Viikko villivihanneksia: Poimulehti

vvv_poimukeitto.JPG

Nyt päästään asiaan! Kokeilin tänään ihkaensimmäistä kertaa kasteisten ruohokenttien kaunokkia, poimulehteä. Hiirenhelmanakin tunnetussa kasvissa on pienet laskostuvat lehdet ja pehmeä maku. Tätä poimiessani mietin, miksi ostaa kesällä salaattivihanneksia, kun pihamaalla kasvaa suunnilleen samaa tavaraa olevia ihanuuksia. Aloitin kokeilun kuitenkin aika kevyesti testaamalla poimulehteä perunan seurana sosekeitossa. Pyöristin keiton tällä kertaa kermalla, mutta ranskalaisen crème Ninon hernesosekeiton tapaan myös kuohu- tai valkoviini tasapainottaisi varmasti keiton herkkää makua. Päälle paistoin muutama siivun halloumijuustoa, vaikka oli minulla paketti luomupekoniakin kaapissa varalla…

vvv_poimudouble.jpg

Pehmeä poimulehtikeitto (2 annosta)

4 perunaa

2-3 dl tuoreita poimulehtiä

1/2 luomu kasvisliemikuutio

1 dl kermaa

kirnuvoita

pippuria 

siankärsämöä, lipstikkaa, ruohosipulia etc.

Keitä perunat kypsiksi kasvisliemellä maustetussa vedessä, lisää poimulehdet aivan loppuvaiheessa. Sekoita sileäksi tehosekoittimessa, lisää kerma ja voi. Mausta mieleisilläsi yrteillä, villeillä tai kesyillä. 

Superhelppoa ja herkkua! Aika hienostuneen kuuloinen kesäaterian aloitus tai kevyt lounas, vai mitä tuumaatte? Oletteko jo kokeilleet poimulehteä vaikkapa salaateissa?

Pehmeitä päiviä ja keveitä mieliä, bisous!

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Vastuullisuus

Viikko villivihanneksia: Herukka lehtineen

vvv_herukkasmuutti.jpg

Nyt täytyy varmaan puolustautua heti alkuun, sillä tiedän, mitä ajattelette: ”Plääääh, mikäs villivihannes se herukka muka on!” No ei mikään kummoinen villityyppi, mutta aivan mahtava tapaus kaikin muin puolin ja helposti pihapiiristä tai ainakin lähiseudulta löytyvä kasvi. Jokainen osaa marjastaa puutarhan puskilla sekä pakastealtailla, ovathan musta- ja punaherukat edullisimpia pakastemarjoja. Olen kuitenkin tehnyt suuren löydöksen herukkarintamalla, ja toivon, että kuuntelette.

Lueskelin maalla villirehuihin hurahdellessani 80-luvulla julkaistua luonnonkasviopasta, joka ylisti eräässä luvussa punaherukan lehtiä. Mustaherukan lehdet olivat minulle jo entuudestaan tuttuja haudukkeissa ja kesäjuomissa, mutta lukemani opus hehkutti punaherukan lehtiä ylivoimaiseksi C-vitamiinin lähteeksi. Yhden kourallisen lehtiä julistettiin sisältävän ainakin kaksinkerroin C-vitamiinia appelsiinikiloon verrattuna, joten mitäs meikämimmi muuta kuin nuoria lehtiä saksimaan!

Puhtaat punaherukan lehdet voi kuivata teeksi, mutta minä heittelin saaliini tuoreeltaan aamusmoothien joukkoon- pakastettujen mustaherukoiden kanssa, kuinkas muuten. Tälläisen paukun luulisi takaavan päivän C-vitamiiniannoksen, eikä muunmaalaisten superfoodien liruttelusta sekaan tarvitsen murehtia!

vvv_herukkakannu.JPG

Tuplaherukka smoothie

1 banaani

2 dl mustaherukoita

1 dl punaherukanlehtiä

mantelimaitoa

Kaikki ainekset surrataan sileäksi tehosekottimessa ja nautitaan valtava virne kasvoilla, kyllä te varmaan nää jutut osaatte.

Oli muutte piriiiiistävä setti, tämän jälkeen pieni aamuvilli oli taattu, unisimmatkin silmät pysyvät auki ja boogie on mitä menevin!

Raikasta ja reipasta tiistaita kamut!  

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Vastuullisuus