Gluteiiniton porkkanakakku

Lopetin gluteiiniviljojen syömisen reilu kaksi vuotta sitten ja siitä lähtien leipomukseni ovat olleet aikamoisia kokeiluja. Välillä onnistutaan, toisinaan taas.. noh, tekevälle sattuu! Nykyään tiedän aika hyvin jo alusta asti, millainen resepti on mahdollista muuttaa suoraan jauhoja vaihtamalla gluteiinittomaksi, tai mitä taikinaan tulee lisätä, jotta koostumus pysyy oikeanlaisena. Saan huijattua leipomuksillani myös vaativimpia ranskiskavereitani, eli uskallan nykyään myös vinkata kokeiluistani.

Viime viikolla leipomisinnon iskiessä päätin kokeilla ensi kertaa porkkanakakkua jääkaapissa pyörivästä mascarpone-juustosta, joka onnistui yllättävän hyvin. Porkkanakakku on viljaa välttäville mainio herkku, sillä jauhoja taikinaan tulee suhteessa aika vähän. Kakku pysyy  porkkanaraasteen ansiosta mukavan mehevänä, toisin kuin monet muut gluteiinittomat leivonnaiset. Korvasin osan jauhoista mantelijauholla, mikä sopi kakun mausteisuuteen ihanasti.

DSC04013.jpg

 

Pähkinäinen porkkanakakku (gluteiiniton)

3 munaa

2 dl kookossokeria tai intiaanisokeria 

2 dl jauhoja (minä sekoitin desin tattaria ja surrutin desin kaurahiutaleita jauhoksi)

1 dl mantelijauhetta tai muita pähkinöitä

2 tl ruokasoodaa

1,5 tl leivinjauhetta

2 tl kanelia

1 tl inkivääriä

ripaus vaniljaa

0,5 tl suolaa 

30 g pähkinöitä rouheena

4 porkkanaa hienona raasteena

1,5 dl kookosöljyä tai muuta ruokaöljyä

Kuorrute

200-300g mascarponejuustoa (tai kookoskermavaahtoa)

3 rkl vaahterasiirappia (makeuta maun mukaan)

reippaasti limemehua

(pieni loraus cointreau-likööriä)

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi . Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita vaahtoon porkkanaraaste, kuivat aineet ja öljy. Voitele kakkuvuoka, kaada taikina siihen ja paista 180 asteessa  uunin alatasolla noin 40 minuuttia, pohja saa jäädä hieman tahmean näköiseksi. Anna jäähtyä. Sekoita kuorrutteen ainekset ja levitä hyvin jäähtyneelle pohjalle. Laita jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi ennen herkuttelua, odotus on sen arvoista!

 

carrotcake.JPG

 

Raakakakut ovat ihania, mutta välillä mieleni tekee jotain lämpöistä teekupposen vierelle. Suosittelen kokeilemaan, etenkin jos tarkoituksena on huijata gluteiinittomat leipomukset ”tavallisen” makuisiksi. Kanelia ja inkivääriä lisäämällä kakkuun saa ihanan lämpöistä mausteisuutta.

 

Let them us eat cake.

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta

Apéro eli paremmat etkot

Chin! Nyt ollaan täälläkin hiihtolomalla ja sitä juhlistimme sitä eilen ystävien kanssa (tai osa juhlisti, osa palautti esseen täsmällisesti deadlinen mukaisesti keskiyöllä). Tarkoituksena oli kyhätä pieni apéritif eli kokelma pikkusyötäviä juomineen kamujen kanssa ennen baaria, josta kehkeytyikin paljon herkumpi tapastyylinen lajitelma kuin ensin suunniteltiin. Tapas-ilta kuulostaa meikän korvaan aina vähän työläältä, mutta nyt kun kaikki toivat vähän mitä sattuu kaappien pohjalta, olivat herkut pöydässä heti eikä tarvinnut edes suunnitella mitä kukin tuo tai miettiä naposteltavien autenttisuutta heheh.

Toitotin viimeksi että torit on Ranskassa parasta, mutta ehkä se on sittenkin aperitiivikulttuuri… Homma toimii sekä perhepiirissä kun kotikokki valmistaa illallista (vaikka vain vissylasillisen kanssa) tai näin kamujen kesken. Tällaisten etkojen jälkeen masu on täynnä ja kaiken lisäksi olo hurjasti parempi seuraavana päivänä vaikka tulisikin juotua pari ylimääräistä drinkkiä. Eli heti ens viikonloppuna kaikki testaamaan!

tapas_BWkamut.JPG

 

Ranskaksi sana apéro (näin tuttuvallisesti) voi muuten viitata sekä ennen ruokailua nautittavaan juomaan naposteltavineen, tällaiseen vähän isompaan lajitelmaan juustoa, leipiä, sipsejä ja leikkeleitä, tai sitten pelkkiin etkoihin eli ryyppäämisen (pardon my french). Kellonaika kertoo yleensä mistä on kyse (karkeasti ennen kasia juodaan vain lasillinen, kasin aikaan ruokaa ja myöhemmin vain juodaan), mutta kannattaa tarkistaa asia ettei jää nälkäiseksi!

(bongaa kuvasta J.P. Chenet jota tosiaan myydään Ranskassa vaikka muuta onkin huhuttu. Kaveri kiikutti tämän pöytään kun pullo oli ollut niin kiva. Jep…..)

Meillä oli eilen pöydässä hummusta paprikan kera, guacamolea, juustoja, leikkelettä, vodkakäristettyä chorizoa (!! nam), naksuja sekä uuniperunoita tulisessa kastikkeessa. Ei turhaa hienostelua, mutta just sopivasti erilaisia makuja kylmän drinkin kylkeen! Yleensä meillä on tarjolla vielä simppelimmin naksuja, oliiveja, pikkutoasteja ja kasviksia. Kuulostaa ehkä vähän ysäriltä, mutta toimii!

tapas_kaikki.JPG

tapas_bravas.JPG

Patatas bravas, joita tein ekaa kertaa. Huh miten helppoa ja herkkua! 

tapas_hummus.JPG

tapas_chorizo.JPG

tapas_juusto.JPG

Maailman söpöin juusto! En kestä! :”’D

tapas_mojito.JPG

Tietysti piti myös tehdä tytöille vadelmamojitot 🙂

PS. täälläkin on kylmä!

tapas_BWvicky.JPG

 

Ihanaa viikonloppua!

Suhteet Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe Suosittelen