Viikko villivihanneksia: Vadelma

vvv_skonssi.JPG

 

Oi vadelma, saat minut aivan villiksi! Kuivatuista lehdistä voi uuttaa huumaavan aromaattista teetä (joka sopii muuten erityisen hyvin naisille, siskot huomio) ja marjat ovat jälkiruokien kuningatar. Helsinkiä tänään piiskaavaa sade sai mieleni kaipaamaan kotoisen lämpimiä leivonnaisia, mutta villiyrttihaasteeni kummitteli mielessäni. Jotain oli keksittävä, ja mielellään muutakin kuin yrttihauduketta. Apu löytyi asuntomme kaikilla pinnoilla kuivuvista vadelmanlehdistä (sori kämppis), joita heiteltiin sekä leivonnaisiin että teehen!

vvv_vlehdet.JPG

Hiostus

Lehtien hiostus saa kasvin aromit entistä paremmin esiin. Lehtiä hierotaan ensin käsissä ja ne pannaan suljettuun lasipurkkiin 1-2 päivän ajaksi pimeään. Lehdet levitetään fermentoinnin jälkeen kuivumaan esim. uunipelleille, jotta ne eivät homehdu. Käytä lehdet haudukkeeseen tai vaikka leivonnaisten mausteena.

Kokeile esimerkiksi näitä:

Vadelmaskonssit

4 dl kaurajauhoja

2 dl mantelimaitoa

1 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

1 kananmuna

60 g voita

1 dl intiaanisokeria

1 dl vadelmia (tuore tai pakaste)

kuivattuja vadelmanlehtiä

(aitovaniljaa)

Sekoita kuivat aineet kulhossa (jauhot, leivinjauhe, sooda, sokeri, vanilja) ja nypi sekaan kylmä voi. Murustele sekaan kuivattuja vadelmanlehtiä. Vatkaa maito ja kananmuna sekaisin ja pyöräytä nopeasti jauhojen sekaan. Taittele joukkoon vadelmat ja muotoile kiekoksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Leikkaa kiekko kuuteen tai kahdeksaan osaan ja paista 220°C noin 10 minuuttia. Tarjoile hieman jäähtyneenä vadelmanlehtiteen kanssa.

vvv_skonssi2.jpg

Olen koko illan toistellut miten ’rustiikki’ skonssi tuli, mutta kyllä tästä on jo puolet kadonnut ja seuraavaksi testaamme miten hyvin tämä solahtaa alas samppanjan kanssa. Aika hyvin, veikkaan minä.

 

hyvinvointi liikunta vastuullisuus ruoka-ja-juoma