikolla koitti odotettu päivä, kun pääsimme meriekologian kurssin osana kenttähommiin Frioulin saaristoon (turistifakta: Alexandre Dumas’n hahmo Edmond Dantès oli viereisellä saarella vankina romaanissa Monte Kriston krevi).

Ja oi miten ihana päivä olikaan!

Lähdimme satamasta aikaisin aamulla, matkaseurana mukava länsituuli ja auringonpaiste. Veneessä kunnianarvoisa professori julisti, kuinka nokka käännettäisiin kohti suurta tuntematonta, edessä terra incognita. Naamamme taisivat vähän venähtää,  kun ankkuroimme veneen sataman ravintoloiden kupeeseen. Kun veneen moottori lopulta päätti iltapäivän sukelluksen jälkeen siirtyä eläkkeelle, olimme kovin iloisia päästessämme venailemaan huoltoapua kapakkaan.

Päivän ykköshommana oli vedenalaisen rantavyöhykkeen kartoitus, jossa keskityimme etenkin kalanpoikasten laskemiseen. Voin kertoa, että on tässä elämässä helpompiakin hommia tehty! Aallot keinuttivat snorklaajaa matalassa kivikossa, joten tarrasimme levänpeittämiin kivenmurikoihin mittaillessamme pikkusinttien kokoa. Saadessamme kolmatta kertaa ajopuusta päähän päätimme homman olevan paketissa, ja polskimme tutkimaan elämää meriruohokenttien ylle. Aika hyvää kalaonnea oli!

Merituuli kuivasi veneessä nopeasti, eikä edes kylmä pyyhkinyt virneitä kasvoiltamme. 

(Tutkimme myös rantavyöhykkeen levälajistoa ja mie olin kauhean onnellinen.)

 

frioul_ranta.JPG

frioul_calcaire.jpg frioul_lokit.jpg

frioul_rosmariini.JPG

frioul_veneessa.JPG

frioul_uikkari.jpg

frioul_ankkurissa.JPG

frioul_sunset2.JPG

Hei Välimeri, olet sinä aika kaunis.

__________________________________________________

 

Tiedän mitä ajattelette: missä ovat kalakuvat?? Mikä kalablogi tämä muka on? No aika kehno sellainen, koitan kalastella (hehheh) kuvia kamuilta, sillä omani ovat aaltojen kuohuttamia räpsyjä puolsenttisistä fisuista. 

Pahimmassa tapauksessa tarjoan kalareseptiä, jostain oikein kestävästi pyydetystä eväkkäästä tietysti.

 

Bisous,

Laura

Työ ja raha Matkat Opiskelu

Ei viinillä baarissa vaan viinibaarissa

cavedeB02.jpg

Olen hengaillut Rhônen laakson seuduilla jo kolmisen vuotta, mutten koskaan ole käynyt vierailemassa viinitilalla. (Sen sijaan sain melkein paikan viinioppaana kyseisen alueen tiloille, epäilyttävää…)

En oikeastaan koe missaneeni paljoakaan, sillä sympaattiset viinibaarit tai kellarit ovat Ranskassa(kin) nykyään kuuminta hottia (chaud cacaoo). Toisin kuin messuilla tai tuottajien esittelyissa, baareissa pääsee jutustelemaan intohimoisten asiantuntijoiden kanssa, jotka antavat rehellisen mielipiteensä tarjoamistaan juomista, eivätkä hyökkää kauppaamaan pullojaan.

Marseillesta löytyy useampia viinibaareja, jotka tarjoilevat pientuottajien viinien lisäksi erilaisia aperitiviiveja, pikkuruokia sekä hervottomia juttuja. Paras ja rennoin tunnelma löytyy kuitenkin pienen kävelymatkan päästä keskustasta, Cave de Baille –kellarista.

Viime kerralla saimme tarjoilijaksi aivan mainion pähkähullun hepun, joka illan kuluessa paljastui arvomerkein varustetuksi Michelin-tason sommelieriksi. Asenne kohdallaan.

Languedocin valkoisesta:

Nyt on mineraalia! Aijai, ihan karstaa kieltä tämä soraisuus, huh! Eikö vaan lapsukaiset?

-Juuuuu juu aika hiekkaista on, raikas metamorfinen kivi täällä maistuu…

//

-Olisiko jotain vähän kevyempää punaviiniä, vaikka Burgundista pinot noir tai gamay?

KYLLÄ, hyvä kun sanoit, täältä löytyy! Minä tuon teille kukkapuskan, ei, hedelmäkorin kukilla! Maistakaa! Otetaan teille suoraan magnum niin riittää varmasti!

Viinit voi valita joko seiniltä suoraan shoppailemalla (hinnat on merkitty pulloihin) tai tarjoilijan suositusten perusteella. Henkilökunta kyllä tiedottaa suorasukaisesti, jos valitsemasi pullo on heidän mielestään ajankohdalle tai seurueellenne sopimaton (juomasuositukset ovat kuin horoskooppeja konsanaan). Tyypeiltä neuvoja pyytäessä kannattaa heittää ilmoille alussa jonkinlainen budjettiarvio tai kysyä joka pullon kohdalla hintaa, ettei lopussa tule yllätyksiä. Juomien hinnat pysyvät kuitenkin erittäin kohtuullisina myös kaltaiseni opiskelijan budjetille, esimerkiksi 12€ hintaan irtoava Petit Chablis on loistovalinta. Kyytipojaksi tarjolla on illasta riippuen erilaisia juustolautasia, leikkeleitä, mustekalasalaattia yms.

Jos satutte kulmille, niin nokka tännepäin! Ranskan alkeet auttavat tilaamisessa, muuten suosittelen sanojen hedelmäinen, kukkainen, raikas yms handlaamista en francais, niillä pääsee jo aika pitkälle kunhan huitoo tarpeeksi.

cavedeB03.JPG

cavedeB01.JPG

 

La Cave de Baille133 Boulevard Baille, 13005 Marseille, maisteluilta torstaisin, pöytävaraus suositeltava

Samalta omistajalta sataman lähellä:

La Cave de Grignan, 59 Rue Grignan Marseille 13006,  keskiviikkoisin ja perjantaisin

 

Onko kukaan testannut Helsingin uusia viinibaareja? Onko lemppareita tai suosituksia?

 

Kulttuuri Ruoka ja juoma Suosittelen