
Luin taas aamupalapöydässä Glorian ruoka ja viini -lehteä – sitä numeroa, jossa Matti Wikberg paljastaa ravintola Farangin kuuluisan ja rakastetun karamellipossun ohjeen. Ensimmäisellä lukukerralla olin haltioissani. Suunnitelmat olivat suuret, mutta kahden päivän valmistusaika jotenkin vesitti projektini- enkä taida olla ainoa.
Suunnitelmiakin suurempi oivallukseni oli kehittää herkulle huijausversio, kuinkas muutenkaan. Farangin resepti on aika erilainen, mutta korvike auttaa väliaikaisesti kaipuuseen.
Jos pääset Farangiin, mene. Jos et, tee tätä.
Kehittelin tätä reseptiä varten oman mutkat-suoriksi viismausteen (sisältää kuutta maustetta, hmm), jonka ainekset löytyvät varmaan monesta keittiöstä etenkin joulun jäljiltä. Kokeilin kerran myös pelkällä neilikalla ja inkiväärillä, hyvin toimii sekin!

Nopea karamellipossu
2-3 annosta
n. 250g porsaanlihaa (esim. kassler mutta ei ainakaan filet)
1 rkl öljyä
1,5 rkl tummaa sokeria (mm. intiaani- ja fariinisokeri ovat huippuja)
0,5 dl soijakastiketta (tässä tamaria, eli vehnätöntä soijaa)
1,5-2 dl vettä
1 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
mustapippuria
0,5 tl chilihiutaleita/jauhetta (lisää tarvittaessa)
0,5 tl murskattuja mausteneilikoita
ripaus muskottipähkinää
Leikkaa liha kuutioiksi ja paista ruskeaksi öljyssä. Lisää soijakastike, vesi ja mausteet. Anna porista keskilämmöllä vähintään 20 minuuttia, pidemmällä haudutuksella (> 40 min) saat mureamman lopputuloksen. Tarkista soijan määrä sekä mausteisuus, lisää makusi mukaan potkua. Lisää tarvittaessa hieman vettä, kastike saa olla aika juoksevaa. Kaada possu liemineen kulhoon odottamaan sillä aikaa, kun valmistat karamellin. Lisää pannulle sokeri ja tilkka vettä. Kuumenna karamelli kuplivaksi ja lisää kastikkeen lientä hiljalleen karamellin sekaan. Sekoita joukkoon liha ja kiehauta. Tarjoile korianterin, tuoreen chilin ja limetin kanssa.