#kevätpiristys – peppu ylös työtuolista!

Päivän oppi: Pidä tauko!

Jos jokin asia sapettaa minua omassa elämässäni, niin se on liika istuminen. Vaikka muuten kohtalaisen aktiivinen ihminen olenkin, niin työpäivän aikana meikäläisen perse pysyy penkissä ihan liian tiiviisti. Saatan istua päätteellä pahimmillaan kolmekin tuntia putkeen ja liikahtaa vasta, kun se on ihan välttämätöntä. Kärsin välillä crossfitin jäljiltä jäätävistä megajumeista, sellaisista joiden aikana jo pelkkä käveleminenkin tuottaa tuskaa. Tuon megajumin kun vielä yhdistää monen tunnin yhtäjaksoiseen istumiseen, muuttuu megajumi uberjumiksi. Ei mukavia tuntemuksia ollenkaan. Myöskään juoksijan näkökulmasta tällainen jatkuva paikallaan jäkittäminen ei ole hyvä idea. Istuminen jäykistää lonkankoukistajia ja koska jalka nousee juurikin tuon lonkankoukistajan avulla, vaikuttaa niiden kireys väistämättä juoksuun.

img_8331_2.jpg

Istumisen negatiiviset terveysvaikutukset ovat olleet jo pitkään tapetilla. Yli seitsemän tunnin yhtäjaksoisen istumisen sanotaan olevan merkittävä terveysriski, jota edes päivittäinen liikunta ei kompensoi riittävästi. Istuminen mm. jäykistää kroppaa, heikentää aineenvaihduntaa, kuormittaa alaselkää, aiheuttaa tuki- ja liikuntaelinperäisiä kiputiloja jne. jne. jne…. Eli eipä mitään kauhean positiivista seuraa tästä päivittäisestä pyllyllään olosta.

Onnekseni liikunta kuitenkin ainakin joltain osin jelppaa asiaa, sillä en ole vuosikausiin kärsinyt minkäänlaisista niska-, hartia- tai selkäkivuista. Tilanne olisi ehkä melkolailla toinen, jos en liikkuisi aktiivisesti. On silti melko turhauttava ajatus, että kaikella arse penkissä viettämälläni ajalla vähennän noita liikunnan aikaansaamia positiivisia vaikutuksia. Joku muutos tässä on syytä nyt tehdä. Kevään kunniaksi on arse saatava irtaantumaan työtuolista hieman useammin. 

Lilyn Toimitus haastoi bloggaajat kertomaan omasta kevätmuutoksestaan täällä. Tätä peppu irti penkistä projektiani pohdiskellessani kekkasin, että tämähän sopisi Toimuksen haasteeseen kuin nenä päähän. Mennee kategoriaan ”kevyet elämäntapaparannukset”. Tässäpä siis meikäläisen #kevätpiristys pähkinänkuoressa. 

Peppu irti työtuolista -projekti kevät 2016: 

1) Ajasta kännykän kellon herättämään tasatunnein klo 9-15 (eli 7 kertaa työpäivän aikana). 

2) Aina kellon pärähtäessä, tee pieni setti jotain lihaskunto-, liikkuvuus- tai kehonhuoltoliikettä. 

3) Kohdan 2 jälkeen istuminen on kiellettyä seuraavan 10 minuutin aikana eli työskentelyn on tapahduttava seisaaltaan. 

Elikkäs työpäivän aikana teen yhteensä 7 lyhyttä jumppa- tai kehonhuoltoliikettä ja työskentelen persus irti penkistä vähintään 70 minuuttia. Helppoa kuin heinänteko sanoisin. Liikkeiden suorittamiseen ei mene aikaa nimeksikään, joten työajan väärinkäytöksi tätä ei voi pahalla tahdollakaan kutsua. Miksikään bikinikroppa kuntoon -liikkeiksi ei näistä ole, johtuen lyhyistä seteistä pelkällä kehonpainolla, vaan pikemminkin näiden tarkoitus on hieman herätellä kroppaa ja pistää aineenvaihduntaa liikkeelle. Uskoisin, että myös parantavat työtehoa tällaiset pienet jumppabreikit. Lähtekää ihmeessä mukaan tähän kevätpiristykseeni. Toivottavasti tästä tulee kevään aikana tapa, jota tulee tehtyä myös läpi vuoden.  

———————————————-

Ideoita kohdan 2 liikkeiksi:

20 dippiä

40 kyykkyä

20+20 askelkyykkyä

10 punnerrusta

10+10 yhden jalan varpaillenousua

1 min. lankku

1min.+1min. yhdellä jalalla seisontaa

2min. jotain kehoa huoltavaa liikettä (dynaamista venyttelyä, hartioiden pyörittelyä, putkirullailua, keppijumppaa ym. ym.)

————————————————-

img_8339.jpg

 

Kommentit (6)
 1. Loistavia ideoita! Miten olet käytännössä saanut järjestettyä tuon kolmoskohdan, eli seisaallaan työskentelyn? Onko teillä töissä seisomatyöpisteitä, hoidatko puhelinasioita tjsp. vai kikkailetko jotenkin? 🙂

  Olen ollut aikeissa ehdottaa, että tehtäisiin meidän avokonttoriin yksi seisomatyöpiste, jossa voitaisiin vaikka vuorotella. Laskisi (toivottavasti) kynnys rönöttää yhdessä asennossa koko virka-aikaa päivästä toiseen.

  1. Kiitos Anni 🙂 Meillä ei ole seisomatyöpisteitä (muuta kuin sellaisilla henkilöillä, jotka ovat ne lääkärin/fyssarin kehotuksesta saaneet) eli meikkis sitten tosiaan kikkailee tuon 10 min. 😀 Käytännössä siis käyn viemässä/noutamassa papereita/tavaroita, tsekkaamassa postilaatikon, keittämässä kahvia yms. mitä voi tehdä seisoen. Konetta en näpyttele tuon 10 minuutin aikana, jos nyt ei oo ihan pakko. 10 minsaa menee tosi nopsaan tolleen. 

   Tuo työpiste, jossa vuorotellaa, olis muuten ihan loistava idea! Ehdota ihmeessä sitä työnantajalle. 

   1. No olet kyllä aivan oikeassa, että 10 min. tunnin välein teksi silmillekin hyvää olla irti ruudusta. Ei voi olla työtehoa vähentävä asia! 🙂

 2. Vitsit tämä on niin totta! Itse istun kotitoimistossani päätteellä ja joskus huomaan istuneeni neljä-viisikin tuntia putkeen, ilman että olisin noussut kertaakaan ylös! No, tyhmästä päästä kärsii koko kroppa. Mullahan istumatyöstä johtuvat rintarankajumit menivät muutama viikko sitten niin pahaksi, että sain jopa rytmihäiriöitä.

  Siitä oppineena hommasin itselleni kepin keppijumppaa varten ja nyt olen noussut n. kerran tunnissa pariksi minuutiksi jumppaamaan. Tekee niiiiiiin hyvää. Tuon keppijumpan lisäksi lupaan ottaa sinun ehdottamasi keinot käyttöön, kiitos vinkeistä!

  1. Auts Mari! Nuo rintarankajumit/rytmihäiriöt ei kuulosta lainkaan kivalta 🙁 

   Keppi olisi kyllä hyvä hankinta toimistoon. Täytyypä hommata sellanen myös 🙂

   Oleppa hyvä vaan! Tosi hienoa, jos tästä mun iidiksestä olis jotain apuja sullekin. Mä oon nyt viikon noudattanut tätä omaa haastettani ja täytyy kyllä sanoa, että se on aika mainio idea. On vaikuttanut työtehoon pelkästään positiivisesti. Hyvin herättelee kroppaa nuo lyhkäset jumppaliikkeet. Tuo kännykän herätys on tossa ihan ehdoton juttu. Muuten meinaan vilahtelis tunnit ohitse. Nyt on noussut arse penkistä viivana, kun kello pärähtää soimaan. Ja hyvin on pystynyt myös peppu penkistä ylhäällä tuon 10 minuuttia. Uskon ja toivon, että tämä jää tavaksi. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *