Viikko villivihanneksia: nokkonen

vvv_hauki.jpg

Villivihannesviikko polkaistaan käyntiin reseptillä, josta rehukokeilu sai alkunsa. Tarkoituksena ei suinkaan ollut hyökätä suinpäin pakolla luonnonkasvien kimppuun, vaan valmistaa haukea poikaystäväni isän tapaan ranskalaisttain voissa ja valkoviinissä. Hakiessani kasvimaalta yrttejä käännyin kuitenkin nokkosten puoleen, jotka ryhdistivät annosta reippaasti ja sopivat mukaan täydellisesti. Nokkonen on ruoanlaitossa kovin monipuolinen kasvi, mutta tällä kertaa oli hauska kokeilla hauduttaa lehdet kokonaisina, jolloin niiden maku pääsi paremmin oikeuksiinsa.

Hellä valkoisessa voissa ja valkoviinissä haudutus on omiaan herkkien vaalealihaisten kalojen valmistukseen. Tulos oli melkein yhtä herkullinen kuin appiukkoni keittiössä, tosin arvelen olevani itse vähän kitsaampi voin käytössä… Kuulostaa kamalan hienolta, mutta helpompaa ja idioottivarmempaa tapaa valmistaa kalaa saa hakea!

Haukea voissa ja valkoviinissä nokkosten ja kapristen kera (2 annosta)

400g haukea tai muuta valkoista kalaa

1 shalottisipuli tai muutama kevätsipulin alaosa viipaleina

n. 40g kirnuvoita

lasi valkoviiniä

n. 2 rkl kapriksia

suuri kourallinen nokkosia

merisuolaa

pippuria

Sulata voi pannussa keskilämmöllä, älä ruskista.  Lisää haukifileet ja kevät-tai shalottisipuli ja paista hyvin miedolla lämmöllä. Lisää valkoviini ja nokkoset ja laita kansi päälle. Anna hautua vajaa 10 min tai kunnes kala on täysin kypsää (~58°C). Lisää tarvittaessa voita ja viiniä jos mielit enemmän kastiketta. Lisää kaprikset, mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa varhaisperunoiden kera.

 

Bon appetit!

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Vastuullisuus

Viikko villivihanneksia

VV_banner1.png

Voi jumpe, nyt ollaan hurahdettu aivan kunnolla! Saatuani viettää muutaman autaan päivän maaseudun rauhassa olen metsillä ja kedoilla hortoilusta aivan pökertävän lumoutunut. Pitkän Ranskassa vietetyn vuoden jälkeen Suomen kesäkuisen luonnon uhkea vihreys tuntui tyrmäävältä, ja mietin, miten mielettömiä kokkausmahdollisuuksia metsämme nyt kantavatkaan! Haastoin itseni pieneen leikkiin, jossa kokeilen erilaisia villivihanneksia viikon ajan. 

Vaikka kovasti asiasta intoilenkin, tosiasiassa olen salaatteihin ja haudukkeisiin lentelevien luonnonkasvien käyttöä lukuunottamatta aika ummikko villivihannesten käytössä. Nyt onkin oiva hetki tutustua uusiin kasvikavereihin, sillä paras villivihannesten keruuaika on juuri nyt, ennen juhannusta, vaikka monet kasvit tuottavatkin satoa koko kasvukauden ajan. 

Huomisesta alkaen kokeillaan päivittäin lähipiiristä löytyvien luonnonkasvien käyttöä keittiössä, toivottavasti hyvin tuloksin! Aivan erikoisempia tuttavuuksia listalle tuskin valikoituu, sillä tahdon aloittaa ensin perusasioista ja siirtyä pienen totuttelun jälkeen eksoottisempiin yhdistelmiin ja kasveihin. Huh, vähän jännittää, katsotaan mitä tästä tulee!

Keräilijän muistilista

kerää mahdollisimman tuoreita lehtiä ja versoja, mielellään kasvin ylimmästä osasta

valitse keruupaikaksi mahdollisimman puhdas alue

kerää ainoastaan ehjiä kasveja, jätä jonkun otuksen jo haukkaamat lehdet keräämättä

kokonaisena käytetttävät kasvit kerätään ennen kukintaa, kukat aivan tuoreeltaan

kerää tasaisesti eri paikoista, älä riivi yhtä kasvia täysin tyhjäksi

käytä lehtiä kerätessäsi  teräviä saksia jolloin vahingoitat kasvia mahdollisimman vähän

Huomenna lähtee, hui miten kivaa! 🙂

 

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Vastuullisuus