Viikonlopun vi(n)etot

viineily_maisema.JPG

viineily_lasi.jpg

Pitkän maanittelun, kitinän ja uhkailun tuloksena pääsin viimeinkin viime viikonloppuna kierrokselle eteläisen Rhônen viinitiloille. Bouches-du-Rhônen departementti jossa Marseille sijaitsee on kaamea tasaiseksi jyrätty ylikansoitettu läntti, mutta alle tunnin ajomatkan päässä Avignonissa maisemaa kaunistavat lempeän vihreät laaksot ja kukkulat. Myö otimme siis auton alle näiltä suunnilta, ja lähdimme kohti Vauclusen departementin pohjoisosia, jihuu!

Viinimatkailu autolla on  hauskaa ja kätevää, mutta yhtälöön vaikuttavat muutamat vähän kinkkiset muuttujat:

  • Kuskina toimiva voi  makustella viiniä rajallisen määrän, eikä yksin saavutettu seitinohut ranskalainen ole kovin hauska. Sideways tyylisestä kekkuloinnista jäätiin siis aika kauas, mutta olivat viinitkin varmaan vähän parempia kuin ne kalifornialaiset tammella kyllästetyt tekeleet.

 

  • Välillä vierailut ovat aika… kiusallisia. Ensimmäisellä tilalla meidät vastaanotti omistajan äiti herran itse ollessa matkoilla. Ei oikein tiedetty miten päin olla, kun kysymykset olivat tyyliä ”no mitäs te tahdotte tehdä, haluatteko maistaa jotain?” ja ”selvä, tuota niin, mitäs te tahdotte maistaa?”. Maistatuksissa pitää muutenkin olla koko ajan käsi ojossa jos mielii apajille, ja minä oon aina kauhean vaikeena, heheh.

 

  • Valinnanvaraa on ihan liikaa. Meille oltiin onneksi vinkattu muutama vierailunarvoinen paikka, joista eniten odotin Rasteau’n alueen Côteaux des Travers tilaan tutustumista. 

Rasteau’n ”nimityksen” (viineissä appelation niputtaa tietyn alueen viineille laatunormit ja ominaisuudet, ja voi olla joko AOC eli kontrolloitu tai AOP eli suojattu nimitys) punaviinit ovat ihan suosikkejani (tummia, mausteisia ja melkein suklaisia), mutta harmikseni niitä saa Suomesta erittäin niuhasti. Alkon valikoimissa on yksi pullo erään suurensuuren viinitalon Rasteau’ta ja alueen yhteistuotannon viiniä saa tilausvalikoimasta. Ranskassakin se tiedettiin: se on niin se monopoli.

Alunperin Rasteau tunnettiin yksinomaan makeista jälkiruokaviineista, nykyisin taas perinteisistä kuivista punaviineistä. Ranskassa näitä makeita viinejä tarjotaan usein aperitiivinä ja yleensä viilennettynä. Mietin, että meiltähän menee Suomessa kaikki ohi, kun portviinit yms. kuuluvat vain talviaikaan jälkiruokien kanssa! 

viineily_pullot.JPG

viineily_vertailu.JPG

viineily_double.jpg

viineily_laari.JPG

viineily_double2.jpg

Maistelun jälkeen saimme kierroksen valmistustiloihin, jotka löytyivät yllätykseksemme ihan saman rakennuksen takahuoneesta. Tuotanto on tosi pientä, mutta omistautuminen todella vaikuttavaa: laadukkaimpia viinejä varten omistaja käyttää erityistä linjastoa ja noukkii käsin pois kaikki vähänkään nuhjaantuneet rypäleet. Tyypit ovat lisäksi siirtyneet täysin biodynaamiseen tuotantoon, ja kertoivat että se on entisestään parantanut heidän viiniensä säilyvyyttä, huippua!

Enoturismissa on jotenkin hieman seniorimainen kaiku, mutta meillä oli tosi hauskaa eikä yhtään tiukkapipoista! Ympäröivät mestat ovat lisäksi huikeita, eli kannattaa välillä pysähtyä ihailemaan ja vierailla suloisissa pikkukylissä- antiikin Rooman aikaisia raunioita on ripoteltuna vähän sinnetänne, eli historia-annostus täyttyy samaan syssyyn. Siisteimmät tyypit lainaavat tietty pyörät Avignonin tienoilta, ja polkevat (omalla vastuulla) noin 20km viinilenkin alueella.

Ihanaa torstaita, melkein jo viikonloppu!

♥ Laura

 

 

 

 

Suhteet Ruoka ja juoma Oma elämä Suosittelen

Joisin kahvia maalaillen meriruohoa

baltic_aurinko.JPG

Kun elämä keinuttaa kohti uusia seikkailuja, väliin pujahtaa usein tyyni jakso, jolloin mieli lepää rauhassa eikä ole kiire mihinkään.

Aikaisempien ongelmien ja huolien pyyhkiytyessä kauas pois aikaa on moninkerroin, eikä oikein osaa sanoa, miten päin olisi. Ihan päinvastainen ja hupsu pulma, mutta tuleehan sitä mietyttyä: mitä tekisin, jos olisi aikaa mihin vain, eikä taivaalla pilven hattaraa.

Minäkin olen sellainen listatyyppi, kerrytän mielessäni projekteja ja haasteita tulevaa varten. Soittaisin oikeasti kokonaisia kappaleita kitaralla, olisin sukellusmestari joka ei pelkäisi syvimpiäkään pimeyksiä, opettelisin japania sekä koreaa, muistaisin venyttää lootusasennon joka ilta.

Mutta pian minä kyllästyisin kaikkeen, ehkä silloin tällöin muistaisin taas säännöllisesti harjoitella jotain hienoa taitoa. Kokisin huonoa omaatuntoa kärsimättömyydestäni ja ympäriinsä sinkoilusta. Aloittaisin taas uuden projektin, huolehtisin niitä keskeneräisiä ja kirjoittelisin lisää listoja.

Tällä kertaa olen päättänyt tehdä toisin. Perjantaina jännitän valamiehistön edessä ja kuuntelen tutkimukseni höykytyksen ranskaksi. Nyökkäilen ja koitan hymyillä. Laitan muistiinpanot laatikkoon ja suljen kannen. Kesäksi minulla oli kaksi vaihtoehtoa: ansioluetteloa kaunistava toimistotyö ja työpaikka, johon mennään veneellä. Ei tarvinnut kauan miettiä. Toimistot odottavat kyllä. Sillä välin keitän kahvia, leivon pullaa ja olen ilman huolen häivää, vapaasti hengitellen ja tukka merituulessa hulmuten.

Vapaapäivinä teen sitä mitä oikeasti haluan, unohdan kaikki hienolta kuulostavat projektit jotka todellisuudessa vain pönkittäisivät itsetuntoani. Keitän minttuhauduketta ja teen siitä jääteetä ystäville, juoksen pitkiä lenkkejä myöhään illalla, käyn tanssimassa, piirtelen meduusoja ja väritän kuvat vesiväreillä, kirjoitan tunnelmani päiväkirjaan. 

Kovin tavallista, mutta melko täydellistä. Valmistautumista uusin kuvioihin.

Paix et amour, rauhaa ja rakkautta ♥

Hyvinvointi Mieli Opiskelu Ajattelin tänään